Κάθε μέρα που περνά και ο κλοιός στενεύει …. Να παρθούν, έστω και τώρα, μέτρα για την προστασία μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων

Από την αρχή της εμφάνισης του κορωνοϊού  οι επιστήμονες είχαν επισημάνει ότι θα έχουμε και δεύτερο κύμα της πανδημίας. Τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό. Ωστόσο η Κυβέρνηση δεν έχει πάρει μέχρι τώρα κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη θωράκιση της υγείας του λαού. Αντίθετα  για να συγκαλύψει τις  ευθύνες της συνεχίζει να κουνά το δάχτυλο στον λαό  και να επικαλείται την ατομική ευθύνη .

Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας συνεχίζουν να μιλούν για ασφαλή σχολεία. Προσπαθούν να αποδείξουν ότι εκπαιδευτικοί , μαθητές και γονείς δεν κινδυνεύουν. Παρουσιάζουν την εικόνα ότι «στο σχολείο ο ιός δεν κολλάει». Οι αριθμοί όμως μιλούν και  τους διαψεύδουν. Ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από το άνοιγμα των σχολείων μέχρι σήμερα υπερβαίνει κατά πολύ το 1.000 οδηγώντας σε αναστολή λειτουργίας  εκατοντάδες σχολικές μονάδες και τμήματα . Στον Σύλλογό μας ήδη κλείσανε  τμήματα σε περισσότερες από 7 σχολικές μονάδες(δημοτικά και νηπιαγωγεία) σε Βριλήσσια, Χαλάνδρι Χολαργό και Αγία Παρασκευή ενώ ακόμη περισσότεροι είναι οι μαθητές οι οποίοι μπήκαν σε καραντίνα χωρίς να κλείσει το αντίστοιχο τμήμα του σχολείου τους (επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, χωρίς να έχει γίνει έλεγχος στους ίδιους). Εκπαιδευτικοί , γονείς και μαθητές δεν είχαν καμιά στήριξη. Μόνοι τους πλήρωσαν τα τεστ κλπ.

Τα σχολεία παραμένουν ουσιαστικά αθωράκιστα. Παραμένουν τα πολυπληθή τμήματα και η αποσπασματική, ανεπαρκής καθαριότητα των χώρων. Το μοναδικό μέτρο που έχει παρθεί είναι αυτό της χρήσης μάσκας. Η περίφημη «ιχνηλάτηση» στα σχολεία γίνεται χωρίς το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό, με μόνη οδηγία από τους αρμόδιους, ακόμη και όταν προκύπτουν κρούσματα, τις «10 μέρες παραμονή στο σπίτι». Δηλαδή, κανένας έλεγχος, κανένα τεστ, καμιά ιχνηλάτηση από κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο φανερό ότι θυσιάζεται η υγεία του λαού για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Απαιτούμε, έστω και τώρα, η κυβέρνηση να πάρει με ευθύνη όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγειονομική φροντίδα των σχολείων. Εδώ και τώρα να προχωρήσει σε:

• Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των μαθητών μέσα στις τάξεις – 15 μαθητές ανά τμήμα.
  • Ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας προκειμένου τα σχολεία να καθαρίζονται σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Επιπλέον μέτρα για τον αερισμό των αιθουσών, για λιγότερο χρόνο παραμονής στις τάξεις.
  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές με ευθύνη της κυβέρνησης.
  • Η εφαρμογή των πρωτοκόλλων να εξασφαλίζει την ουσιαστική προστασία από την εξάπλωση του ιού.
  • Πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας. Κάλυψη όλων κενών.
  • Τοποθέτηση του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού, παιδίατροι συνδεδεμένοι με τα σχολεία. Δωρεάν και άμεση πρόσβαση όλων των μαθητών σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας (Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία κ.τ.λ.) ώστε να εξασφαλίζονται όλα τα απαραίτητα ιατρικά πιστοποιητικά.
  • Άδειες στους συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς τους περιορισμούς που βάζει η υπουργική απόφαση.
  • Να εξασφαλιστεί η κάλυψη, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τους μαθητές που βρίσκονται σε καραντίνα, για τμήματα και σχολεία που κλείνουν.

Προχωράμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και καλούμε γονείς και φορείς σε κοινή δράση

• Στηρίζουμε την πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Πειραιά για κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 4/11 στις 2μ.μ.
  • Συμμετέχουμε σε Παναττική κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας την Τρίτη 10/11 στις 2μ.μ.