ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ στις 19:00 ΣΤΗΝ Π.Ε.Κ.Α.Μ.(Αγ. Ασωμάτων 31,Θησείο)

 

 

 

 Το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε είναι για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς:

Η συνέχεια στον δρόμο της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και της διαιώνισης της αδιοριστίας!

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., μέσα από το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, διατηρεί στο ακέραιο το νόμο 4589/19 (ΣΥΡΙΖΑ – Γαβρόγλου) για τους αναπληρωτές.

Με το νομοσχέδιο η κατάσταση χειροτερεύει ακόμα περισσότερο για τους χιλιάδες αναπληρωτές – συμβασιούχους εκπαιδευτικούς.

  • Με τις διατάξεις για την αύξηση των μαθητών ανά τάξη από 22 σε 25 για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά αλλά και για τον καθορισμό του ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τάξη στη Δευτεροβάθμια με Υπουργική Απόφαση – άρθρο 50 – ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τη μείωση των προσλήψεων, για την απόλυση συναδέλφων.
  • Με τις διατάξεις για την κατά προτεραιότητα κάλυψη των κενών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.)  – άρθρο 48 – το Υπουργείο Παιδείας ομολογεί ότι δε θα υπάρχει από την αρχή της χρονιάς όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό σε όλες τις δομές (Σ.Μ.Ε.Α.Ε, ΚΕ.ΣΥ., Τμήματα Ένταξης, Παράλληλη Στήριξη).
  • Οι διατάξεις για την Παράλληλη Στήριξη – άρθρο 51 – μετατρέπουν τους συναδέλφους σε εργαζόμενους “πασπαρτού”. Ο αναπληρωτής/ρια που προσλαμβάνεται στην Παράλληλη Στήριξη θα μπορεί με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή (και πάντα με το επιχείρημα των έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών) να μετακινείται εντός Περιφέρειας σε οποιαδήποτε δομή ειδικής αγωγής χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκά κονδύλια (δηλαδή παντού)!
  • Τιμωρούνται για μια ακόμα φόρα οι αναπληρωτές, που επί 20 και πλέον χρόνια έχουν πάρει στις πλάτες τους τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων. Αντί να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης της διαβίωσής τους εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους, τιμωρούνται με διετή ή τριετή αποκλεισμό από τους πίνακες σε περίπτωση μη ανάληψης υπηρεσίας.
  • Μειώνεται κατά 25% το κονδύλι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Δαπανών του 2021 για προσλήψεις αναπληρωτών, κάτι που θα οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα κάλυψης των κενών την επόμενη χρονιά, που ούτως ή άλλως θα έχει αυξημένες ανάγκες, εξαιτίας μιας πιθανής επανεμφάνισης της πανδημίας του covid -19.

 

Αναπληρωτές και μόνιμοι εκπαιδευτικοί, όλο το προηγούμενο διάστημα, μπήκαμε μπροστά στη μάχη για τη στήριξη των μαθητών μας, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα σχολεία. Η κυβέρνηση, αντί να πάρει μέτρα στήριξης των εκπαιδευτικών, ψήφισε ένα ακόμα νομοσχέδιο που υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο το σχολείο, υψώνει νέους ταξικούς φραγμούς για τους μαθητές, φορτώνει το οικονομικό βάρος στις πλάτες των γονιών. Προχωρά σε αντιεκπαιδευτικές αλλαγές στη δομή και το περιεχόμενο του σχολείου. Η κυβέρνηση και συνολικά το κράτος αποποιούνται τις δικές τους ευθύνες. Αντί για μέτρα στήριξης  ετοιμάζουν τις απολύσεις μας!

 

Σ΄ αυτές, λοιπόν, τις συνθήκες, μπαίνουμε μπροστά, οργανώνουμε κινητοποιήσεις τις αμέσως επόμενες μέρες και μαζί με τα σωματεία μας διεκδικούμε:

 

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ – ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

  • Άμεση εξασφάλιση του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού που θα καλύψει τις αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες τηςεπόμενης χρονιάς.
  • Άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και μειωμένου ωραρίου,που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία με ταυτόχρονη κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου.
  • Καμία απόλυση. Στις 21 του Ιούνη να υπάρξει αυτόματη ανανέωση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ που υπογράφτηκαν μέσα στη σχολική χρονιά 2019-2020 για ακόμα ένα έτος.
  • Άμεση πρόσληψη όλων των αναπληρωτών σε μια φάση ώστε να μην υπάρχουν κενά με την έναρξη των μαθημάτων τη νέα σχολική χρονιά (2020 – 2021) που θα ξεκινήσει νωρίτερα.
  • Να προχωρήσουν άμεσα οι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή.

 

“Κανένας εκπαιδευτικός απολυμένος. Μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους”