Η πλειοψηφία του Δ.Σ. (ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ) του συλλόγου μας απροκάλυπτα και χωρίς αιδώ στηρίζει το Νομοθετικό πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας για τα τμήματα των 25 μαθητών, το οποίο όλος ο κλάδος αντιμάχεται

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

Η πλειοψηφία του Δ.Σ. (ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ) του συλλόγου μας  απροκάλυπτα και χωρίς αιδώ στηρίζει το  Νομοθετικό πλαίσιο  του Υπουργείου Παιδείας για τα τμήματα των 25 μαθητών,  το οποίο όλος ο κλάδος αντιμάχεται

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Ένα από τα σημαντικότερα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνονται στο νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που κατέθεσε και ψήφισε στη Βουλή η κυβέρνηση, είναι η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, με χαμηλότερο όριο τους 15 μαθητές και υψηλότερο τους 25, με καταστροφικές συνέπειες για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Ως ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, με ανακοίνωσή  μας προ τριών μόλις ημερών, καταγγείλαμε τη ΔΑΚΕ του συλλόγου μας για τον τρόπο με τον οποίο οργάνωσε συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας  με τη Διεύθυνση Β΄Αθήνας  σε πρωινή εργάσιμη ώρα (9.15 π.μ.) χωρίς δυνατότητα να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί, χωρίς δυνατότητα να συμμετάσχουν γονείς, χωρίς δυνατότητα να συμμετάσχουν ούτε καν, τα μέλη του Δ.Σ.  Μετέτρεψε  την παράσταση διαμαρτυρίας του συλλόγου σε ραντεβού κορυφής  για να αποφύγει τη πρόκληση αντιδράσεων απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου και της κυβέρνησης,  Γι αυτό το λόγο και ο τίτλος της καταγγελίας μας ήταν «Κεραμέως + ΔΑΚΕ = 25άρια τμήματα».
Στο Δελτίο Τύπου  του Συλλόγου για τη συνάντηση αυτή  αποδεικνύεται ότι η πλειοψηφία του Δ.Σ. (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ) παραδέχεται αυτό για το οποίο την καταγγέλλουμε.
Συγκεκριμένα:
Ενώ  θέση  και πάγιο αίτημα του κλάδου και της ΔΟΕ  είναι 15 μαθητές/τμήμα για το Νηπιαγωγείο και Α΄και Β΄Δημοτικού  και 20 μαθητές/τμήμα για τις μεγαλύτερες τάξεις  και ενώ  ο Σύλλογός μας και η Ομοσπονδία έχουν ταχθεί ενάντια στη νέα αύξηση του αριθμού των μαθητών και στο σύνολο του νέου αντιεκπαιδευτικού νόμου, σύμφωνα με  το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε , στη συνάντηση   «Τέθηκαν, από τον Πρόεδρο και την Γραμματέα του Συλλόγου ερωτήματα σε σχέση με την απαρέγκλιτη τήρηση του Νομικού πλαισίου αναφορικά με τον αριθμό των μαθητών των συγκεκριμένων τμημάτων» δηλαδή των νέων τμημάτων Νηπιαγωγείων και Α΄Δημοτικού (!) Ο Σύλλογος μας δηλαδή, δια του Προέδρου του (ΔΑΚΕ) και της Γενικής Γραμματέως (ΔΗΣΥ) αντί να απαιτήσει από τη Διεύθυνση Β΄Αθήνας τη συγκρότηση των νέων τμημάτων με αριθμό μαθητών μικρότερο του 25 και τη μη εξάντληση του ορίου του νόμου,  έθεσε απλώς ερωτήματα(!) χωρις βεβαίως, όχι απλώς να λάβει δέσμευση από την πλευρά της Διεύθυνσης αλλά ούτε καν απάντηση για το θέμα!
Η πλειοψηφία του Δ.Σ. (ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ) απροκάλυπτα και χωρίς αιδώ στηρίζει την πολιτική του Υπουργείου που σημαίνει:
Τμήματα των 25 μαθητών στο Νηπιαγωγείο και συχνά στην Α΄ Δημοτικού όπου περιλαμβάνονται αδιάγνωστες περιπτώσεις μαθητών που θα απιτούσαν υποχρεωτικά τη μείωση του αριθμού στους 22.
Τμήματα των 25 μαθητών στο Νηπιαγωγείο και συχνά στην Α΄ Δημοτικού με ανάγκη για εκπαιδευτικό Παράλληλης Στήριξης, ο οποίος δεν τοποποθετείται ποτέ ή στην καλύτερη περίπτωση με μεγάλη καθυστέρηση.
Τμήματα των 25 μαθητών στο Νηπιαγωγείο και συχνά στην Α΄ Δημοτικού με την αυξημένη επικινδυνότητα της παρούσας συγκυρίας της πανδημίας.
Τμήματα των 25 μαθητών στο Νηπιαγωγείο στα οποία ακυρώνεται η δυνατότητα πρώιμης παρέμβασης για μαθητές που θα αναπτύξουν ενδεχομένως στην πορεία ειδικές μαθησιακές ανάγκες.
Στο Δελτίο τύπου αναφέρεται επίσης: «Δηλώσαμε ότι θα επιμείνουμε σε αυτό και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε εμβαλωματικές λύσεις της τελευταίας στιγμής από την πλευρά των Δήμων, που επιχειρούν να στοιβάξουν νήπια και μαθητές Νηπιαγωγείων & Δημοτικών σε υπερπλήρη και υποβαθμισμένα τμήματα των 25 παιδιών, σε ακατάλληλους χώρους οι οποίοι δεν πληρούν κανέναν στοιχειώδη όρο για την ουσιαστική μόρφωση, την υγεία και την ασφάλεια όλων των μαθητών»
Οι δημοτικές αρχές έχουν σοβαρότατες ευθύνες για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση κτιριακών υποδόμών, υλικοτεχνικής υποδομής και λειτουργικών δαπανών   που θα ανταποκρίνονται σε κατάλληλες και ασφαλείς προϋποθέσεις για  τη  φοίτηση όλων των μαθητών του Νηπιαγωγείου.
Ωστόσο η συγκρότηση τμημάτων και ο αριθμός των μαθητών ανα τμήμα αποτελεί αρμοδιότητα και ευθύνη του Υπουργείου και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.
Με την παραπάνω δήλωσή της η πλειοψηφία του Δ.Σ. επιχειρεί να αποπροσανατολίσει εκπαιδευτικούς και γονείς,  αφενός  μεν απαλάσσοντας  τη Διοίκηση της Εκπαίδευσης από τις ευθύνες που της αναλογούν γαι τη συγκρότηση τμημάτων,  αφετέρου δε αφήνοντας τις δημοτικές αρχές στην ησυχία τους  να λειτουργήσουν  κατά το δοκούν σε ο,τι αφορά  τη σχολική  στέγη χωρίς απαιτήσεις και πιέσεις  για την εφαρμογή του δίχρονου υποχρεωτικού Νηπιαγωγείου με τους όρους και τις προϋποθέσεις  που απαιτούνται  για την εκπαίδευση, την υγεία και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.
Οι ΔΑΚΕ- ΔΗΣΥ του Συλλόγου μας και η Διεύθυνση Β΄Αθήνας ομοφώνησαν και συμφώνησαν στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου των 25 μαθητών ανά τμήμα. Τέλος καλό, όλα καλά! Το ραντεβού είχε happy end!
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε  το γεγονός ότι, για τη συνεδρίαση της τριμερούς επιτροπής  για  την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο Δήμο Αγίας Παρασκευής  που έγινε την ίδια μέρα (19-6-20) ώρα 2μ.μ. οπότε θα μπορούσαν να είναι παρόντα τα μέλη του Δ.Σ., γονείς και εκπαιδευτικοί, ο Πρόεδρος  δεν ενημέρωσε κανέναν!