Καλό καλοκαίρι! Με το βλέμμα στραμμένο σε ένα ελπιδοφόρο, αισιόδοξο και νικηφόρο μέλλον για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει!

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

Καλό καλοκαίρι!

Με το βλέμμα στραμμένο σε ένα ελπιδοφόρο, αισιόδοξο και νικηφόρο μέλλον

για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Φτάνουμε στο τέλος μιας σχολικής χρονιάς, σε μια περίοδο που η εκπαίδευση και η κοινωνία βγαίνουν βαρύτατα τραυματισμένες από την πανδημία και από την εκμετάλλευσή της από το κυρίαρχο σύστημα προς όφελος της κερδοφορίας του και σε βάρος της λαϊκής πλειοψηφίας και των αναγκών της.
Η Κυβέρνηση προχωρά ταχύτατα στην υλοποίηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου με βασικό στόχο λιγότερους εκπαιδευτικούς, λιγότερα τμήματα, λιγότερο δημόσιο σχολείο και μονιμοποίηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Τα ωρολόγια προγράμματα που ανακοινώθηκαν για τη Β’ βάθμια εκπαίδευση, εξαφανίζουν μαθήματα και ολόκληρους επιστημονικούς κλάδους, αποτελούν ευθεία βολή στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών καθώς τινάζουν στον αέρα οργανικές θέσεις, πλήττοντας ταυτόχρονα  ακόμη περισσότερο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Τα αποτελέσματά τους θα είναι ορατά και στην Α’ βάθμια εκπαίδευση. Η «πίεση» από τις καταργήσεις θέσεων στη Β’ βάθμια, θα οδηγήσει εκατοντάδες εκπαιδευτικούς της καλλιτεχνικής παιδείας της Α’ βάθμιας να βρεθούν απολυμένοι τον Ιούνιο χωρίς ελπίδα επαναπρόσληψης τον Σεπτέμβριο.
Παράλληλα οι αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα της Πρωτοβάθμιας με την εισαγωγή των Αγγλικών στο Νηπιαγωγείο και των ‘’εργαστηρίων δεξιοτήτων’’  στο Νηπιαγωγείο και  στο Δημοτικό Σχολείο προσβάλλουν τον ενιαίο χαρακτήρα του προγράμματος στο Νηπιαγωγείο και  αποτελούν  δραστική παρέμβαση στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης  σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση, της πολυδιάσπασης  της γνώσης και της προώθησης των δεξιοτήτων.
Συγχρόνως, η εφαρμογή της αύξησης του ορίου των μαθητών ανά τμήμα , στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, θα αποφέρει άμεσα χιλιάδες καταργημένες θέσεις εργασίας, λιγότερες προσλήψεις, μαζικές μετακινήσεις μαθητών και περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Οι τραγικές ελλείψεις παραμένουν και η ελαστική εργασία των αναπληρωτών γίνεται μία «κανονικότητα», ενώ η εφαρμογή του νόμου 4589 (προσοντολόγιο) θα επιφέρει τεράστιες ανακατατάξεις που θα στερήσουν το δικαίωμα στην εργασία χιλιάδων αναπληρωτών που στηρίζουν τα τελευταία χρόνια τη δημόσια εκπαίδευση, απαξιώνοντας την προϋπηρεσία τους.
Η μαχόμενη εκπαίδευση στάθηκε όρθια και με όλες της τις δυνάμεις το διάστημα αυτό αντιτάχθηκε αγωνιστικά, μαχητικά και με συνέπεια τους σχεδιασμούς αυτούς, χωρίς να παραμείνει άφωνη και φιμωμένη ακόμη και μέσα στην περίοδο της καραντίνας.
Μπροστά μας έχουμε τεράστια ανοιχτά ζητήματα:
  • Κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 4692/2020 δίνοντας τη μάχη για την ακύρωσή του στην πράξη, για  να μην εφαρμοστούν οι απαράδεκτες διατάξεις του που οδηγούν σε νέες περικοπές θέσεων εκπαιδευτικών (αύξηση ορίων μαθητών ανά τμήμα, περικοπές τμημάτων, τιμωρητικές διατάξεις, μετακινήσεις παράλληλης στήριξηςκ.λ.π).
  • Ανάκληση των απόφασεων  για τα ωρολόγια προγράμματα στην Β΄θμια  και την εισαγωγή εργαστηρίων δεξιοτήτων σε Δημοτικό και Νηπιαγωγείο  και αγγλικών στο Νηπιαγωγείο, που επιχειρούν να εφαρμόσουν πιλοτικά προς το παρόν.
  • Εφαρμογή του δίχρονου υποχρεωτικού Νηπιαγωγείου παντού τον επόμενο Σεπτέμβρη με εξασφάλιση των αναγκαίων κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών, και μόνιμου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.
  • Μάχη ενάντια στην αξιολόγηση με απεργία – αποχή από την αυτοαξιολόγηση της σχολικής  μονάδας του ν. 4692/2020
  • Κατάργηση του ν. 4589/2019 (προσοντολόγιο)
  • Κατοχύρωση της μόνιμης σταθερής εργασίας. Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με το πτυχίο και την προυπηρεσία για την κάλυψη του συνόλου των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης.
Ως  ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καταγγείλαμε κατ΄επανάληψη με ανακοινώσεις μας την αδράνεια της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Συλλόγου μας (ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ) για λήψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών, την παντελή απουσία της από τις κινητοποιήσεις και τις αγωνιστικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν, την υποστηρικτική τακτική της στις ενέργειες της Διεύθυνσης Β΄Αθήνας και την ουσιαστική στήριξή της στην αντιεκεπαιδευτική-αντιλαϊκή  πολιτική του Υπουργείου και της κυβέρνησης.
Το εκπαιδευτικό κίνημα δεν αποδέχεται τα νέα ΩΠ που στόχο έχουν την εφαρμογή του αγοραίου εξετασιοκεντρικού σχολείου, με λιγότερους μαθητές και εκπαιδευτικούς, λιγότερη γνώση και κυριαρχία των δεξιοτήτων και της αξιολόγησης , όπως καθορίζονται από τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε – τον οποίο υπηρέτησαν με ευλάβεια όλοι οι Υπουργοί Παιδείας.  Δεν αποδέχεται την αύξηση ορίων μαθητών ανά τμήμα, τις  περικοπές τμημάτων, τις τιμωρητικές διατάξεις, τις μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών, το ευνουχισμένο – σχολειοποιημένο Νηπιαγωγείο. Δεν αποδέχεται την ανεργία και την επισφάλεια στην εργασία των εκπαιδευτικών του.
Ως ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και ως μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ ΤΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ. Δεν υποχωρούμε, δεν συναινούμε. Συνεχίζουμε και  κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για το δικαίωμα όλων των συναδέλφων στη δουλειά και για ένα σχολείο με όλα τα αντικείμενα που θα είναι δημόσιο, δωρεάν και θα προσφέρει στα παιδιά ολόπλευρη εκπαίδευση, στη διαδρομή τους προς τον ολοκληρωμένο, σκεπτόμενο και χειραφετημένο άνθρωπο.
Ενημερώνουμε τους συναδέλφους του Συλλόγου μας, ότι  η συναδέλφισσα Άννα Μάγια Σταυροπούλου , εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο της  ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, υποβάλλει την παραίτησή της από μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας,  από 30-6-2020, λόγω της ανάληψης  των καθηκόντων της στο Δ.Σ. της ΔΟΕ, ως εκλεγμένου εκπροσώπου των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ  ΚΙΝΗΣΕΩΝ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ Π.Ε. και στο πλαίσιο της  απόφασης  για εναλλαγή των εκπροσώπων της παράταξης μέσα στη διετία.  Τη θέση της στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας αναλαμβάνει ο συνάδελφος Χρήστος Διγενής, δάσκαλος, που υπηρετεί στο 1ο Δημοτικό Σχολέιο Χαλανδρίου.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Ευχόμαστε σε όλους ένα χαρούμενο, ξεκούραστο και αναζωογονητικό καλοκαίρι , με το βλέμμα στραμμένο σε ένα ελπιδοφόρο, αισιόδοξο και νικηφόρο μέλλον για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει!
                                            Το μέλλον αναπνέει στους αγώνες