Στην πλάτη των εκπαιδευτικών τα προβλήματα της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής;

 

Συνάδελφισσες/οι ,

πριν καλά καλά τελειώσει η σχολική χρονιά άρχισαν τα προβλήματα της επόμενης. Και μιλάμε για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής και εκπαίδευσης στην περιοχή της Β’ Αθήνας. Αφού το Υπουργείο θεσμοθέτησε την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας της φοίτησης για νήπια και προνήπια, σε βάθος τριετίας και έδωσε και το δικαίωμα στους Δήμους να γνωμοδοτούν αν μπορεί να εφαρμοστεί ή όχι βρισκόμαστε σήμερα στην εξής κατάσταση:

Ο Δήμος Κηφισιάς αρνείται την εφαρμογή της, ο Δήμος Αμαρουσίου (ο οποίος είχε εισηγηθεί θετικά στην τριμερή) δια στόματος του απερχόμενου δημάρχου κ. Πατούλη να ζητά από το Υπουργείο την αναστολή εφαρμογής της δίχρονης στον εν λόγω δήμο. Ο Δήμος Χαλανδρίου έχει εξασφαλίσει το κονδύλι που χρειάζεται για τις 6 αίθουσες που απαιτούνται αλλά αντιμετωπίζει πρόβλημα χώρου για την τοποθέτησή τους. Ο Δήμος Αγ. Παρασκευής δεν είχε συμφωνήσει να ενταχθεί στους Δήμους εφαρμογής της δίχρονης για φέτος.

Από την άλλη μεριά η Δ/νση Β’ Αθήνας ρίχνει το μπαλάκι στους εκπαιδευτικούς για να λύσουν το κτιριακό, να μετακινήσουν παιδιά μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, να αντιμετωπίσουν τα θέματα που θα υπάρξουν με τους γονείς.

Εμείς καλούμε τις συναδέλφισσες να μην δεχτούν καμία ευθύνη που δεν τους αναλογεί και σε περίπτωση πιέσεων να ενημερώνουν άμεσα το Σύλλογο. Να μη δεχτούν καμία προφορική εντολή για μετακίνηση παιδιών και καμία υπέρβαση του ορίου μαθητών ανά τμήμα( 22 παιδιά).

Εξακολουθούμε να απαιτούμε άμεση εφαρμογή της δίχρονης σε όλους τους Δήμους της χώρας. Το Υπουργείο να λύσει το θέμα της στέγασης, να δώσει γενναία χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν τα Νηπιαγωγεία και να διορίσει μόνιμους εκπαιδευτικούς που θα καλύψουν τις ανάγκες σε προσωπικό. Ακόμη δεν εγκαταλείπουμε το χρόνιο αίτημα μας για μείωση των παιδιών ανά τμήμα σε 15.

Καλούμε το ΔΣ του Συλλόγου να συνεδριάσει άμεσα κι εκτάκτως, να ενημερώσει τις νηπιαγωγούς για τις νεώτερες εξελίξεις (με συναντήσεις) και να τις καλέσει να μην προχωρήσουν σε καμία μετακίνηση νηπίου προσφέροντας τους συνδικαλιστική κάλυψη.