Τι συμφωνήθηκε μεταξύ Γαβρόγλου και θεσμών – Πότε ψηφίζονται

Οι ρυθμίσεις θα ψηφιστούν πριν τα Χριστούγεννα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ρεπορτάζ της εφημερίδας των Συντακτών και της Άννας Ανδριτσάκη, το Υπουργείο Παιδείας συμφώνησε με τους θεσμούς στα παρακάτω βασικά σημεία.

Η συμφωνία αυτή πραγματοποιήθηκε στην συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με τους θεσμούς την Παρασκευή το βράδυ με αφορμή την τρίτη αξιολόγηση.

Συγκεκριμένα συμφώνησαν σε: 

Υποχρεωτικό εργασιακό 30ωρο για όλους
☆Νέες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων
☆Συμμετοχή του ΑΣΕΠ στην επιλογή στελεχών
☆Αξιολόγηση για όλους μέσα στο 2018

Οι ρυθμίσεις θα ψηφιστούν πριν τα Χριστούγεννα.

Ο κύβος ερρίφθη.

Ναι στις απαραίτητες συγχωνεύσεις, στη συμμετοχή του ΑΣΕΠ κατά τη διαδικασία επιλογής διευθυντών σχολείων, στην υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο για τη συμπλήρωση του 33ωρου εβδομαδιαίου εργασιακού τους ωραρίου, στην παροχή των σχολικών γευμάτων εκτός διδακτικών ωρών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφσυν το τελικό κείμενο που συμφνωήθηκε στη συνάντηση της παρασκευής με την τρόικα και οριστικοποιήιηκε το Σάββατο περιλαμβάνει : 

α) Διαμόρφωση κριτηρίων και χρονοδοδιαγράμματος για συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Χωρίς υποδείξεις για το πλαίσιο ή το όριο της παρέμβασης υπό τη διακριτική ευχέρεια του υπουργέιου. Στελέχη του, ήδη διαβεβαιώνουν ότι σκοπός είναι να αντιμετωπισοτύν ενδεδειγμένες και μόνο περιπτώσεις (βλ. συστεγασμένα σχολεία)

β) Τροποποιήσεις στη διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠείτε με εποπτικό ρόλο είτε με συνδρομή στις επιτροπές κρίσεων. Δεν αλλάζει ο ισχύων νόμος.

γ) Αποχαρακτηρισμός της ώρας παροχής των σχολικών γευμάτων στους μαθητές ως διδακτικής ώρας εκτός κι αν πρόκειται για ολοήμερα στα  οποία εντάσσεται στις διδακτικές ώρες και συνεπώς δεν αλλάζει κάτι. Σε κάθε περίπτωση, τα γεύματα θα παρέχονται μετά τη λήξη του διδαικτικού ωραρίου

δ) Υποχρεωτική τήρηση από τους εκπαιδευτικούς του ισχύοντος εργασιακού ωραρίου των 30 ωρών εβδομαδιαίως

Η διαπραγμάτευση για τα εκπαιδευτιικά ζητήματα πέρασε από πολλά κύματα και έφτασε την προηγούμενη εβδομάδα στο κρισιμότερο σημείο της σημειώνει το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, με το κλείσιμο της αξιολόγησης στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup να πιέζει δραματικά για συμφωνία. 

Την προηγούμενη Τετάρτη, στο ραπέζι της συζήτησης είχαν ανασυρθεί σχεδόν όλα τα ανοιχτά θέματα. Αύξηση ωραρίου εκπαιδευτικών, παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο μέχρι τη λήξη του ωραρίου, σχολικά γεύματα εκτός διδακτικού ωραρίου, αύξηση αριθμού μαθητών ανά τμήμα, συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και με μεγάλη επιμονή η απόσυρση του νόμου για την επιλογή των διευθυντών σχολείων. Μόνιμη έπωδός η παραπομπή στο μνημόνιο που έχει υπογραφεί από το καλοκαίρι του 2015.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας

Το Υπουργείο συνεχίζει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς

Εδώ και δύο εβδομάδες αντιπολιτευτικές εφημερίδες και ιστοσελίδες επιδίωκαν τη δημιουργία μιας καταστροφικής εικόνας για την επερχόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους Θεσμούς στα θέματα της παιδείας. Διαβάσαμε πρωτοσέλιδα περί «αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών», ανατροπής των δηλώσεων του Υπουργού περί «μη αξιολόγησης των εκπαιδευτικών της τάξης», «αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα», «33ωρο εβδομαδιαίου εργασιακού χρόνου», άμεση συμμόρφωση με «τις κατευθύνσεις καλύτερων πρακτικών του ΟΟΣΑ αναφορικά με τα μεγέθη της σχολικής τάξης και το διδακτικό χρόνο των εκπαιδευτικών» κλπ. Όλα τα παραπάνω αποτελούσαν προετοιμασία μιας επικοινωνιακής επίθεσης αλλά και προβολή των ευσεβών πόθων της αντιπολίτευσης για όσα μέτρα δεν πρόλαβε να εφαρμόσει στην περίοδο 2010 – 2015.
 
Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους Θεσμούς στα θέματα της παιδείας έγινε σε αμοιβαίο κλίμα κατανόησης της σημαντικής προόδου που έχει συνολικά επιτευχθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Δυστυχώς για τις «Κασσάνδρες»
–          Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση διδακτικού ωραρίου και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ο νόμος 1566 του 1985.
–          Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση εργασιακού χρόνου.
–          Δεν θα υπάρξει ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της τάξης αλλά αυτό-αξιολόγηση της σχολικής μονάδας ως σύνολο.

Κανονικά προχωρά και η αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία μέχρι το τέλος του έτους σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης, όπως έχει περιγραφεί μέχρι τώρα από πλευράς Υπουργείου. Μόνη αλλαγή που συμφωνήθηκε είναι η συμμετοχή του ΑΣΕΠ στις διαδικασίες αξιολόγηση των στελεχών και ο αποχαρακτηρισμός της ώρας σίτισης ως διδακτικής, πρόνοια που συνάδει απολύτως με την επιδίωξη του Υπουργείου για μεταβολές στις διαδικασίες σίτισης. Σε όσους απογοητεύτηκαν που δεν επιβεβαιώθηκαν αφιερώνουμε τους στίχους του ποιητή: «Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους. Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις»…

Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi/ektakto-ti-symfonithike-metaxy-gavrogloy-kai-thesmon-pote-psifizontai#ixzz50L3eeuJo