Η σχολική στέγη «χτυπάει κόκκινο» στον Δήμο Παπάγου –Χολαργού

 

Αποτέλεσμα εικόνας για 1 δημοτικο χολαργου

Η σχολική στέγη «χτυπάει κόκκινο» στον Δήμο Παπάγου –Χολαργού

 

Το πρόβλημα της σχολικής στέγης παραμένει έντονο τα τελευταία χρόνια στον Δήμο μας, ενώ παρουσιάζεται σοβαρή όξυνση με την παιδαγωγικά και κοινωνικά αναγκαία εφαρμογή του δίχρονου υποχρεωτικού Νηπιαγωγείου.

Ήδη με τη συγχώνευση των 1ου και  6ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού το 2014 προέκυψε  το υπερπληθωρικό 1ο Δημοτικό Σχολείο των στο οποίο φοιτούν 435 μαθητές και αποτελεί τη μεγαλύτερη σχολική μονάδα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Αττική  και στο κτίριο του οποίου στεγάζεται παράλληλα και το 6ο Νηπιαγωγείο Χολαργού με επιπλέον μαθητές.

Συχνό φαινόμενο, η μετατροπή χρήσης άλλων χώρων των σχολείων, όπως βιβλιοθήκες, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων σε αίθουσες διδασκαλίας καθώς και η στέγαση Τμημάτων Ένταξης. σε μικρότερους χώρους με σχετικές μετατροπές.

Για την υποχρεωτική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στη σχολική χρονιά 2020-2021 έχει καταγραφεί η ανάγκη για οκτώ επιπλέον αίθουσες διδασκαλίας  με τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους.

Με τα δεδομένα αυτά είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσης δρομολόγησης από την πλευρά της δημοτικής αρχής των απαραίτητων διαδικασιών για:

  1. Ανέγερση δύο  δημοτικών σχολείων  στο δήμο μας.

  2. Ανέγερση τριών Νηπιαγωγείων στην δήμο μας.

  3. Άμεση εξεύρεση οκτώ αιθουσών για την εφαρμογή του δίχρονου νηπιαγωγείου το έτος 2020-2021.

Ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στη μίσθωση του κτιρίου που στεγάζεται το Πολωνικό σχολείο, το οποίο θα αποχωρήσει στο τέλος της σχολικής χρονιάς 2019-2020

Το κτίριο, σημειώνεται, βρίσκεται σε καλή κατάσταση και διαθέτει 14 αίθουσες, όπου μπορεί να στεγάσει  Δημοτικό και νηπιαγωγείο.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα για:

– Μετατροπή σε διθέσιο νηπιαγωγείο, επί της οδού Αναστάσεως 92 σε κτίριο που ανήκει στον Δήμο

– Αγορά οικοπέδου (Αριστοτέλους), που μπορεί να αξιοποιηθεί.

Ταυτόχρονα είναι επιτακτικά αναγκαία η ίδρυση των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων από τους αρμόδιους φορείς  Διοίκησης  της Εκπαίδευσης

Σταθερός παραμένει ο προσανατολισμός και ανυποχώρητη η διεκδίκηση του εκπαιδευτικού κινήματος για:

κατάλληλη και ασφαλή σχολική στέγη για όλους  τους  μαθητές  με τις απαραίτητες υποδομές και τον αναγκαίο εξοπλισμό, από δημόσιο κρατικό φορέα, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

μείωση του αριθμού  των μαθητών στους 15/τμήμα για το Νηπιαγωγείο και την Α΄- Β΄ δημοτικού και στους 20/τμήμα για τις μεγαλύτερες τάξεις.

 μόνιμους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης.

Αξιοσημείωτο είναι παράλληλα το γεγονός ότι τρείς μήνες μετά την έναρξη της σχολικής  χρονιάς τα σχολεία μας εξακολουθούν να σημειώνουν κενά σε εκπαιδευτικούς  κυρίως  της Ειδικής Αγωγής.

Νίκος Παπασπύρος

Μέλος της Δ.Ε.Π. Παπάγου-Χολαργού,

εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. «Ο Περικλής»