Το Πολυνομοσχέδιο του τρόμου οδεύει για τη Βουλή , οι κάμερες οδεύουν για την τάξη και η πλειοψηφία του Δ.Σ. του συλλόγου μας (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ) αρνείται τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση, την Τρίτη 19/5 στα Προπύλαια ώρα 1μ.μ.

Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση, την Τρίτη 19/5 στα Προπύλαια ώρα 1μ.μ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η μεγαλειώδης κινητοποίηση  των χιλιάδων εκπαιδευτικών, το τεράστιο πανεκπαιδευτικό ποτάμι που συγκλόνισε την Τετάρτη 13/5 το κέντρο της Αθήνας αλλά και πολλών άλλων μεγάλων πόλεων σε ολόκληρη τη χώρα,  Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Λάρισα, Αγρίνιο, Πάτρα και δεκάδων ακόμα πόλεων,  σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που ισχύουν ακόμη οι απαγορεύσεις συγκεντρώσεων άνω των 10 ατόμων, φανέρωσε την τεράστια και μαχητική εναντίωση των εκπαιδευτικών  στο αντιδραστικό αντιεκπαιδευτικό Πολυνομοσχέδιο και την κατάπτυστη Τροπολογία Κεραμέως.
Ένα νομοσχέδιο, που  οδηγεί σε  καταργήσεις – συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων, περικοπές σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σχολείο-εξεταστικό κάτεργο, αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας του  και διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα του , απογείωση των ταξικών φραγμών.   Κύριοι  άξονες  προώθησης  όλων αυτών, η τράπεζα θεμάτων σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, η επαναφορά της διαγωγής και η αύξηση ποινών για τους μαθητές, η αύξηση του αριθμού μαθητών στο τμήμα, η εισαγωγή διδακτικών αντικειμένων στο Νηπιαγωγείο με πρώτο τα αγγλικά, η εισαγωγή θεματικών ήπιων δεξιοτήτων  στο Νηπιαγωγείο και  «εργαστηρίων δεξιοτήτων» σε Δημοτικό και Γυμνάσιο  (εθελοντισμός, επιχειρηματικότητα κ.λ.π), οι επιμορφώσεις εξ αποστάσεως και δια ζώσης με επιμορφωτές-πολλαπλασιαστές, η αξιολόγηση σχολικής μονάδας με άξονες και σχέδια δράσης, εσωτερική και εξωτερική, από τον Σεπτέμβρη του 2020, η θεσμοθέτηση με ΠΔ της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, η αύξηση του αριθμού των προτύπων  της «αριστείας» , οι ποινές για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
Μια τροπολογία που ακολουθείται με την έκδοση μόλις χθες  της Υ.Α.,  με την οποία επιχειρείται  η εγκατάσταση και χρήση καμερών/μικροφώνων στις σχολικές τάξεις, για τη ζωντανή ανα-μετάδοση των μαθημάτων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω διαδικτύου στα σπίτια των μαθητών, και μάλιστα με δυνατότητα καταγραφής τους από το Υπουργείο  αλλά και η νομιμοποίηση και η μονιμοποίηση της εξ αποστάσεως  «εκπαίδευσης» όχι μόνο σε συνθήκες πανδημίας, αλλά ως οργανικό μόνιμο στοιχείο λειτουργίας της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Η τεράστια συμμετοχή των συναδέλφων  στο συλλαλητήριο , οι συζητήσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσά τους ανέδειξαν την οργή  τους  αλλά και την ανησυχία, τους προβληματισμούς και την αγωνία των εκπαιδευτικών για όλα όσα καταστροφικά σχεδιάζονται από την κυβέρνηση για το παιδαγωγικό περιεχόμενο του σχολείου, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών , τα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εκπαιδευτικών .
Ως ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  προτείναμε την άμεση σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου μας για την Τρίτη 19 Μαΐου στο προαύλιο του 12ου Δημ. Σχολείου Χαλανδρίου με όλα τα μέτρα προστασία (μάσκες, γάντια, αποστάσεις) για να ενημερωθούμε , να συζητήσουμε, να εκφράσουμε τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τις απόψεις μας, να κάνουμε προτάσεις και να   πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματά μας.
Σε περίπτωση μη απαρτίας, προτείναμε ανοιχτή συνεδρίαση του Δ.Σ.
Η πλειοψηφία (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ) του Δ.Σ. του Συλλόγου μας αρνήθηκε τη σύγκλιση έκτακτης Γ.Σ. εκτιμώντας ότι δεν συντρέχει λόγος τη δεδομένη χρονική στιγμή, επειδή η ΔΟΕ προέβη σε αποφάσεις για ενέργειες σχετικά με τη χάραξη της παραπέρα πορείας του κλάδου. Επικαλείται δε το γεγονός ότι  τα μέτρα απαγόρευσης συνεχίζουν να υφίστανται παρότι η κινητοποίηση της 13ης Μαϊου έγινε με κάλεσμα και συμμετοχή και της ΔΟΕ, προτιμώντας να το «ξεχάσει»  επιλεκτικά.
Αντιπρότεινε σύγκλιση του Δ.Σ. του Συλλόγου μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η πλειοψηφία (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ) του Δ.Σ. του Συλλόγου μας εκτιμά λοιπόν ολοφάνερα ότι οι απόψεις, οι προβληματισμοί, οι εκτιμήσεις και οι προτάσεις των συναδέλφων της τάξης που είναι απλά μέλη του συλλόγου μας δεν έχουν καμία αξία, δεν την αφορούν, «δεν συντρέχει λόγος» να εκφραστούν ούτε βεβαίως κατά συνέπεια οι ίδιοι οι συνάδελφοι μέλη του συλλόγου μας να αποφασίσουν για την παραπέρα  πορεία και τις αγωνιστικές δράσεις του συλλόγου μας . Η πλειοψηφία (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ) του Δ.Σ. του Συλλόγου μας τους προσβάλλει και τους αγνοεί.
Θεωρεί ότι η βάση του κλάδου οφείλει να σιωπά και να ακολουθεί πιστά τις αποφάσεις της συνδικαλιστικής ηγεσίας, να ακολουθεί και όχι να προηγείται, να εφαρμόζει και όχι να διαμορφώνει θέσεις και μορφές συνδικαλιστικής αγωνιστικής δράσης , προωθώντας και αναπαράγοντας το μοντέλο του «εργατοπατέρα» στο εκπαιδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτό άλλωστε δηλώνει και η συχνή τακτική άρνησής της εδώ και καιρό για έκδοση ανακοινώσεων από τον Σύλλογο για πλείστα θέματα, με το επιχείρημα είτε ότι «καλύπτεται» από τις ανακοινώσεις της ΔΟΕ  είτε ότι «αναμένει» τις ανακοινώσεις της ΔΟΕ.
Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι τόσο η παράταξη της Κεραμέως  όσο και η ΔΗΣΥ του Λοβέρδου (ενδεικτική η δήλωσή του: «Η κάμερα στην τάξη επιτρέπει να διαμορφώνουμε γνώμη για το πώς κάνουν μάθημα οι εκπαιδευτικοί»!) αρνούνται σήμερα την πραγματοποίηση της Γ.Σ. έχουν  πρόσθετους σοβαρούς λόγους: 1. Σε όσους συλλόγους πραγματοποιήθηκαν αυτό το τελευταίο διάστημα Γ.Σ. σε προαύλια σχολείων, η συμμετοχή των συναδέλφων ήταν μαζικότατη και ουσιαστική, καθώς έγιναν διεξοδικές συζητήσεις, κατατέθηκαν προτάσεις και ελήφθησαν αποφάσεις για οργανωμένες και κλιμακούμενες αγωνιστικές δράσεις.  2. Σήμερα οξύνεται φανερά η αγωνιστική αντίδραση των εκπαιδευτικών στις αντιεκπαιδευτικές – αντιλαϊκές επιλογές  της κυβέρνησης,  σε αντίθεση με την επιλογή των ΔΑΚΕ –ΔΗΣΥ να βάζουν ουσιαστικά πλάτη σε αυτές και να τις στηρίζουν.  Η ΔΑΚΕ επιπλέον στηρίζει τα στελέχη της που έχουν αναλάβει  θέσεις διορισμένων μελών σε Διοικητικά Συμβούλια  κρατικών φορέων  σε εντεταλμένη υπηρεσία  εφαρμογής  της εκπαιδευτικής πολιτικής  της κυβέρνησης  (ΙΕΠ, ΕΟΠΠΕΠ)
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Ως  ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  εκτιμούμε ότι είναι μέγιστης σημασίας  ιδιαίτερα στην παρούσα φάση να δοθεί βήμα και φωνή σε όλους τους συναδέλφους, να σχεδιάσουμε και να αποφασίσουμε όλοι μαζί το αγωνιστικό μας πλαίσιο και το πρόγραμμα δράσης του συλλόγου μας με στόχο τη μεγιστοποίηση των κινητοποιήσεών μας τώρα για:
  1. Να αποτρέψουμε την ψήφιση του ν/σχεδίου Κεραμέως και την κατάργηση της τροπολογίας για τις κάμερες θέτοντας ξανά επιτακτικά το θέμα των διορισμών και του προσοντολογίου.
  2. Να προετοιμάσουμε μεσοπρόθεσμα την ετοιμότητα του κινήματος τόσο απέναντι σε κάθε προσπάθεια επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα και τους μισθούς (εργασιακές σχέσεις, τηλεεργασία, μετακίνηση σε άλλη εργασία μετά τη λήξη του σχολικού έτους 21/6, εργασία το καλοκαίρι, κλπ) όσο και το άνοιγμα το Σεπτέμβριο του νέου σχολικού έτους με κεντρικά ζητήματα αυτοαξιολόγηση/αξιολόγηση και περικοπές τμημάτων, προσλήψεις μόνιμες και αναπληρωτών κλπ)
  3. Να ασκήσουμε πιέσεις για την πλήρη εφαρμογή του δίχρονου υποχρεωτικού Νηπιαγωγείου στους δήμους μας, με τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις που, ως εκπαιδευτικό κίνημα, απαιτούμε.
Επαναφέρουμε την πρότασή μας προς το Δ.Σ. του συλλόγου μας για σύγκλιση έκτακτης Γ.Σ. με τροποποίηση της ημερομηνίας για την Τετάρτη 20/5 στο προαύλιο του 12ου Δημ. Σχολείου Χαλανδρίου με όλα τα μέτρα προστασία (μάσκες, γάντια, αποστάσεις)  λόγω της πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης την Τρίτη 19/5.
Καλούμε  όλους τους συναδέλφους  στη νέα πανεκπαιδευτική κινητοποίηση
                                     την Τρίτη 19/5 στα Προπύλαια ώρα 1μ.μ.
                          Συνεχίζουμε Μαζικά, Αποφασιστικά, Μάχητικά!
ΤΟ  ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ BIG BROTHER
                                                     ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ
Για μια ακόμη φορά τη δημόσια εκπαίδευση θα την προστατεύσει
                                     το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα!