Για τη συνάντηση του ΔΣ του ΣΕΠΕ «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ» και εκπαιδευτικών με τον Δ/ντή Εκπ/σης Π.Ε. Β΄ΑΘΗΝΑΣ

Ο ορισμός Σχολείων ως Πειραματικά από τη μεριά του Υπουργείου χωρίς να ερωτηθούν ούτε καν να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς έχει αναστατώσει την εκπαιδευτική κοινότητα.

Σε συνέχεια της παράστασης διαμαρτυρίας της 17ης Μαΐου που πραγματοποίησαν ο Σύλλογος Διδασκόντων των σχολείων του Χαλανδρίου (τα οποία  έχουν οριστεί ως Πειραματικά), οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Β΄ Αθήνας, γονείς και η Ένωση Γονέων Χαλανδρίου προς  τον Δ/ντή Εκπ/σης,  επισκεφτήκαμε και την Τρίτη 1/6  τη Διεύθυνση Β΄ Αθήνας. Σκοπός της συνάντησης ήταν να δοθούν από τον Δ/ντή Εκπαίδευσης – ως οφείλει – γραπτώς οι απαντήσεις στα ερωτήματα που είχαν κατατεθεί  εδώ και 10  ημέρες  στο πρωτόκολλο της Διεύθυνσης από τον Σύλλογο Διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Χαλανδρίου.

Με πρόσχημα την πανδημία επιτράπηκε η είσοδος στο γραφείο του  Δ/ντή Εκπ/σης μόνο σε δύο  άτομα αντί τεσσάρων, τον Πρόεδρο του συλλόγου Περικλή καθώς και  σε έναν  εκπαιδευτικό του σχολείου, παρόλο που τα άλλα δύο άτομα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ «Ο Περικλής» όμως στην ενημέρωση που έστειλε γραπτά στο ΔΣ του σωματείου δεν μετέφερε την ακριβή εικόνα της συνάντησης.

Ο Δ/ντής Εκπαίδευσης προσπάθησε να αμφισβητήσει την εκπροσώπηση του Συλλόγου Διδασκόντων από τον συνάδελφο εκπαιδευτικό απαξιώνοντας τον ίδιο και τους συναδέλφους του, που έχουν βρεθεί χωρίς οργανική θέση. Έφτασε μάλιστα σε σημείο απρεπών χαρακτηρισμών και σχολίων απέναντι στον συνάδελφο. Οι απαντήσεις δε δόθηκαν γραπτώς, όπως οφείλει σε πρωτοκολλημένο έγγραφο,  με πρόσχημα τον  φόρτο εργασίας, αν και υποσχέθηκε ότι στο προσεχές μέλλον θα υπάρξει και γραπτή απάντηση. Προφορικά ανέφερε ότι  ο ίδιος πρότεινε όλα(!) τα σχολεία του Χαλανδρίου και ο ορισμός των συγκεκριμένων σχολείων  έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Για το ίδιο θέμα στις 17/5 είχε δηλώσει ότι υποψήφια ήταν όλα τα σχολεία της Β Αθήνας. Στην ουσία έβγαλε από πάνω του  την όποια ευθύνη της πρότασης που ο ίδιος κατέθεσε και μας παρέπεμψε  στη Δ.Ε.Π.Π.Σ και στο Αυτοτελές τμήμα Πρότυπων και Πειραματικών του Υπουργείου Παιδείας. Περιμένουμε και τη γραπτή απάντηση ώστε να συνεχίσουμε τις διαδικασίες.

Όμως συνάδελφοι ,αυτή η τακτική  της Κυβέρνησης, του υπουργείου Παιδείας, των στελεχών Εκπαίδευσης, οι οποίοι λειτουργούν στα κρυφά, χωρίς την ενημέρωση  εκπαιδευτικών και  γονέων δείχνει ξεκάθαρα ότι οι αλλαγές που φέρνουν στον χώρο της Εκπαίδευσης είναι αντιδραστικές . Δείχνει ότι αν οι  πραγματικές στοχεύσεις  της μετατροπής των σχολείων σε Πειραματικά και Πρότυπα γίνονταν φανερές, τότε καμιά λαϊκή οικογένεια δε θα τις δεχόταν, αφού δεν έχουν καμιά σχέση με την ικανοποίηση των αναγκών των μαθητών και την αναβάθμιση των σχολείων. Μέσα και από τον θεσμό αυτό επιχειρείται η κουλτούρα της αριστείας, το πέρασμα στην αυτόνομη, αυτοχρηματοδοτούμενη και διαρκώς αξιολογούμενη σχολική μονάδα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη γενίκευση της αξιολόγησης και της κατηγοριοποίησης των σχολείων.

• Καλούμε για άλλη μια φορά τη ΔΟΕ να πάρει θέση να στηρίξει τις κινητοποιήσεις μας και να οργανώσει τη δράση για την απόσυρση της υπουργικής απόφασης.
  • Καλούμε τον Διευθυντή Εκπαίδευσης να αναλάβει τις ευθύνες του και να απαντήσει άμεσα, ως οφείλει στα ερωτήματα των συναδέλφων.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια υπεράσπισης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας, σε ένα δωρεάν δημόσιο σχολείο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες!

2/6/2021