Ορισμός «πειραματικών» σχολείων στη Β΄ Αθήνας και η Αριστεία της Αλητείας

Ορισμός «πειραματικών» σχολείων στη Β΄ Αθήνας

και η Αριστεία της Αλητείας

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα  Δευτέρα 17 – 5 – 2021 στις 13:30μ.μ. στη  Δ/νση Π. Ε. Β΄ Αθήνας παράσταση διαμαρτυρίας των Συλλόγων Εκπ/κών Π. Ε. «Ο Περικλής» , Αμαρουσίου και «Γ. Σεφέρης»  ενάντια στον ορισμό Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας ως πειραματικών, με την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης από το ΥΠΑΙΘ.
Στην παράσταση συμμετείχαν εκπρόσωποι των συλλόγων διδασκόντων των οριζόμενων σχολικών μονάδων και  εκπρόσωποι των Ενώσεων και Συλλόγων Γονέων της περιοχής. Οι σύλλογοι Π.Ε. είχαν προκηρύξει στάση εργασίας  στην οποία η συμμετοχή των εκπαιδευτικών των σχολείων που ορίστηκαν ως πειραματικά ήταν καθολική.
Ο Δ/ντής Π.Ε. Β΄ Αθήνας Χ. Μπαμπαρούτσης αρχικά αρνήθηκε να δεχτεί και να συζητήσει με τους συγκεντρωμένους εκπαιδευτικούς  και γονείς επικαλούμενος λόγους υγειονομικής προστασίας,  απαιτώντας η συνάντηση να γίνει χωριστά με τους Προέδρους των Δ. Σ. των Συλλόγων των Εκπ/κών με τους εκπροσώπους των γονέων (έναν εκπρόσωπο από κάθε φορέα) και και σε δεύτερη φάση με τους εκπροσώπους των συλλόγων διδασκόντων των σχολείων.  Ο απόλυτος εμπαιγμός προς τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε τμήματα των 25 μαθητών και πηγαίνουν στο σχολείο τους με την επίδειξη του αρνητικού αποτελέσματος του self test. Φανερή δε η πρόθεσή του, να απομονώσει τους εκπαιδευτικούς των σχολείων από τους εκπροσώπους των σωματείων τους. Παρ’ όλα αυτά του προτείναμε να κατέβει και να συζητήσουμε στην είσοδο της Διεύθυνσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας και σε ανοιχτό χώρο. Μετά και από τη νέα άρνησή του, εισήλθαμε οι συγκεντρωμένοι στα γραφεία της Διεύθυνσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας.
Τον λόγο πήραν στην αρχή, οι πρόεδροι των Συλλόγων Αμαρουσίου και «Γ. Σεφέρης» και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου « Ο Περικλής» καθώς ο πρόεδρός του προτίμησε να παραμείνει σιωπηλός και αφανής.  Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι από την Γραμματεία του Διευθυντή Εκπαίδευσης είχε προηγηθεί   τηλεφωνικά ενημέρωση μόνο στον πρόεδρο του Συλλόγου μας «Ο Περικλής» ότι ο Δ/ντής Π.Ε. επιθυμεί να συμμετάσχει ένας μόνο εκπρόσωπος από τον  κάθε σύλλογο και ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Περικλής» θεώρησε «υποχρέωσή» να παραστεί μόνο ο ίδιος! Φυσικά, όπως προαναφέραμε, δεν έγινε έτσι.
Τέθηκε το ζήτημα του ορισμού των σχολικών μονάδων της περιοχής μας ως πειραματικών κατόπιν των  αιτήσεων ορισμού από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης.  Οι αιτήσεις έγιναν από πλευράς του μονοπρόσωπα και με αυθαίρετο τρόπο παρά την αρνητική σχετική απόφαση όλων των συλλόγων διδασκόντων -πλην  ενός Νηπιαγωγείου που ανήκει στον Σύλλογο «Ο Σεφέρης»- αλλά και των αντίστοιχων συλλόγων γονέων και αγνοώντας τόσο την απόφαση της ΔΟΕ με την οποία καλούνταν οι Διευθυντές Εκπαίδευσης να μην  προβούν σε αυθαίρετες μονοπρόσωπες αιτήσεις όσο και της συντριπτικής συμμετοχής του 95% των εκπαιδευτικών στην απεργία- αποχή ενάντια στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων με την οποία συνδέεται άρρηκτα η λειτουργία των πειραματικών σχολείων.
Τέθηκε ρητά από τη πλευρά των σωματείων η απόσυρση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης και ο αποχαρακτηρισμός τόσο των συγκεκριμένων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων ως πειραματικά στη βάση των αποφάσεων των σωματείων μας και της Δ. Ο.Ε. Η δημιουργία των λεγόμενων πειραματικών σχολείων στην κυβερνητική «λογική» περί «αριστείας» είναι επιβλαβής για τους μαθητές μας, τους γονείς και βέβαια και για τους εκπαιδευτικούς.
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο συνάδελφος από τον  σύλλογο διδασκόντων του 1ου Δ.Σχ. Χαλανδρίου ο οποίος ρώτησε ευθέως:
  1. Για ποιο λόγο ο Διευθυντής Εκπαίδευσης δεν ενημέρωσε ως όφειλε σύμφωνα με την Υ.Α.  τους συλλόγους διδασκόντων των συγκεκριμένων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων ότι πρόκειται να προταθούν από τον ίδιο για να οριστούν ως πειραματικά. Η ενέργεια αυτή του Διευθυντή Εκπαίδευσης είναι σαφώς παράνομη.
  2. Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε να προταθεί το 1Ο Δ. Σχ. Χαλανδρίου ως πειραματικό;
Ο Διευθυντής Εκπ/σης Π. Ε. Β΄ Αθήνας παραδέχτηκε προκλητικά  ότι δεν ενημέρωσε, όπως νομίμως όφειλε να κάνει, τους συλλόγους διδασκόντων των συγκεκριμένων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων που πρότεινε για να χαρακτηριστούν ως πειραματικά, διότι γνώριζε εκ των προτέρων ότι οι σύλλογοι διδασκόντων τους ήταν αρνητικοί  απέναντι σε μια τέτοια πρόταση και ότι εντέλει ήταν μια «παράλειψη» σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία από πλευράς του!  Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης,  που είναι και πρόεδρος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ) δηλώνει με θράσος  και ανερυθρίαστα ότι είναι παράνομος. Είναι βέβαιο ότι έχει την πολιτική κάλυψη και ότι έλαβε σχετική εντολή από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για να ενεργήσει εν κρυπτώ, όπως ενήργησε.
Στη συνέχεια μπροστά στην ολοφάνερη αδυναμία του να αντιμετωπίσει τον λόγο των εκπαιδευτικών και των γονέων και την αντίδραση τους απέναντι στις αυθαίρετες και παράνομες ενέργειές του αποχώρησε από το γραφείο του και κάλεσε την Αστυνομία, πάλι  εν κρυπτώ,  για να αντιμετωπίσει τον «εχθρό λαό», τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Έφτασε στο σημείο να  καταγγείλει ψευδώς τους εκπαιδευτικούς για πρόκληση φθορών – σπάσαμε τζάμια είπε- (!) σύμφωνα με τη μαρτυρία των αστυνομικών που κατέφθασαν και έψαχναν να βρουν τον εξαφανισμένο καταγγέλοντα Διευθυντή Εκπαίδευσης!.
Αυτοί είναι οι αλήτικοι και προβοκατόρικοι τρόποι και τα μέσα με τα οποία η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και τα διαπιστευμένα όργανά της επιχειρούν να επιβάλουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική τους!  
Είναι βέβαιο ωστόσο ότι η στάση τους δεν είναι ικανή να μας εκβιάσει, να μας φοβίσει, να μας εγκλωβίσει. Αντίθετα μας  πεισματώνει και μας ενώνει, εκπαιδευτικούς και γονείς σε αδιαπραγμάτευτο και ανυποχώρητο αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, των μαθητών και των εκπαιδευτικών του.
Καλούμε άμεσα το Δ.Σ της Δ.Ο.Ε. να εφαρμόσει αυτό που έγραφε σε ανακοίνωση της για τον ορισμό σχολείων ως πειραματικών: «ότι θα συναντήσουν απέναντί τους την οργανωμένη και σκληρή απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος.»
Καλούμε την πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ) που λειτουργούν ως μία παράταξη να αντιληφθεί τις ευθύνες της και να προχωρήσουμε άμεσα σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας μαζί με τους άλλους συλλόγους εκπαιδευτικών Β΄ Αθήνας και μαζί με τους γονείς.