Το πρώτο κουδούνι δε χτύπησε για δεκάδες νήπια στην Αγία Παρασκευή

 

Το πρώτο κουδούνι δε χτύπησε

για δεκάδες νήπια στην Αγία Παρασκευή

 
Το σχολικό κουδούνι χτύπησε σε συνθήκες  απόλυτης ανασφάλειας, σοβαρών ελλείψεων υγειονομικής προστασίας και εξαιρετικά επιβαρυμένες υγειονομικά αλλά και παιδαγωγικά,  με πολυπληθή  τμήματα που σε ποσοστό μεγαλύτερο του 75% είναι 24-25 μαθητές  στα σχολεία της Δ/νσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας .
Ωστόσο ένας σημαντικός αριθμός  μαθητών Νηπιαγωγείου που αγγίζει το όριο των διακοσίων (200) δεν ξεκίνησε καν τη σχολική του ζωή, καθώς η δημοτική αρχή του Δήμου Αγίας Παρασκευής αποφάσισε την αναστολή έναρξης της λειτουργίας  των τμημάτων, μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου,   στα εξής Νηπιαγωγεία: σε όλα τα τμήματα του 2ου-10ου Νηπιαγωγείου και  στα παραρτήματα των  3ου – 6ου – 9ου και 12ου Νηπιαγωγείων επειδή οι αίθουσες στις οποίες θα στεγαστούν, δεν είναι έτοιμες να λειτουργήσουν  με τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις.
Πρόκειται για τα νήπια και προνήπια «ενός κατώτερου θεού», αυτού της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις,  με παντελή έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης, ανυπαρξία σχεδιασμού και προγραμματιμού για κατασκευή σχολικών  κτιρίων με τις απαιτούμενες προδιαγραφές από κρατικό φορέα, τραγικές ελλέιψεις σε εκπαιδευτικούς για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών  στη βάση των τμημάτων των 15 παιδιών. 
Το πρόβλημα της σχολικής στέγης  στην Αγία Παρασκευή είναι  ιδιαίτερα οξυμένο και εκκρεμεί εδώ και χρόνια και με όλες τις δημοτικές αρχές. Για τη στέγαση όλων των νηπίων και προνηπίων στο τρίτο και τελευταίο χρόνο εφαρμογής της δίχρονης  προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης και σύμφωνα με τις εγγραφές του Ιουνίου 2020 απαιτούνταν 15 νέες αίθουσες νηπιαγωγείου για την κάλυψη των αναγκών με 22 μαθητές ανα τμήμα. . Ο Δήμος δεσμεύτηκε για  μόλις 12 νέες αίθουσες. Η Διεύθυνση Α΄θμιας Εκπαίδευσης  διαμόρφωσε αναλόγως τα τμήματα μετακινώντας- μετεγγράφοντας τα νήπια-προνήπια μεταξύ των νηπιαγωγείων και χρησιμοποιώντας το μέγιστο αριθμό παιδιών ανά τμήμα (25) που πέρασε με νόμο από την υπουργό  Κεραμέως, εν μέσω πανδημίας.
Ο Δήμος αποφάσισε να ‘’λύσει’’ το πρόβλημα με  την τοποθέτηση containers  σε οικόπεδο των οδών Γούναρη & Πατρόκλουcontainers  στο χώρο του 2ου-10ου Νηπιαγωγείου (οδός Λεωνίδου όπου δεν  μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς τοπαρόν ούτε το υπάρχον κτήριο λόγω των εργασιών που γίνονται εκεί)  και την κατασκευή του 14ο Νηπιαγωγείου (Αγ. Βασιλείου – Πευκάκια) – κατασκευή βαρέως τύπου 2θέσιου νηπιαγωγείου– έργο των ΚΤΥΠ Α.Ε. του οποίου  οι εργασίες ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο 2019 από τις ΚΤΥΠ και μετά από  12 μήνες δεν έχει ολοκληρωθεί, στο πρότυπο του γεφυριού της Άρτας!(ολημερίς το χτίζανε,  το βράδυ γκρεμιζόταν)
Εντέλει ο Δήμος αποφάσισε τη δέσμευση 4 αιθουσών  σε Παιδικούς Σταθμούς (2 αίθουσες στη Βορρά, μία    αίθουσα  στην Αφροδίτης και μία άιθουσα στην Αισώπου  μειώνοντας αντίστοιχα τη δυναμικότητα των Παιδικών Σταθμών ενώ την τελευταία στιγμή αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί αίθουσα σε δημοτικό σχολείο (7ο Δημοτικό) καθώς και τα 7 containers που ωστόσο δεν είναι έτοιμα προς παράδοση.
Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας και τη δημοτική αρχή της Αγίας Παρασκευής ως απόλυτα υπεύθυνους για τη στέρηση ημερών υποχρεωτικής  προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε σχεδόν 200 παιδιά  και για την αναστάτωση που προκαλείται στις οικογένειές τους.