Όλοι στην Πανεκπαιδευτική Κινητοποίηση τη Δευτέρα 7/1 στις 12 μ.μ. στο Υπουργείο Παιδείας – Απόσυρση του ν/σχεδιου εκτρώματος με το σύστημα πρόσληψης – Το προσοντολόγιο ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Απόσυρση του ν/σχεδιου εκτρώματος  με το σύστημα πρόσληψης –

Το προσοντολόγιο ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Όλοι στην Πανεκπαιδευτική Κινητοποίηση τη Δευτέρα 7/1 στις 12μ.μ. στο Υπ. Παιδείας

Όλοι στην απεργία Παρασκευή 11/1 και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο 1μ.μ. στα Προπύλαια 

Το προσοντολόγιο ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ – Διορισμός όλων των αναπληρωτών  με έστω και μία σύμβαση αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης.

Το Υπ. Παιδείας συνεχίζει την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την προσπάθεια για εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων της κυβέρνησης σε ΕΕ και ΟΟΣΑ.

Το νέο σύστημα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση συγκεντρώνει όλα τα αντιεκπαιδευτικά χαρακτηριστικά όλων των προηγούμενων προσπαθειών να επιβληθούν οι δεσμεύσεις σε ΕΕ και ΟΟΣΑ από τον Αρσένη, Γιαννάκου, Διαμαντοπούλου, Αρβανιτόπουλου και Φίλη και επιδιώξει να περάσει ότι δεν μπόρεσαν μέχρι τώρα λόγω του εκπαιδευτικού κινήματος

Συγκεκριμένα :

  • Εισάγει προσοντολόγιο με βάση το οποίο στο εξής θα καταρτίζονται οι πίνακες τόσο για τους μόνιμους διορισμούς όσο και για τις προσλήψεις αναπληρωτών.
  • Το προσοντολόγιο διευρύνει τα μοριοδοτούμενα προσόντα του ν. 3848 της Διαμαντοπούλου καθώς μοριοδοτεί ως προϋπόθεση για το διορισμό όλα τα κριτήρια του Ν 3848 (βαθμό πτυχίου, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, 2ο πτυχίο, προϋπηρεσία,  πιστοποίηση ΤΠΕ) και επιπλέον  το 2ο μεταπτυχιακό και τα σεμινάρια 300 ωρών!!! Ξεκινάει, έτσι, ένα μόνιμο αέναο κυνήγι προσόντων  που προάγει τον ανταγωνισμό και την ανθρωποφαγία μεταξύ των εκπαιδευτικών ενώ μεταφέρει την ευθύνη για την ανεργία του καθένα στον ίδιο και στην προσωπική ικανότητα για απόκτηση προσόντων. Ενισχύει την ιδιωτικοποίηση και το εμπόριο τίτλων και κάθε είδους πιστοποιήσεων με ατομική ευθύνη και πληρωμή όσων μπορούν να ανταποκριθούν ενισχύοντας την ταξικότητα στην πρόσβαση.  Εκτός των άλλων το σχέδιο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και το  χτύπημα συλλογικής δράσης και την απογείωση του ατομισμού.
  • Απαξιώνει τα πτυχία τα οποία δεν αποτελούν πλέον ικανό στοιχείο για την απόκτηση εργασίας η οποία εξαρτάται από τη δυνατότητα να συγκεντρώνεις “προσόντα”. Ταυτόχρονα αφαιρεί πλήρως τα επαγγελματικά δικαιώματα από αυτά καθώς προβλέπει την εφαρμογή του πιστοποιητικού παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας με άμεσο τρόπο.
  • Ακυρώνει -απαξιώνει την προϋπηρεσία και την όποια σταθερότητα στην εργασία ακόμη και την ελαστική. Όχι μόνο με το γεγονός ότι μπαίνει το ταβάνι των 120 μηνών αλλά κυρίως με την εισαγωγή του προσοντολόγιου και της παύσης στη διαμόρφωση του πίνακα αποκλειστικά από την προϋπηρεσία. Οι αναπληρωτές που επί χρόνια στηρίζουν τη δημόσια εκπαίδευση θα βρεθούν στη ανασφάλεια και την ανεργία. Όσοι επί χρόνια γύριζαν σε όλη τη χώρα κυνηγώντας το μεροκάματο και αδυνατούσαν να συνεχίσουν παράλληλες σπουδές τιμωρούνται!!!
  • Ανατρέπει τους πίνακες των αναπληρωτών όπως είναι σήμερα γεγονός που θα οδηγήσει σε απολύσεις και σε ανακύκλωση της ανεργίας σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Οι πίνακες στο εξής θα είναι διαρκώς μεταβαλλόμενοι με αναπροσαρμογή ανά διετία και με δυνατότητα να αλλάζουν η μοριοδότηση και τα προσόντα.                                    
  • Προωθεί την λογική του άριστου – της αξιολόγησης σε όλους τους εκπαιδευτικούς πριν να μπουν στην εκπαίδευση και καθ΄ όλο τον εργάσιμο βίο σε αναπληρωτές και μόνιμους – δια βίου κυνήγι προσόντων και απόδειξη της ικανότητας. Τα ακαδημαϊκά προσόντα που μοριοδοτεί είναι τα ίδια με αυτά που προβλέπει και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών – και το ΠΔ 152 – αλλά και για τις κρίσεις στελεχών εκπαίδευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους πίνακες κατάταξης για το διορισμό / πρόσληψή αναπληρωτή τους ονομάζει «αξιολογικούς πίνακες». Επίσης επαναφέρει καθόλου τυχαία ότι όσοι διορίζονται, επί 2 χρόνια είναι δόκιμοι και  πρέπει να αξιολογηθούν επιτυχώς για να μονιμοποιηθούν!!! Η διαδικασία που εισάγει στους αναπληρωτές αποτελεί και προαναγγελία εφαρμογής της αξιολόγησης σε όλους.
  • Το νέο σύστημα πρόσληψης συνδέεται με την   ευρύτερη αντιδραστική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση με την ιδιωτικοοικονομική – επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ τα οποία καλούνται να επιβιώνουν οικονομικά στα πλαίσια της αυτοχρηματοδότησης τους με τη «βιομηχανία» τίτλων κάθε είδους από μεταπτυχιακά και διδακτορικά μέχρι σεμινάρια 300 ωρών – καθώς και τη διαδικασία πιστοποίησης παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας. Αυτό είναι το μέλλον των ΑΕΙ και της νεολαίας που θα κυνηγάει τίτλους και πιστοποιήσεις αφού το πτυχίο της θα είναι κουρελόχαρτο χωρίς αξία και επαγγελματικά δικαιώματα.
  • Το εξίσου σοβαρό όμως είναι ότι μέσα από τη συζήτηση για ποσοστώσεις και προσόντα προσπαθεί να κρύψει τη δραματική κατάργηση – μείωση χιλιάδων θέσεων εργασίας που συνεχίζεται. Η καρατόμηση χιλιάδων θέσεων που σχεδιάζει και στην ειδική αγωγή με την κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας στην παράλληλη στήριξη. Η διαρκής διαδικασία συγχωνεύσεων – καταργήσεων τμημάτων, μετακινήσεις μαθητών, υποβάθμιση κλείσιμο ολοήμερων (ΠΔ79). Η συρρίκνωση του Λυκείου που συνιστά το νέο Λύκειο το οποίο ανακοινώνει μαζί με το σύστημα διορισμών είναι μερικές μόνο από τις διαδικασίες κατάργησης θέσεων εργασίας στην εκπαίδευση. Αυτό καταδικάζει όλους τους αδιόριστους και αναπληρωτές σε ένα χειρότερο μέλλον ανασφάλειας και ανεργίας με την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Το Υπ. Παιδείας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ  προσπαθούν να αιφνιδιάσουν και με διαδικασίες εξπρές να ψηφίσουν το νέο σύστημα αμέσως μετά τις γιορτές για να αποφύγουν τις αντιδράσεις. Από την άλλη έχουν την ουσιαστική στήριξη των μνημονιακών πολιτικών κομμάτων. Η ΝΔ είναι το μόνο θέμα για το οποίο δεν έχει αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση αφού στην ουσία συμφωνεί και αποτελεί μέρος και του προγράμματος Μητσοτάκη. Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ συμφωνεί με το προσοντολόγιο και ζητά επιπλέον και διαγωνισμό του ΑΣΕΠ!!!! επιμένοντας στην εκδοχή Διαμαντοπούλου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΑΝ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ.

Θα μας βρουν όλοι τους απέναντι. Δε θα αποδεχτούμε τετελεσμένα.