Να αποσυρθεί εδώ και τώρα η εγκύκλιος Κόπτση

«ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ»  στις απειλές Κόπτση η προκηρυγμένη και σε πλήρη ισχύ ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ από το σωματείο μας!!

Κάτω τα χέρια από το συνταγματικό δικαίωμα στην απεργία. – Χουντικά μέτρα ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ. Καμιά ποινικοποίηση στο δικαίωμα στην απεργία.

Συνεχίζουμε ενάντια στη διάλυση του Δημόσιου σχολείου!

Καλούμε όλες/όλους σε ΑΠΕΡΓΙΑ -ΑΠΟΧΗ από την αξιολόγηση

Απαιτούμε τώρα από τη ΔΟΕ να προκηρύξει ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ

Ενώ 3 μήνες μετά την έναρξη των σχολείων, το πρόβλημα των κενών σε εκπαιδευτικούς, για τα οποία διαμαρτυρόμαστε από την αρχή της χρονιάς, είναι πλέον εκρηκτικό, οι εκπαιδευτικοί έχουν γίνει πολυεργαλεία και φορτώνονται με πολλές ώρες υπερεργασίας, ο αυταρχισμός στα σχολεία έχει ξεπεράσει κάθε όριο, οι κάθε είδους εξετάσεις (P.I.S.A., τράπεζα θεμάτων) λειτουργούν ως δαμόκλεια σπάθη για μαθητές και εκπαιδευτικούς, η διαχείριση της πανδημίας αποδεικνύεται φονική, το ΥΠΑΙΘ έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ αγωγών και απειλητικών μηνυμάτων σε όσους και όσες μαχόμαστε να κρατήσουμε το σχολείο μας όρθιο!

Με νέο έγγραφό του ο Γ.Γ. Κόπτσης, αυτή τη φορά προς τις διευθύνσεις όλης της χώρας, αναζητά όσους/όσες δεν «συμμορφώθηκαν» απαιτώντας να απολογηθούν!

Διαμηνύουμε στην κα Κεραμέως, στον κ. Κόπτση και σε όλη την κυβέρνηση ότι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν να απολογηθούν για τίποτα για την περήφανη στάση τους να αντισταθούν στα σχέδια διάλυσης των σχολείων μας. Οι Κυβερνώντες πρέπει να απολογηθούν για τη διάλυση στην οποία έχουν οδηγήσει τη δημόσια εκπαίδευση και τη λειτουργία των  σχολείων.

Ζητά ο Γ.Γ. Κόπτσης στοιχεία, όταν σε εσωτερικές συσκέψεις με τα στελέχη της εκπαίδευσης υποστηρίζει με έπαρση ότι “τα κενά δεν είναι πραγματικά, είναι άδειες-κόψτε τις και άδεια σχολεία, για αυτό συγχωνεύσεις”,“αν δεν υπάρχει ειδικότητα,να την κάνει ο δάσκαλος”, “στις μεγάλες πόλεις πως είναι 27 τα τμήματα, προχωρήστε παντού, να γίνουν μετακινήσεις” “ και 3 ώρες να είναι το κενό, τα καλύπτουμε με υποχρεωτικές υπερωρίες”; Είναι λοιπόν αυτοί που προσπαθούν να κατασκευάσουν μια νέα «κανονικότητα», που βαφτίζεται «εξορθολογισμός» του εκπαιδευτικού προσωπικού με περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας,  διάλυση ζωών και σχολείων. Αυτό θέλουν να επιβάλουν ως έργο της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και ακριβώς αυτό είναι που αρνούνται ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ οι ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ παρά τις απειλές.

Οι εκπαιδευτικοί δεν αποδέχονται να μετράνε την αποτελεσματικότητα του σχολείου με την ικανότητα του να καλύπτουν τα κενά χωρίς προσλήψεις διαλύοντας τα προγράμματα και τα διδακτικά αντικείμενα.

Οι εκπαιδευτικοί δεν αποδέχονται να στερούν από τα παιδιά αυτό που δικαιούνται και θέλει να βάλει στην κλίνη του Προκρούστη η κάθε Κεραμέως και κάθε Κόπτσης και η κυβέρνηση της ΝΔ για να επιβάλουν το μοντέλο του σχολείου της αγοράς που θα είναι φτηνό και πειθαρχημένο.

Από πέρσι τον Φλεβάρη, οι εκπαιδευτικοί με τις συλλογικές μας αποφάσεις, με την απεργία – αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης, με τις μαζικές μας κινητοποιήσεις, με την συγκλονιστική απεργία στις 11/10, με τις συλλογικές αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, έχουμε κάνει σαφές ότι η αξιολόγηση θα μείνει στα χαρτιά. Αυτές τις συλλογικές μας αποφάσεις υπερασπιζόμαστε και κάθε απόπειρα τρομοκράτησης και επιβολής ποινών είναι, πέρα από όλα τα αλλά, και παράνομη.

Το Υπουργείο Παιδείας αρνούμενο να αναγνωρίσει την πραγματικότητα, αρνούμενο να αποδεχτεί ότι τα σχέδια του βρίσκουν απέναντι τη συντριπτική πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας και των εργαζομένων, συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορο, τις συκοφαντίες, την ανοιχτή τρομοκρατία. Μετά τις δικαστικές προσφυγές και την ανοιχτή καταστολή των ΜΑΤ, προχωράει ένα βήμα παραπέρα και στρώνει το έδαφος της επιβολής ποινών.

Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία δε θα περάσουν!

Δε θα επιτρέψουμε να στοχοποιηθεί κανένας συνάδελφος στα πλαίσια του συλλογικού αγώνα που δίνουμε ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια.

• Να ανακληθεί εδώ και τώρα η απαράδεκτη εγκύκλιος.
  • Να σταματήσει κάθε διαδικασία στοχοποίησης συναδέλφων, κάθε απειλή επιβολής ποινών.

Αυτοί λοιπόν πρέπει να απολογηθούν στους μαθητές στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς για την καταστροφική τους πολιτική που θέλουν να επιβάλουν δια ροπάλου. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Ξέρουν πολύ καλά ότι τα σωματεία τα οποία στοχοποιούν έχουν κηρύξει απεργία αποχή με εξώδικο που έχει επιδοθεί από τις αρχές Νοέμβρη στο Υπ. Παιδείας. Ξέρουν ότι οι εκπαιδευτικοί στα σωματεία αυτά ακολούθησαν τη συλλογική απόφαση και συμμετέχουν στην απεργία- αποχή της οποίας ποτέ το Υπουργείο δεν αμφισβήτησε την κήρυξη και τη νομιμότητά της.

Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και  να κάμψουν το ηθικό των εκπαιδευτικών που αγωνίζονται. Με βία και χωρίς ελευθερία δε γίνεται παιδεία. Αλλά αυτοί αποδεικνύουν κάθε μέρα ότι δε θέλουν Παιδεία. Θέλουν να φτιάξουν  το σχολείο της αγοράς του ΟΟΣΑ , ένα κατηγοριοποιημένο σχολείο αναλώσιμο και υποταγμένο με «εκπαιδευτικούς λάστιχο».

Για άλλη μια φορά λοιπόν ας θυμίσουμε στον Γ.Γ. Κόπτση και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ πως:

1. Μια σειρά από πρωτοβάθμια σωματεία έχουμε νόμιμα προκηρύξει απεργία-αποχή, με τις ενέργειές μας ήδη δημοσιευμένες προς όλους, η οποία καλύπτει συνδικαλιστικά τα μέλη μας για να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια σχετιζόμενη με την αξιολόγηση.
  2. Το δικαίωμα στην απεργία δεν έχει καταργηθεί ακόμα. Με αγώνες και με αίμα εργατικό έχει κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα και προστατεύεται. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι με αυθαιρεσίες μπορούν να σταθούν πάνω από τα δικαιώματα και το Σύνταγμα. Δεν αφορά λοιπόν αμέλεια και ολιγωρία των διευθυντών/ντριών, προϊσταμένων η μη ανάρτηση αποτίμησης και προγραμματισμού αλλά συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους!
  3. Ισχύει το τεκμήριο νομιμότητας που διέπει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη απεργία που καθιστά υποχρεωτική για το κράτος – εργοδότη την προσφυγή στα Δικαστήρια για την κήρυξη της ως παράνομης. Μόνο έτσι μπορεί να κριθεί η νομιμότητα της απεργίας αποχής του συλλόγου και των άλλων πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων.
  4. Το σωματείο μας έχει κηρύξει απεργία – αποχή από τις 10/12/21 και έχει ακολουθήσει όλες τις τυπικές διαδικασίες γνωστοποίησης της απόφασής του στο ΥΠΑΙΘ. Η απόφαση αυτή καλύπτει όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους σε κάθε φάση της αξιολόγησης. Οι συνάδελφοι/ισσες καλύπτονται πλήρως από την ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ του συλλόγου μας και λειτουργούν σεβόμενοι/ες τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων τους τόσο του σχολείου, όσο και του σωματείου τους.  Η απεργία – αποχή είναι σε ισχύ και δεν έχει προσβληθεί δικαστικά από το ΥΠΑΙΘ.

Η αποχή των εκπαιδευτικών από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας.

1. Σε κάθε περίπτωση να γνωρίζουν καλά ότι το εκπαιδευτικό κίνημα θα υπερασπίσει με όλες τους τις δυνάμεις, αποφασιστικά, συντονισμένα και αταλάνευτα και δεν θα τους επιτρέψει να ακουμπήσουν  κανένα εκπαιδευτικό που δεν συμμετέχει στην αξιολόγηση γιατί αντιδρά στη διάλυση του δημόσιου σχολείου, με όποιο τρόπο και με όποιο ρόλο (διευθυντές/ντριες – προϊσταμένους/ες, συντονιστές/ριες ομάδων δράσης, συλλόγους διδασκόντων)  ακόμα και αν δεν καλύπτεται με απεργία αποχή από το σωματείο του.

Το μήνυμά μας είναι καθαρό: «Δεν τσιμπάμε» στις απειλές, οι εκπαιδευτικοί δεν εκβιαζόμαστε! Στηρίζουμε περήφανα την επιλογή μας να σταθούμε αταλάντευτα στην συλλογική μας απόφαση να υπερασπιστούμε το δημόσιο σχολείο και τα παιδιά! Κανείς να μην τολμήσει να αμφισβητήσει το δικαίωμα στην απεργία! Το ζήτημα αυτό ξεπερνάει τα όρια των σχολείων μας και της εκπαίδευσης. Είναι αιτία πολέμου για όλο το εργατικό κίνημα και ΔΕΝ θα επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει μ΄ αυτό. Οφείλει όλο το συνδικαλιστικό κίνημα σε πρωτοβάθμιο δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο να πάρει θέση. Η ΔΟΕ οφείλει να δηλώσει με πολιτική της απόφαση ότι θα μπει μπροστά και  θα υπερασπίσει κάθε συνάδελφο που δεν συμμετέχει στην αξιολόγηση με όποιο τρόπο και με όποιο ρόλο και να ξεκαθαρίσει ότι κάθε ενέργεια εναντίον συναδέλφων θα λογιστεί και θα αντιμετωπιστεί συλλογικά ως ενέργεια ενάντια στο εκπαιδευτικό και το συνδικαλιστικό κίνημα.

Με βάση τα παραπάνω τα σωματεία μας συλλογικά, μαχητικά, συντονισμένα:

1. Παρέχουμε πλήρη στήριξη και κάλυψη για οτιδήποτε χρειαστεί (νομικά οικονομικά κ.λπ.) και απευθυνόμαστε με αίτημά μας προς τη ΔΟΕ με αντίστοιχο κάλεσμα για τις δικές της ενέργειες.
  2. Στην πολύ ακραία περίπτωση που το υπουργειο θα επιχειρήσει – με χουντικό τρόπο πέρα από τη νομιμότητα – να προχωρήσει σε πειθαχικές κυρώσεις η ενδεχόμενη αυτή αυθαιρεσία θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά και συλλογικά και δεν θα είναι υπόθεση ατομική του/της κάθε συναδέλφου/ισσας. Πέρα όμως από τη δεδομένη συνδικαλιστική αντιμετώπιση θα υπάρχει με ευθύνη των σωματείων και κάθε μορφής κάλυψη (νομική, οικονομική κ.λπ.) -σημειώνουμε ότι υπάρχει θετικό προηγούμενο δεδικασμένο-.

Καλούμε:

• Τα Α/θμια σωματεία Π.Ε και Δ.Ε. να υπερασπιστούν το ρόλο τους, να συντονιστούμε και να μπουν στη μάχη, προκηρύσσοντας κι αυτά απεργία αποχή. Αυτό καλούμε να κάνουν και τώρα τα Πρωτοβάθμια σωματεία. Μπορούμε! Αυτό αποδεικνύεται και από τα τωρινά νούμερα: Τουλάχιστον 30 ΣΕΠΕ (όπως αποδεικνύεται από τις ανακοινώσεις) και 43 ΕΛΜΕ (όπως καταγράφηκαν στην ΓΣ προέδρων στις 27/11) καλούν την ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ να κηρύξουν Α-Α. Η δυνατότητα και η επιτυχία του συντονισμού έχει αποδειχτεί από το συντονισμό των 77  ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ που υποχρέωσαν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ΔΟΕ/ΟΛΜΕ να προχωρήσουν σε απεργία αποχή.
  • Τις ομοσπονδίες ΔΟΕ/ΟΛΜΕ να προκηρύξουν νέα απεργία αποχή κόντρα σε απειλές, δικαστικές αποφάσεις και τη νομιμότητα του ν. Χατζηδάκη με αποφασιστική συνέχιση ακόμα και αν τη βγάλουν παράνομη.
  • Τις ομοσπονδίες ΔΟΕ/ΟΛΜΕ να καλέσουν την ΑΔΕΔΥ να επαναπροκηρύξει την απεργία αποχή υλοποιώντας την απόφαση του Γενικού της Συμβουλίου για μη αποδοχή του ν. Χατζηδάκη

Το εκπαιδευτικό κίνημα (πρωτοβάθμια-δευτεροβάθμια-τριτοβάθμια) να στηρίξει και να υπερασπιστεί  κάθε εκπαιδευτικό που αντιδράει στην αξιολόγηση με όποιο τρόπο.

Συνολικά το εργατικό κίνημα να είναι σε ετοιμότητα να αντιδράσει άμεσα σε περίπτωση που το Υπ Παιδείας επιχειρήσει να θίξει το δικαίωμα στην απεργία.

Ανοίγουμε ελπιδοφόρα χαραμάδα φωτός, διδάσκοντας πως οι ελεύθεροι άνθρωποι

μπορούν το σκοτάδι να διαλύουν!

Ναι, μπορούμε να νικήσουμε!

Από το ΔΣ του συλλόγου ΠΕΡΙΚΛΗ

21/12/2021