Τρίτη 21 Γενάρη κινητοποίηση για την αναγνώριση των πτυχίων ιδιωτικών κολεγίων

Παρεμβάσεις  Κινήσεις  Συσπειρώσεις

Όλοι και όλες την Τρίτη 21/1 στις 12:30 στα Προπύλαια

Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση με πορεία προς την Βουλή τη μέρα ψήφισης του αντι-εκπαιδευτικού νόμου για την αναγνώριση των πτυχίων ιδιωτικών κολεγίων –

3ωρη στάση εργασίας της ΔΟΕ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

η κυβέρνηση συνεχίζοντας την επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση και σαν να μην έφταναν το προσοντολόγιο, η απαξίωση των αναπληρωτών και της προϋπηρεσίας τους, η a la carte εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπάιδευσης και η απειλή της αξιολόγησης, εισάγει προς ψήφιση στη Βουλή, την ερχόμενη Τρίτη 21/1, νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα προωθεί:

Προσλήψεις στο δημόσιο, μέσω ΑΣΕΠ, πτυχιούχων ιδιωτικών κολεγίων που είναι παραρτήματα αναγνωρισμένων ΑΕΙ του εξωτερικού (ΕΕ ή τρίτης χώρας). Με τη ρύθμιση αυτή μπαίνει βόμβα στα θεμέλια της συνολικής λειτουργίας της εκπαίδευσης. Καταργείται έμμεσα το άρθρο 16. Ξένοι και εγχώριοι κερδοσκοπικοί όμιλοι εξουσιοδοτούνται να εμπορεύονται τίτλους σπουδών, οι οποίοι δεν θα ελέγχονται καν από τον ΔΟΑΤΑΠ. Η εκπαίδευση γίνεται λάφυρο στα χέρια των νέων μεγαλεμπόρων της. Η κυβέρνηση από τη μια δρομολογεί μείωση του αριθμού των εισακτέων και βάση του 10 για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπ/ση, επικαλούμενη την ανάγκη να ανέβει το μορφωτικό επίπεδο μαθητών και φοιτητών, στο όνομα μιας κατ’ επίφαση αριστείας και από την άλλη εξισώνει επαγγελματικά δικαιώματα δημόσιων ΑΕΙ και ιδιωτικών κολλεγίων, ισοπεδώνοντας τα ακαδημαϊκά και εργασιακά δικαιώματα των πτυχίων των ελληνικών πανεπιστημίων και δίνει το δικαίωμα στους αποφοίτους των τελευταίων να διοριστούν/προσληφθούν στο δημόσιο  Οι μαθητές και οι μαθήτριες θεωρούνται ανεπαρκείς για το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά επαρκείς για τα ιδιωτικά κολλέγια. Πρόκειται για ριζική τομή  στη φυσιογνωμία της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αφού για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα, ιδιωτικοποιείται εν μέρει η τριτοβάθμια εκπαίδευση.

1. Επανίδρυση της Αρχής Αξιολόγησης στα ΑΕΙ με αυξημένες αρμοδιότητες.

2. Εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση στα ΑΕΙ και συνδέει το 20% της χρηματοδότησής τους με την Αξιολόγηση, άρα δεν είναι δεδομένο.

3. Αναστολή λειτουργίας 37 τμημάτων ΑΕΙ που ήταν να ξεκινήσουν από το 2020-21. Πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα στην παρεχόμενη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση που ευνοεί όλως τυχαίως, την ταυτόχρονη είσοδο των κολεγίων στην χορήγηση πανεπιστημιακών τίτλων. Τα νέα κολέγια-πανεπιστήμια υποθέτουμε θα καλύψουν πρόθυμα το κενό που δημιουργείται.

4. Μετατροπή ξανά της 30ης Ιανουαρίου σε μέρα θρησκευτικών εκδηλώσεων από αργία.

5. Αύξηση  της τιμωρίας των διοριζόμενων αν παραιτηθούν από 2 σε τρία χρόνια. Για άλλη μια φορά η πολιτεία κλείνει την πόρτα των σχολείων στους ανθρώπους που επί χρόνια την κράτησαν ανοικτή. Αδύναμο να διαχειριστεί τα ατελείωτα κενά των σχολείων ανά τη χώρα, το υπουργείο επιλέγει για πολλοστή φορά να τιμωρεί όσους εκπαιδευτικούς αδυνατούν να αναλάβουν υπηρεσία στο μέρος όπου θα κληθούν και η τιμωρία είναι η συνεχόμενη ανεργία.

Τη στιγμή που υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, απόφοιτοι Πανεπιστημίων, η κυβέρνηση με το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο κάνει δεκτά τα πτυχία κολεγίων για τον διορισμό εκπαιδευτικών στο δημόσιο. Δηλαδή, καταργεί από το παράθυρο το άρθρο 16 του Συντάγματος βάζοντας από την πόρτα τα επί πληρωμή πτυχία από κάθε φύσης ιδιωτικά κολέγια. Με βάση το άρθρο 50, ο ΑΣΕΠ θα κάνει δεκτούς τους τίτλους σπουδών της αλλοδαπής (άρα και των ιδιωτικών κολεγίων που λειτουργούν ως παράρτημά τους) για τον μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία, ακόμη και αν οι υποψήφιοι δεν έχουν εξασφαλίσει την ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων τους μέσω ΔΟΑΤΑΠ.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ!

Επιστρέφουμε στους δρόμους του αγώνα, στις διαδηλώσεις, στις γενικές συνελεύσεις παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας, όπως το Γενάρη του 2019, αδιαμεσολάβητα, μαζικά, μαχητικά για να αντιμετωπίσουμε την επίθεση της κυβέρνησης στο Δημόσιο Σχολείο .

Καλούμε στην πανεκπαιδευτική  κινητοποίηση που οργανώνουν εκπαιδευτικά σωματεία,  Δ.Ο.Ε.-Ο.Λ.Μ.Ε.-Ο.Ι.Ε.Λ.Ε  την Τρίτη 21 του Γενάρη με συγκέντρωση ώρα 12.30 στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή.

Με τη μαζική μας συμμετοχή να κάνουμε την αρχή ενός νέου γύρου αγώνων που πρέπει να κλιμακωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Να μην περάσει η νέα επίθεση  στη Δημόσια Εκπ/ση, στο Δημόσιο Σχολείο και Πανεπιστήμιο .

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που εξισώνει τα ιδιωτικά κολέγια με τα δημόσια Πανεπιστήμια

ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΤΩΡΑ