Δικαίωση για την 9μηνη άδεια ανατροφής των νεοδιόριστων συναδέλφων! Απαιτούμε εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών!

Το Υπουργείο Παιδείας, πιστό στη λογική «κόστους- οφέλους», με τις ανάγκες των εργαζομένων να βρίσκονται πάντα στην πρώτη πλευρά, με την με αρ.108357/Ε3/21.08.2020 εγκύκλιο της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΠΕ & ΔΕ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων επιχείρησε να αφαιρέσει από τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς το δικαίωμα σε άδεια ανατροφής αντίστοιχης με αυτή των μονίμων, κατεβάζοντας το όριο ηλικίας των τέκνων για τη χρήση της άδειας στα 2 έτη αντί των 4 ετών που ίσχυε μέχρι τώρα.

Οι συνάδελφοί μας ως αναπληρωτές,  έχουν ανύπαρκτα δικαιώματα και πολλά εμπόδια στη δημιουργία οικογένειας, με βασικότερο την ελάχιστη άδεια κύησης, λοχείας και ανατροφής. Μετά τον διορισμό τους οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την αναλγησία της κυβέρνησης και τον υπολογισμό βασικών αναγκών τους ως «έξοδα» για το κράτος. Οι χιλιάδες αναπληρωτές συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως εκπαιδευτικοί β΄ κατηγορίας.

Ωστόσο μετά την έντονη αντίδραση του εκπαιδευτικού κινήματος, όπου ΣΕΠΕ και  ΔΟΕ κατήγγειλαν  το γεγονός (Απόσυρση εγκυκλίου για τις άδειες ανατροφής των νεοδιοριζόμενων – Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (doe.gr)  όπως και η ΑΔΕΔΥ  με ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ-ΣΗΜΕΙΩΜΑ.docx (live.com) αλλά και  την  πρόσφατη απόφαση του αρμόδιου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ’ αριθμ. 2367/21),  η οποία ακυρώνει τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, το Υπουργείο Παιδείας υποχρεώθηκε να ακυρώσει τη συγκεκριμένη εγκύκλιο με σχετικό έγγραφο που απέστειλε προχτές προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
                                         Εδώ και τώρα απαιτούμε:

• Να δοθεί η εννιάμηνη άδεια ανατροφής σε όλους τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς χωρίς άλλη καθυστέρηση και με τους ίδιους όρους που ισχύει για όλους τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.
  • Αναδρομική ισχύ του νόμου για όσους νεοδιόριστους είχαν παιδί κάτω των τεσσάρων ετών κατά την ημερομηνία διορισμού τους.
  • Δικαίωμα αντίστοιχης άδειας για τους αναπληρωτές. Εξίσωση των αδειών τους με αυτές των μονίμων.

Καλούμε όλους τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς να αιτηθούν την εννιάμηνη άδεια ανατροφής στις εκάστοτε διευθύνσεις τους με το που υπογραφεί η απόφαση από το ΣτΕ. Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε καμία διευκρινιστική εγκύκλιο αφού η απόφαση του ΣτΕ είναι ξεκάθαρη.

Σε κάθε περίπτωση καλούμε τις συναδέφισσες/ους στα σχολεία ευθύνης του συλλόγου μας να κάνουν  όλοι /όλες αίτηση στη Διεύθυνση Β΄Αθήνας.

Εδώ και τώρα απαιτούμε: