Η μαχόμενη εκπαίδευση δεν μπαίνει σε καραντίνα! Πολυνομοσχέδιο αντιεκπαιδευτικών σχεδιασμών: Ούτε να το σκεφτούν!

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και υπαίθριες δραστηριότητες

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

Η μαχόμενη εκπαίδευση δεν μπαίνει σε καραντίνα!
Πολυνομοσχέδιο αντιεκπαιδευτικών σχεδιασμών: Ούτε να το σκεφτούν!

Ολόκληρη η χώρα, όπως και η υφήλιος, έχει μπει στη δίνη μιας πρωτοφανούς έκτασης υγειονομικής κρίσης από την οποία κινδυνεύει το σύνολο της κοινωνίας και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες.
Μέσα όμως σε αυτή την πανδημία που ζούμε όλοι μας αυτή την περίοδο, βλέπουμε μια κυβέρνηση που βρίσκει την ευκαιρία για να πάρει αντιλαϊκά – αντεργατικά μέτρα και να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις. Αξιοποιεί το «μένουμε στο σπίτι» για να κυκλοφορεί ελεύθερα η εργοδοτική ασυδοσία.
Η κυβέρνηση τώρα νομοθετεί όσα οι εργοδότες επεδίωκαν εδώ και καιρό . Αναστολή συμβάσεων, περικοπές μισθών, απολύσεις…
Η υγειονομική κρίση μετατρέπεται γρήγορα σε οικονομική κρίση. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι, και τη νέα κρίση, να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, και στον ιδιωτικό, και στον δημόσιο τομέα.
Από τα συστημικά Μ.Μ.Ε. ήδη διαρρέουν πληροφορίες για μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα, και στους εκπαιδευτικούς, θέλοντας να διαμορφώσουν αίσθηση και αίσθημα αποδοχής στην κοινωνία και στον κόσμο της εργασίας.
Η λογική τους είναι ξεκάθαρη: Χθες ήταν τα μνημόνια, τώρα είναι η πανδημία, την κρίση θα την πληρώνει πάντα η εργαζόμενη πλειοψηφία και «λάδι» θα τη βγάζει το κεφάλαιο και η εργοδοσία.
Η κυβέρνηση , αντί να πάρει γενναία μέτρα στήριξης των εργαζομένων, προσπαθεί να δημιουργήσει «κλίμα» ακόμα και για νέες μειώσεις μισθών.
Το υπουργείο επεξεργάζεται ήδη να εκμεταλλευτεί την κατάσταση που διαμορφώνεται για να εμπεδωθούν μέτρα που χτυπούν μορφωτικά κι εργασιακά δικαιώματα, μέτρα ώστε την κρίση να την πληρώσει ο λαός και όχι το κεφάλαιο. Αυτού του χαρακτήρα είναι οι δηλώσεις για μειώσεις μισθών και οι απόπειρες για περιορισμό των διακοπών του Πάσχα.
Άξια λόγου όμως είναι και η υποκρισία των κυβερνητικών στελεχών.
Τη μια μέρα εκθειάζουν και αποκαλούν ήρωες τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων (και είναι) και την άλλη μέρα, στην παγκόσμια ημέρα υγείας, το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ.στέλνει την αστυνομία να «αντιμετωπίσει» αυτούς που, για το θεαθήναι, αποκαλεί «ήρωες» όταν κάνουν συμβολική διαμαρτυρία στα προαύλια των νοσοκομείων της χώρας για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως συνέβη στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
Τώρα που βρήκαμε παπά να θάψουμε πέντε- έξι!
Το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία που αφορά σε αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην επαναφορά της τράπεζας θεμάτων, στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, σε αντιδραστικές αλλαγές στην δομή και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης.
Διαβάζουμε σε δημοσιεύματα του τύπου αλλά και στην ιστοσελίδα της Βουλής ότι θα δοθεί σε «διαβούλευση» αυτόν τον μήνα και στις αρχές του Μάη θα κατατεθεί στη Βουλή.
Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την πανδημία εφαρμόζοντας τεστ αντανακλαστικών των εκπαιδευτικών απέναντι στον ιό της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής τους.
Θεωρούν ότι με το «μένουμε στο σπίτι» έχει μετατραπεί σε «μένουμε χωρίς φωνή», «μένουμε αδύναμοι», «μένουμε φοβισμένοι».
Είναι γελασμένοι! Δεν θα επιτρέψουμε στον «ιό» της αξιολόγησης, της ενίσχυσης της ταξικότητας στην εκπαίδευση, της αντιδραστικοποίησης της δομής και του περιεχομένου της, να εισχωρήσει στο δημόσιο σχολείο. Δεν θα αφήσουμε να «νοσήσουν» ούτε οι μαθητές μας, ούτε οι εκπαιδευτικοί, ούτε η δημόσια εκπαίδευση.
Δηλώνουμε ξεκάθαρα και προς κάθε κατεύθυνση: η κυβέρνηση και το Υπουργείου Παιδείας να βγάλουν από το μυαλό τους κάθε σκέψη για κατάθεση τέτοιου σχεδίου νόμου, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες. Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει τον τρόπο και τη δυνατότητα να απαντήσει και θα απαντήσει, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να σταματήσει κάθε συνδικαλιστική και πολιτική δράση!
Στο συνδικάτο μας
Στη ΔΟΕ με ευθύνη της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας προσπαθούν να δώσουν χρόνο στην κυβέρνηση και ουσιαστικά να βάλουν πλάτη στις επιδιώξεις της κυβέρνησης.
Ακόμα και και σήμερα δεν έχουν βγάλει ούτε μια ανακοίνωση για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για μειώσεις μισθών αλλά και για το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση!
Στο σύλλογό μας, σε μια περίοδο που οι συνάδελφοί μας χρειάζονται περισσότερη στήριξη και ενημέρωση, οι ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ «παίζουν κρυφτό». Ακόμα και για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εκπαίδευση εξ αποστάσεως, η πλειοψηφία του Δ.Σ. (ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ) του συλλόγου μας «Ο Περικλής», είτε αποφεύγει να βγάλει ανακοίνωση, είτε κωλυσιεργεί και γενικολογεί ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν καταγγελίες συναδέλφων για παράνομες και αντισυναδελφικές ενέργειες -ευτυχώς λίγων-συγκεκριμένων διευθυντών.
Παράλληλα ο αιρετός της ΔΑΚΕ στο ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας υμνονολογεί για όλες τις ενέργειες της κυβέρνησης και του Υπουργείου.
Πρέπει να σας ενημερώσουμε επίσης ότι ο σύλλογός μας έβγαλε ανακοίνωση-καταγγελία για τον διευθυντή του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής που σε ανάρτηση του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την εκπαίδευση εξ αποστάσεως απειλούσε τους εκπαιδευτικούς , με λογοδοσία,αλλά ακόμα και με απολύσεις!
Η ΔΑΚΕ ήταν η μόνη συνδικαλιστική παράταξη που δεν την ψήφισε. Είναι προφανές ότι η στάση της οφείλεται στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένος Διευθυντής είναι στέλεχος της. Εφόσον δεν υπάρχει το αυτονόητο: η στήριξη των συναδέλφων και η καταγγελία τέτοιων αντιδραστικών θέσεων, ο δρόμος μέχρι την αποδοχή τους δε είναι μακρύς!
Συνάδελφοι,
Τα αντανακλαστικά του σωματείου μας πρέπει, αυτή την περίοδο ιδιαίτερα, να είναι άμεσα και ισχυρά! Να αναδεικνύουν τα ζητήματα και να δίνουν τον αγώνα στην πρώτη γραμμή της μάχης για το Δημόσιο Σχολείο, για την υγεία, την εργασία και τη ζωή μας.
Μένουμε δίπλα στους μαθητές μας και τις οικογένειές τους, που αυτή τη στιγμή εκτός από τον καθημερινό φόβο του κορονοϊού που απειλεί τη ζωή τους, εκτός από τον αναγκαστικό εγκλεισμό μέσα στα σπίτια, βιώνουν και την οικονομική ανασφάλεια, την εργοδοτική αυθαιρεσία, την ανεργία και την επισφάλεια.
Δεν θα πληρώσουμε τη νέα κρίση πάλι οι εργαζόμενοι.
ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ – ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ, ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ!