Ενημέρωση για το ΔΣ της Τετάρτης 8-9-21

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς καταθέσαμε σαν Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών στο ΔΣ του ΠΕΡΙΚΛΗ την πρότασή μας για το άνοιγμα των σχολείων, στην οποία έμπαιναν σφαιρικά όλα τα θέματα που αντιμετωπίζουμε με το άνοιγμα των σχολείων:

• μέτρα υγιεινής και ασφάλειας
  • εκπαιδευτικά κενά και σχέδιο αντιμετώπισης των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που όξυνε η πανδημία και η τηλεκπαίδευση
  • νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο και νόμος για τα εργασιακά.

Επιπλέον προτείναμε και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης που να πλαισιώνει τις διεκδικήσεις μας και να οργανώνει τον αγώνα. Οι υπόλοιπες δυνάμεις στο ΔΣ καταψήφισαν τις προτάσεις μας. Σύμφωνα μάλιστα με την παράταξη της ΔΑΚΕ στον ΠΕΡΙΚΛΗ, το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν χρειάζεται να ελέγχεται με rapid test, εφόσον είναι εμβολιασμένο και άρα το αίτημα για δωρεάν ελέγχους με ευθύνη του ΕΟΔΥ δε θα έπρεπε να υπάρχει.

Παράλληλα συζητήσαμε και για το θέμα της στήριξης της πρωτοβουλίας του συλλόγου Ρόζα Ιμβριώτη για τη συλλογή σχολικών ειδών από τους δασκάλους της Αθήνας προς τους μαθητές των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας. Σε αυτό το ζήτημα οι ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ δεν απάντησαν εδώ και μέρες, υπονομεύοντας οποιαδήποτε προσπάθεια οργάνωσης από το σωματείο. Στο ΔΣ καταψήφισαν την πρόταση και υπό την πίεση των ερωτήσεων της παράταξής μας, αναγκάστηκαν να αντιπροτείνουν δράσεις για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Δράσεις που αντικειμενικά θα έρθουν κατόπιν εορτής, εφόσον τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα. Περιμένουμε να δούμε και την ακριβή πρότασή τους και το πώς αυτή θα οργανωθεί…

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Ακόμη μία χρονιά ξεκινάει με τα σχολεία να έχουν σοβαρότατες ελλείψεις και να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους. Τα κενά στη Β Αθήνας σε εκπαιδευτικό προσωπικό γενικής σε δημοτικά νηπιαγωγεία, ενώ οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης έχουν μειωθεί στο μισό, με αποτέλεσμα οι εν λόγω συνάδελφοι να πιέζονται και να τρέχουν κάθε ώρα από τμήμα σε τμήμα, χωρίς αντικειμενικά να μπορούν να παρέχουν την αναγκαία επιστημονική στήριξη που χρειάζεται ο κάθε μαθητής και μαθήτρια ξεχωριστά.  Οι οδηγίες για τη λειτουργία των σχολείων δεν έχουν έρθει μέχρι και την Πεμπτη. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας μέσα σε αυτές τις συνθήκες ιεραρχεί πρώτα την εφαρμογή της Αξιολόγησης και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα.

Πρέπει να διαλέξουμε:

Θέλουμε ένα σωματείο που να έχει απλά ένα διακοσμητικό ρόλο; Που να βγάζει ανακοινώσεις για τα προσχήματα; Ή ένα σωματείο μαχητικό, που να βάζει στο κέντρο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών, όπως αρμόζει στο σχολείο του 21ου αιώνα;

Απαιτούμε:

• 15 μαθητές ανά τάξη
  • Κάλυψη των πραγματικών αναγκών σε εκπαιδευτικούς
  • Αντιμετώπιση των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης
  • Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία
  • Αύξηση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών
  • Μέτρα στήριξης και επιτάχυνσης του εμβολιαστικού προγράμματος
  • Όχι στον εκβιασμό και τη διαίρεση των εργαζομένων. Όχι στις ποινές και στις απολύσεις
  • Δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των εργαζομένων.
  • Κατάργηση της ΕΒΕ και της τράπεζας θεμάτων.

ΑΣΕ Περικλή, 9/9/2021

Η πρόταση μας στο ΔΣ