Ενημέρωση για την κινητοποίηση των γονιών στο Χολαργό για τα σοβαρά προβλήματα καθαριότητας των σχολείων

 

Ενημέρωση σχετικά με την κινητοποίηση των γονιών στο Χολαργό

Με τη συμμετοχή δεκάδων γονέων από το 2ο Δημοτικό, το 2ο Νηπιαγωγείο, το 3ο Νηπιαγωγείο και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού, καθώς και εκπροσώπων της Ένωσης Γονέων Παπάγου – Χολαργού πραγματοποιήθηκε η διαμαρτυρία στο Δημαρχείο Χολαργού με αίτημα να δοθεί άμεση λύση και να εξασφαλιστεί μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα καθώς και για άλλες αναγκαίες υπηρεσίες των σχολείων.

Σε ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού, του 2ου Νηπιαγωγείου Χολαργού και του 3ου Νηπιαγωγείου Χολαργού, αναφέρουν:

«Η συνάντηση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων πραγματοποιήθηκε με τον αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Τράκα και την αντιπρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Πατσαρίση, καθώς ο δήμαρχος επικαλέστηκε άλλη υποχρέωση.

Οι Σύλλογοι Γονέων εκθέσαμε για άλλη μια φορά τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται στα σχολεία από την έλλειψη μόνιμου βοηθητικού προσωπικού και καταγγείλαμε για άλλη μια φορά την επιχείρηση φίμωσης και εκφοβισμού εκ μέρους της δημοτικής αρχής.

Τονίσαμε ιδιαίτερα τους μεγάλους κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένα τα παιδιά μας, καθώς οι υπηρεσίες καθαριότητας παρέχονται στο τέλος του σχολικού ωραρίου, με αποτέλεσμα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας οι τουαλέτες και άλλοι χώροι να μετατρέπονται κυριολεκτικά σε υγειονομική βόμβα για εκατοντάδες παιδιά.

Επισημάναμε ότι πρόκειται για εμπαιγμό σε μια περίοδο που βρίσκονται σε έξαρση οι ιώσεις, το υπουργείο Παιδείας εκδίδει εγκυκλίους για την ανάγκη επιμελούς καθαριότητας των σχολείων και ταυτόχρονα δεν έχει εξασφαλιστεί το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας από τους αρμόδιους φορείς.

Διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά ότι η δημοτική αρχή εμπαίζει και δεν επιδιώκει να λυθεί το πρόβλημα.

  • Σχετικά με τις ενέργειες που επικαλέστηκε ο κ. αντιδήμαρχος ότι έχει κάνει η δημοτική αρχή, επιμένοντας μάλιστα ότι ο δήμος εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του με τη σύναψη συμβάσεων με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ που αφορούν την καθαριότητα μετά το τέλος του σχολικού ωραρίου, οι Σύλλογοι ζητήσαμε τα σχετικά έγγραφα χωρίς αυτά να μας προσκομιστούν.

  • Σχετικά με το ερώτημα που του έχει τεθεί εδώ και μήνες για το αν έχει εξετάσει τη δυνατότητα μετακίνησης υπαλλήλων της καθαριότητας του δήμου στα σχολεία, διαπιστώσαμε από εργαζόμενους του δήμου (που τυγχάνει να είναι και γονείς των σχολείων μας) ότι δεν έχουν ερωτηθεί.

  • Σε αναφορά διάταξης που προβλέπει τη μετακίνηση υπαλλήλων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως πραγματικά βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα σχολεία μας από την έλλειψη καθαριότητας, απαντήθηκε ότι η διάταξη δεν αφορά τα σχολεία καθώς απαιτείται ειδική άδεια, χωρίς να πάρουμε απάντηση για το ποιος έχει την ευθύνη να εκδώσει αυτή την άδεια. Ενώ οι ισχυρισμοί ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται κατέρρευσαν όταν αναφέρθηκαν παραδείγματα άλλων δήμων που προχωρούν σε αυτή την πρακτική, καθώς και αντίστοιχα παραδείγματα στο Δήμο Παπάγου – Χολαργού.

  • Στο ερώτημα γονέων “τι μας προτείνει η Δημοτική Αρχή να κάνουμε για να λυθεί το πρόβλημα”, λάβαμε την απάντηση από τον κ. αντιδήμαρχο ότι θα μας συμβούλευε να ενημερώσουμε τα παιδιά μας για τους κινδύνους ώστε να είναι πιο προσεκτικά (!!!), απάντηση που δικαίως εξόργισε τους γονείς και δέχτηκε την κατακραυγή τους.

  • Στις επικλήσεις ότι δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο για να λύσει η δημοτική αρχή το πρόβλημα, δεν λάβαμε απάντηση ποιο νομικό πλαίσιο επιτρέπει τα σχολεία να μην έχουν το αναγκαίο προσωπικό για την καθαριότητα σε όλη τη διάρκεια του ωραρίου και τις άλλες υπηρεσίες, θέτοντας σε κίνδυνο τα ίδια μας τα παιδιά.

  • Στις αναφορές ότι ακόμα και η λύση που προκρίνει η δημοτική αρχή για ανάθεση της καθαριότητας στις εργολαβίες (η οποία παραδέχθηκε ότι έχει νομικά κωλύματα και δεν είναι άμεση εφαρμόσιμη) και ότι το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, δεν πήραμε απάντηση για την αναφορά του κ. δημάρχου στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η λύση αυτή επιλέγεται ως η πιο φθηνή και για όσο το επιτρέπουν τα οικονομικά του δήμου, απομακρύνοντας ουσιαστικά την ανάγκη να δοθεί οριστική και μόνιμη λύση με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Στο τέλος της διαμαρτυρίας απαιτήσαμε:

  1. Να μας προσκομίσει η δημοτική αρχή όλα τα έγγραφα από τις ενέργειες που έχει κάνει για την επίλυση του προβλήματος.

  2. Να μας απαντήσει εγγράφως, ως οφείλει και είναι υποχρεωμένη, στα αιτήματα που έχουν αποστείλει οι Σύλλογοί μας.

  3. Να αναλάβει την ευθύνη να απευθυνθεί, μαζί και με άλλους δήμους, στο υπουργείο Παιδείας και να ζητήσει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

  4. Να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα έστω και με την προσωρινή λύση μετακίνησης υπαλλήλων του δήμου στα σχολεία και να πιέσει για την επιτάχυνση των προσλήψεων από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.

Έπειτα από την πίεση που άσκησε η διαμαρτυρία μας, ο κ. αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα προσωρινής μετακίνησης υπαλλήλων του δήμου στα σχολεία και ότι αύριο Τρίτη 4/2/2020 θα μας απαντήσει.

Είμαστε σε αναμονή για την αυριανή απάντηση του κ. αντιδημάρχου για άμεση προσωρινή λύση με την τοποθέτηση υπαλλήλων της καθαριότητας του δήμου στα σχολεία.

Δεν είμαστε μόνοι μας! Τα αιτήματά μας στηρίζει η Ένωση Γονέων, η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Ο Περικλής” και καλούμε και άλλους φορείς να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

Σε περίπτωση που δεν λάβουμε ικανοποιητική απάντηση θα εντείνουμε τις δράσεις μας με κάθε πρόσφορο μέσο, μέσα από τις συλλογικές δημοκρατικές μας διαδικασίες».

Μετά τη λήξη της διαμαρτυρίας εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων πραγματοποίησαν ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μοιράζοντας την ανακοίνωσή τους στη λαϊκή αγορά στη γειτονιά των σχολείων.

 

Δείτε την ανακοίνωση του Συλλόγου μας “Ο Περικλής”

Εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία του 2ου-3ου Νηπιαγωγείου & 2ου-3ου Δημοτικού Χολαργού