Κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 21-5

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
τη Δευτέρα 17/05 καταθέσαμε στο ΔΣ του Περικλή πρόταση συμμετοχής του σωματείου στην κινητοποίηση που θα γίνει την Παρασκευή 21 Μαΐου στο Υπουργείο Παιδείας για το θέμα των διορισμών και συνδικαλιστική κάλυψη των συναδέλφων με 3ωρη στάση εργασίας.

Οι πλειοψηφίες του ΔΣ Περικλή – ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ – καταψήφισαν για άλλη μια φορά  την αγωνιστική πρότασή μας η μεν ΔΑΚΕ απλά διαφωνώντας, η δε ΔΗΣΥ αποφεύγοντας  να πάρει απόφαση ως πρωτοβάθμιο σωματείο κρυβόμενη πίσω από τις αποφάσεις της ομοσπονδίας. Καμία αντιπρόταση ή έστω έκφραση βούλησης στήριξης δεν υπήρξε, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση της Παρασκευής να μένουν συνδικαλιστικά ακάλυπτοι.

Η πρότασή μας είχε ως εξής:

Συμμετοχή του Περικλή στη συγκέντρωση στο ΥΠΑΙΘ την Παρασκευή 21 Μαΐου στις 13:00 με τρίωρη στάση εργασίας διεκδικώντας:

• Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Μαζικούς – μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών άμεσα, πριν την έναρξη της επόμενη σχολικής χρονιάς.
  • Κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου και οποιασδήποτε διάταξης ακυρώνει το πτυχίο και την προϋπηρεσία.
  • Κατάργηση του θεσμού των τριμήνων, των ΑΜΩ και των πολλαπλών κατηγοριών αναπληρωτών. Προσλήψεις όλων των αναπληρωτών σε μια φάση, με 12μηνη σύμβαση για όλους. Εξίσωση δικαιωμάτων με τους μόνιμους. Κατάργηση των διατάξεων που δίνουν στους Διευθυντές Εκπαίδευσης τη δικαιοδοσία κατάρτισης πινάκων αναπληρωτών, καθώς και πρόσληψης-απόλυσης αναπληρωτών ανά Διεύθυνση.
  • Οργανικές θέσεις για όλες τις ειδικότητες με βάση τις πραγματικές ανάγκες, σύσταση νέων οργανικών για όσα αντικείμενα- ειδικότητες δεν έχει γίνει έως τώρα. Ο κάθε εκπαιδευτικός να διδάσκει το αντικείμενό του.
  • Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Κατάργηση του νόμου 4692/20 (Κεραμέως), που βάζει ελάχιστο όριο τους 15 μαθητές ανά τμήμα.
  • Κατάργηση των ποινών για τους συναδέλφους που παραιτούνται και των κλειστών πινάκων, εδώ και τώρα λύση για τους απορριφθέντες του παράβολου.
  • Μέτρα ουσιαστικής στήριξης των αναπληρωτών -δωρεάν μετακίνηση, επίδομα στέγασης, σίτιση κ.α.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η στάση αυτή των δυνάμεων αυτών δε μας εκπλήσσει, καθώς αποτελεί πάγια τακτική. Ως ΑΣΕ θεωρούμε ότι  η δύναμή μας βρίσκεται στους αγώνες μας, στην ενότητα του κλάδου και  στην κοινή δράση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Η πολυδιάσπαση και οι «ψευτοαντιπαραθέσεις» μας οδηγούν στο να «τρωγόμαστε» μεταξύ μας και να μη βάζουμε στο στόχαστρο τη συγκεκριμένη πολιτική, που είναι η ρίζα των προβλημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε καταθέσει στο ΔΣ προτάσεις συμμετοχής σε αγωνιστικές διεκδικήσεις όλο αυτό το διάστημα.

Μέσα σε όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου που ζούμε οφείλουμε να αναλογιστούμε ποιος είναι ο τρόπος απεγκλωβισμού μας. Η υποταγή στο σάπιο σύστημα με ένα σωματείο – κυβερνητικό εκπρόσωπο; Ή η προσπάθεια αντίδρασης με ένα σωματείο μαχητικό που θα βάζει μπροστά τις ανάγκες των εργαζομένων;

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε με οδηγό τις δικές μας ανάγκες στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή.

Συμμετέχουμε μαζικά στη συγκέντρωση στο ΥΠΑΙΘ την Παρασκευή 21 Μαΐου στις 13:00

18/5/2021