«Πειραματικά» Σχολεία- ο εμπαιγμός συνεχίζεται. Το παράδειγμα του 1ου Δ.Σχ. Χαλανδρίου

3/6/2021
«Πειραματικά» Σχολεία- ο εμπαιγμός συνεχίζεται

Συναδέλφισσες, οι
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπαιδευτικών του 1ου Δ.Σχ. Χαλανδρίου με τον Δ/ντή Π.Ε. Β΄ Αθήνας. Στη συνάντηση όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας «Ο Περικλής» θα συμμετείχε μόνο ο ίδιος, αλλά και η συνάντηση είχε οριστεί τέτοια ώρα που δε μπορούσαμε να συμμετέχουμε επειδή θα βρισκόμαστε στα σχολεία μας.
Όπως ενημερωθήκαμε από συναδέλφους του 1ΟΥ Δ.Σχ. Χαλανδρίου ο Δ/ντής Π.Ε. Β΄ Αθήνας  στη συνάντηση δεν έδωσε καμιά ουσιαστικά απάντηση στα ερωτήματα των συναδέλφων που έχουν κατατεθεί γραπτά. Αντιθέτως η στάση του ήταν απαξιωτική προς τους συναδέλφους του 1ου Δ.Σχ. Χαλανδρίου και έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει απρεπείς χαρακτηρισμούς και εκφράσεις απέναντι στο συνάδελφο του σχολείου.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ του Συλλόγου, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, εξέδωσε ένα δελτίο τύπου  με δική του ευθύνη όμως στο όνομα του Συλλόγου και με τις υπογραφές του προέδρου (ΔΑΚΕ) και της Γραμματέως (ΔΗΣΥ)! Το πρόβλημα όμως δε βρίσκεται μόνο στην αντικαταστατική διαδικασία, αλλά και στο περιεχόμενο του δελτίου τύπου.  Αντί να περιγράφει την απαράδεκτη και αρνητική στάση της Διοίκησης ουσιαστικά αναλαμβάνει το ρόλο υποστήριξης της Διοίκησης και όχι της στήριξης των συναδέλφων.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Δ/ντης Π.Ε. Β΄ Αθήνας ενημέρωσε προφορικά  ότι  οι  αποφάσεις  ορισμού  ελήφθησαν  από  το  Υπουργείο  και δεσμεύτηκε  να  απαντήσει  εγγράφως  στα  συγκεκριμένα  ερωτήματα,  τις αμέσως επόμενες ημέρες.»
Βλέπουμε ότι:
  • Αποκρύπτει το γεγονός ότι την εισήγηση των σχολικών μονάδων την  έκανε ο Δ/ντής Π.Ε. Β΄ Αθήνας.
  • Αποκρύπτει το γεγονός ότι ο Δ/ντής Π.Ε., ως όφειλε και από το ισχύον νομικό πλαίσιο, έπρεπε ήδη να είχε απαντήσει στο πρωτοκολλημένο έγγραφο που είχαν καταθέσει οι εκπαιδευτικοί του σχολείου.
  • Αποκρύπτει το γεγονός της απαράδεκτης συμπεριφοράς του Δ/ντή Π.Ε. απέναντι στους συναδέλφους και σε αυτή τη συνάντηση.
Βέβαια οι συνάδελφοι έχουν αντιληφθεί τη στάση της πλειοψηφίας του Συλλόγου που ουσιαστικά αντί να στηρίζει τους συναδέλφους στηρίζει τις αντιπαιδαγωγικές επιλογές του υπουργείου Παιδείας που χτυπούν το δημόσιο σχολείο και τους λειτουργούς του.
Διαβάστε, λοιπόν, πως σχολιάζεται το δελτίο τύπου, όχι από την παράταξη μας, αλλά από εκπαιδευτικό του 1ου Δ.Σχ. και στάλθηκε στο μέιλ του Συλλόγου μας:
«Πιο στρογυλλεμένο κι από την αυγουστιάτικη πανσέληνο, πιο προστατευτικό κι απ’ την proderm. Θα έβρισκε άνετα θέση σε αίθουσα παραμορφωτικών καθρεπτών σε παιδικό μουσείο! Κρίμα!
Τι να ευχηθώ; Και εις κατώτερα;»
Η παράταξη μας, «η Διέξοδος»  δε χρειάζεται να σχολιάσει τη στάση της πλειοψηφίας, το κάνουν οι συνάδελφοι που σε δύσκολες συνθήκες δίνουν καθημερινά τη μάχη στα σχολεία.
Ζητάμε όμως, αν μπορούν, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και άμεσα το Δ.Σ. του Συλλόγου μας να αποδεχτεί τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει και ξανακαταθέτουμε:
  • Να προχωρήσει σε αγωνιστική κινητοποίηση ο Σύλλογος μας στο υπουργείο Παιδείας και με τους άλλους όμορους συλλόγους της Β΄ Αθήνας και μαζί με τους φορείς των γονέων ΑΣΓΜΕ, Ενώσεις Γονέων και Συλλόγων Γονέων.
  • Να ζητήσει ο Σύλλογος μας τη συνδρομή της Δ.Ο.Ε. που σε δική της ανακοίνωση ανέφερε ότι θα δώσει σκληρή και αγωνιστική απάντηση αν η Διοίκηση προχωρήσει σε ορισμό πειραματικών-πρότυπων Σχολείων.
  • Η Δ.Ο.Ε. εκτός όλων των άλλων να διερευνήσει, μέσω της νομικής της συμβούλου αν μπορεί και ποιες νομικές ενέργειες να πραγματοποιήσει -εκτός των κινηματικών- ενάντια στον ορισμό των πειραματικών σχολείων. Όπως γνωρίζουμε και από άλλο σύλλογο εκπαιδευτικών έχει διατυπωθεί ανάλογο αίτημα που όμως δεν έχει απαντηθεί.