Εδώ καράβια χάνονται…στις πλατφόρμες αρμενίζουν

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουμε μια απαράδεκτη κατάσταση με τη λειτουργία του ΔΣ του ΣΕΠΕ Περικλής, αλλά και με τη στάση της πλειοψηφούσας στο σωματείο παράταξης της ΔΑΚΕ σε σημαντικά ζητήματα. Κατ’ αρχάς δεν πραγματοποιήθηκε το τακτικό ΔΣ του Νοεμβρίου, με ευθύνη κυρίως του προέδρου αλλά και των υπόλοιπων παρατάξεων. Σε ένα διάστημα μάλιστα που υπάρχουν τόσα και σοβαρά θέματα στον κλάδο μας, αλλά και γενικότερα με τα θέματα της υγείας, και μετά από επαναλαμβανόμενα αιτήματα της ΑΣΕ για σύγκλιση και έκτακτου ΔΣ, καμία παράταξη δεν απάντησε στο θέμα.

Το σωματείο ουσιαστικά μετά τον Οκτώβρη βρισκόταν στον πάγο και λειτουργούσε κυρίως για διαδικαστικά θέματα. Ταυτόχρονα σε όποιες προτάσεις ή θέματα βάζουμε τους τελευταίους 2 μήνες μέσω email η παράταξη της ΔΑΚΕ μέσω του προέδρου (γιατί τα υπόλοιπα μέλη δεν τοποθετούνται)  αρκείται σε ένα «διαφωνούμε», και η παράταξη της ΔΗΣΥ συνήθως δεν απαντάει.

Κερασάκι στην τούρτα η σύγκλιση του τελευταίου ΔΣ, το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Σε μια επίδειξη διαλυτικής συμπεριφοράς η παράταξη της ΔΙΕΞΟΔΟΥ κατήγγειλε τη διαδικασία επειδή δε συμφωνούσε με την πλατφόρμα. Αντί να θέσει το θέμα προς ψήφιση – εφόσον είχε διαφωνία – και να πάρουμε κοινή απόφαση προτείνοντας εναλλακτικές, προχώρησε εκβιαστικά σε μη συμμετοχή, βγάζοντας μάλιστα και σχετική ανακοίνωση. Την ίδια ώρα σε άλλο σωματείο η ίδια παράταξη (ως πλειοψηφούσα) χρησιμοποιεί το (ίδιο) μέσο που στο σωματείο μας καταγγέλλει! Ταυτόχρονα η παράταξη της ΔΑΚΕ, παίζοντας το παιχνίδι εντυπωσιασμού σε ένα διαδικαστικό θέμα που ξεκίνησε η ΔΙΕΞΟΔΟΣ, πεισματικά αρνήθηκε να υποχωρήσει και να ληφθεί απόφαση χρήσης άλλου μέσου για τη συνεδρίαση.

Ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών έχουμε πάγια θέση ότι το σημαντικό είναι να μπορεί σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να λειτουργεί το σωματείο. Εφόσον υποχρεωτικά πάμε σε τηλεδιάσκεψη, είναι διαδικαστικό θέμα η συμφωνία του μέσου. Καταθέσαμε εκ νέου ολοκληρωμένη πρόταση για τον τρόπο λειτουργίας (με εναλλακτικό μέσο από αυτό που επέλεξε ο πρόεδρος), και ελπίζουμε οι υπόλοιπες παρατάξεις να επιδείξουν περισσότερη ωριμότητα από τη ΔΙΕΞΟΔΟ (η οποία αυτονόητα απάντησε ότι συμφωνεί) και να υπερψηφίσουν την πρόταση.

Διαφορετικά ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους για την αναστολή λειτουργίας του ΔΣ.

Όπως είναι γνωστό άλλωστε οι πλατφόρμες είναι καπιταλιστικές επιχειρήσεις, δεν είναι λαϊκή περιουσία ακόμη, άρα τις παρακολουθούν (!!)… Για το αδιάβλητο εμείς (θα μπορούσαμε να) προτείνουμε και σύγκλιση του Δ. Σ. σε ένα σχολείο με φυσική παρουσία ή αν θέλετε και σε ένα προαύλιο ή πάρκο…κλπ. αλλά η ουσία είναι αλλού.

Είναι ώρα ευθύνης για το ΔΣ αλλά και για την κάθε παράταξη να αναδείξουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι οικογένειες αυτή την περίοδο με την αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική  της κυβέρνησης, που πλήττει τα μορφωτικά δικαιώματα και των παιδιών των λαϊκών οικογενειών και να παραμερίσουμε τα μικροπαραταξιακά παιχνιδάκια. Καλούμε τους συναδέλφους να βγάλουν συμπεράσματα για το ποιος ενδιαφέρεται για την λειτουργία του Σωματείου.

Αθήνα, 12/12/2020