Αυγουστιάτικη Πανσέληνος σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία

 

 

Δεκάδες αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία θα παραμείνουν ανοιχτά και φέτος την αυγουστιάτικη πανσέληνο, το Σάββατο 29 Αυγούστου, ενώ η αφίσα του εορτασμού απεικονίζει τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων δίνοντας έμφαση στο αίτημα ένταξής του στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Περισσότερες από 140 εκδηλώσεις, μουσικές και θεατρικές αλλά και θέατρο σκιών, κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις, αστροφυσική παρατήρηση ή απλά ελεύθερη είσοδο το αργότερο ως τη μία το πρωί, συνθέτουν το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί κυρίως τη βραδιά της πανσελήνου στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία της χώρας για τη λειτουργία των οποίων άναψαν ομόφωνα το πράσινο φως τα μέλη του ΚΑΣ στην προχθεσινή συνεδρίαση.

Η Ακρόπολη, όπως συμβαίνει συνήθως, δεν θα συμμετάσχει στον εορτασμό. Ο αρχαιολογικός χώρος της θα είναι ανοικτός κανονικά, δηλαδή ως τις 8 το βράδυ, για λόγους ασφαλείας, καθώς, όπως ειπώθηκε, τόσο η παρουσία εργοταξίου, όσο και η ολισθηρότητα σε σημεία και ο χαμηλός φωτισμός κάνουν επισφαλή τη νυχτερινή επίσκεψη.

Ωστόσο, ένας άλλος χώρος, ιδιαίτερα αγαπητός τη νύχτα της πανσελήνου, έρχεται φέτος να προσμετρηθεί. Πρόκειται για τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου, ο οποίος, μετά από τέσσερα χρόνια εργασιών, θα συμμετάσχει στον εορτασμό με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό ως τα μεσάνυχτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις περίπου 140 εκδηλώσεις, μόνον οι 6  δεν θα πραγματοποιηθούν στις 29 Αυγούστου. Από αυτές, 3 θα διεξαχθούν την Παρασκευή 28 Αυγούστου (αρχαιολογικός χώρος Κάστρου Βελίκας στην Αγιά Λάρισας, σπήλαιο Πετραλώνων στη Χαλκιδική και Αγορά των Κομπεταλιαστών στη Δήλο) και άλλες 3 την Κυριακή 30 Αυγούστου (Ναός Απόλλωνα στη Μητρόπολη Καρδίτσας, Αρχαίο Θέατρο Λάρισας και αρχαιολογικός χώρος Φθιωτιδών Θηβών στη Νέα Αγχίαλο).

Όλο το πρόγραμμα

 

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 2015                                                                                                                                                                                                     Σάββατο 29 Αυγούστου 2015
Α/ΑΥΠΗΡΕΣΙΑΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ / ΜΝΗΜΕΙΟ / ΜΟΥΣΕΙΟΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
 1ΕΦΑ ΚΑΒΑΛΑΣ -ΘΑΣΟΥΑρχαιολογικός Χώρος (θέατρο) ΦιλίππωνΜουσική εκδήλωση με τη χορωδία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών σε συνδιοργάνωση με την ΠΕ Καβάλας  στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 1ου Φεστιβάλ Via Egnatia 2015.
 2ΕΦΑ ΚΑΒΑΛΑΣ -ΘΑΣΟΥΑρχαιολογικός Χώρος (Αρχαία Αγορά) ΘάσουΟ χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:00 έως 24:00
 3ΕΦΑ ΚΑΒΑΛΑΣ -ΘΑΣΟΥΑύλειος χώρος Μουσείου ΘάσουΟ χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:00 έως 24:00
4ΕΦΑ ΔΡΑΜΑΣΑρχαιολογικό Μουσείο ΔράμαςΘα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση  με τίτλο “Μουσική Πανσέληνος” με το μουσικό σχήμα Σαφράν και έντεχνη μουσική με παραδοσιακά μουσικά όργανα. Συνδιοργανωτές είναι το μουσικό σχήμα Σαφράν και ο Δήμος Δράμας.  To μουσείο θα παραμείνει ανοικτό  από τις 20:00 έως 01:00.
5ΕΦΑ ΔΡΑΜΑΣΑρχαιολογικός χώρος Καλής ΒρύσηςΜουσική εκδήλωση έντεχνης λαϊκής μουσικής με το συγκρότημα ‘Harry Potter’ και συνδιοργανωτές τον Δήμο Προσοτσάνης, την τοπική κοινότητα, τον πολιτιστικό σύλλογο Καλής Βρύσης και την Αντιπεριφέρεια Δράμας. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό  από τις 20:00 έως 01:00.
 6ΕΦΑ ΔΡΑΜΑΣΑρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης ΠλατανιάςΘα πραγματοποιηθεί αστροφυσική  παρατήρηση της πανσελήνου που διοργανώνεται από την Ένωση Ερασιτεχνών Αστρονομίας ‘ΠΗΓΑΣΟΣ‘ (και υπεύθυνο τον αστροφυσικό κ. Δογραμματσίδη Μιχάλη),  τον πολιτιστικό σύλλογο Πλατανιάς, τον Δήμο Παρανεστίου, την Αντιπεριφέρεια Δράμας. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός  για το κοινό από τις 20:00 έως 01:00.

 

ΥΠΗΡΕΣΙΑΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ / ΜΝΗΜΕΙΟ / ΜΟΥΣΕΙΟΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
 7ΕΦΑ ΕΒΡΟΥΒυζαντινό Κάστρο ΔιδυμοτείχουΟ χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:00 έως 24:00
 8ΕΦΑ ΕΒΡΟΥΑρχαιολογικός χώρος Ζώνης Δήμου ΑλεξανδρούποληςΟ χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:00 έως 24:00
9ΕΦΑ ΕΒΡΟΥΑρχαιολογικός χώρος Ιερού Μεγάλων Θεών στη ΣαμοθράκηΟ χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:00 έως 24:00

 

Α/ΑΥΠΗΡΕΣΙΑΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ / ΜΝΗΜΕΙΟ / ΜΟΥΣΕΙΟΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
1ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΑρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (κήπος)Συναυλία έντεχνης ελληνικής μουσικής της Λιζέτας Καλημέρη. To μουσείο θα είναι ανοικτό για το κοινό  από 16:00 έως 20:00.
 2ΕΦΑ ΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΑρχαιολογικός χώρος Ρωμαϊκής Αγοράς ΘεσσαλονίκηςΟ χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:00 έως 24:00. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση “Νέος και με υγείαν αρίστην” στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου και την έκθεση “Άννη Καλτσίδου. Εικαστικές Διασταυρώσεις στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης.” στην Κρυπτή  Στοά και σε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου.
 3EΦΑ ΗΜΑΘΙΑΣΑύλειος Χώρος του Μουσείου των Βασιλικών Τάφων των ΑιγώνΣυναυλία έντεχνης και παραδοσιακής μουσικής. Έναρξη εκδήλωσης: 21:30. Σε συνεργασία με τον Δήμο και την ΚΕΠΑ Βεροίας.
 4EΦΑ ΗΜΑΘΙΑΣΑύλειος Χώρος του Βυζαντινού Μουσείου ΒέροιαςΜουσικοθεατρική παράσταση αναδρομής στην ελληνική μουσική.  Συμμετέχουν: Σολίστ: Τσολάκης Αθανάσιος, Ουρσουζίδου Χαρίκλεια, Ανδρεάδου Μαρία, Πιάνο: Γούτης Μιχάλης. Χορωδία: Μεικτό Φωνητικό Σύνολο. Έναρξη εκδήλωσης: 21:30. Σε συνεργασία με τον Δήμο και την ΚΕΠΑ Βεροίας.
 5EΦΑ ΗΜΑΘΙΑΣΑρχαίο Θέατρο ΜίεζαςΜουσική εκδήλωση. Έναρξη εκδήλωσης: 21:30. Σε συνεργασία με τον Δήμο Νάουσας.
6ΕΦΑ ΠΕΛΛΑΣΑρχαιολογικός Χώρος ΠέλλαςΣυναυλία με βιολί και πιάνο, με έργα κλασικού και μοντέρνου ρεπερτορίου. Με την Α. Κυπραίου και το Ζ. Ζαφειρίου. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 8:00 έως 24:00.
 7ΕΦΑ ΠΕΛΛΑΣΑρχαιολογικός Χώρος ΈδεσσαςΣυναυλία με τη Νεανική Χορωδία και τα μουσικά σύνολα του Νέου Ωδείου Έδεσσας. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 9:00 έως 24:00.
8ΕΦΑ ΠΕΛΛΑΣΠαλαιά Μητρόπολη ΈδεσσαςΤο μνημείο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από 9:00 έως 22:30.

 

Α/ΑΥΠΗΡΕΣΙΑΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ / ΜΝΗΜΕΙΟ / ΜΟΥΣΕΙΟΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
 9ΕΦΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣΑρχαία ΣτάγειραΣυναυλία σε συνεργασία με το Δήμο Αριστοτέλη, αφιερωμένη στον Βασίλη Τσιτσάνη με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και 31 από το θάνατό του. Το συγκρότημα “Μουσικές Διαδρομές” θα αναβιώσει συνθέσεις του τρικαλινού συνθέτη με πενταμελές μουσικό συγκρότημα. Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 8:00 έως και 24:00.
10ΕΦΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣΑρχαιολογικός χώρος ΑκάνθουΜουσική εκδήλωση με τρίο εγχόρδων (κιθάρα, βιολοντσέλο, τζουράς). Διοργάνωση: Σύλλογος “Φίλοι Περιβάλλοντος Ιερισσού”. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 08:00 έως 24:00.
 11ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΜουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.  Το Μουσείο θα παραμείνει επισκέψιμο για το κοινό από 18:30 ως τις 21.30.Μουσική εκδήλωση με τον κιθαρίστα Γιάννη Ανδρόνογλου, ο οποίος θα ερμηνεύσει διάσημα έργα για σόλο κιθάρα των Ισπανών συνθετών Joaquin Rodrigo,  Isaac Albeniz, Francisco Tarrega καθώς και του Ιταλού Carlo Domeniconi. Επίσης, με τους συνεργάτες του (Αλέξανδρος Μπλέτσος: βιολί, Δημήτρης Ντάκας: bendir) θα ερμηνεύσει έργα και διασκευές του σε θέματα από την Ελληνική Μουσική Παράδοση.
 12ΕΦΑ ΣΕΡΡΩΝΑρχαιολογικός χώρος ΑμφίποληςΜουσική παράσταση σε συνεργασία με το Δ. Αμφίπολης: ”Θ. Μικρούτσικος, Α. Μάνου και Γ. Κότσιρας”
13ΕΦΑ ΣΕΡΡΩΝΑρχαιολογικός χώρος Αγγίστας ΣερρώνΑνοιχτή εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο ”Villa Rustica” Αγγίστας Σερρών σε συνεργασία με την Αστική Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία ”Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΑΓΓΙΣΤΑΣ”.
14ΕΦΑ ΚΙΛΚΙΣΑίθριο Αρχαιολογικού Μουσείου ΚιλκίςΠαράσταση θεάτρου σκιών του Θεοδόση Βογιατζή με τίτλο “Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι” . Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 18:00 έως τις 24:00.
15ΕΦΑ ΚΙΛΚΙΣΑίθριο Αρχαιολογικού Μουσείου ΚιλκίςΜουσική εκδήλωση από το καλλιτεχνικό σύνολο “η πόλις” σε συνεργασία με το Δήμο Κιλκίς.  Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 18:00 έως τις 24:00.

 

Α/ΑΥΠΗΡΕΣΙΑΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ / ΜΝΗΜΕΙΟ / ΜΟΥΣΕΙΟΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
 16ΕΦΑ ΠΙΕΡΙΑΣΘέατρο Πάρκου ΛειβήθρωνΜουσική παράσταση με μια φωνή και δύο κιθάρες. Τραγούδια για τον έρωτα και το φεγγάρι. Με τους Στάθη Μαρία, Κηπόπουλο Λευτέρη και Μπαρμπέρη Γιάννη στις 21:00. Συμμετέχει η Μικτή Χορωδία Λεπτοκαρυάς. Ο αρχαιολογικός χώρος των Λειβήθρων θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό έως τις 24:00.
 17ΕΦΑ ΠΙΕΡΙΑΣΑρχαιολογικός χώρος ΠύδναςΜουσική παράσταση χορωδιών στις 21:00 με τίτλο “Ένα τραγούδι, μια ιστορία” από την Εταιρία Πιερικών Μελετών – Εστία Πιερίδων Μουσών, συνδιοργάνωση με το Δήμο Πύδνας – Κολινδρού υπό την αιγίδα του Αλεξάνδρειου Ιδρύματος. Ο αρχαιολογικός χώρος της Πύδνας θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό έως τις 24:00.
18ΕΦΑ ΠΙΕΡΙΑΣΑρχαιολογικός χώρος ΔίουΘεατρική παράσταση -μιούζικαλ “Η Μελωδία της Ευτυχίας” σε σκηνοθεσία Θέμιδας Μαρσέλου στο αρχαίο θέατρο του Δίου, στις 21:00. Ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό έως τις 24:00.
 19ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ – ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑΣΣπηλαίο Πετραλώνων” Στου φεγγαριού τις νότες” . Βραδιά έντεχνης ελληνικής μουσικής με το Φώτη Θεοδωρίδη, σε συνεργασία με το Δήμο Προποντίδας. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 20:00 μέχρι την έναρξη της συναυλίας.

 

Α/ΑΥΠΗΡΕΣΙΑΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ / ΜΝΗΜΕΙΟ / ΜΟΥΣΕΙΟΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  1ΕΦΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣΠλατεία Παναγίας Κουμπελίδικης,ΚαστοριάΣυναυλία με τη Μαρία Θωίδου και τους Drasta. Ο Ναός θα είναι επισκέψιμος για το κοινό  από 20:00 έως 1:00 π.μ.
 2ΕΦΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝΙ. Μ. Κοίμησης Θεοτόκου Τορνικίου Μουσική εκδήλωση “Σταύρος Κουγιουμτζής. Δέκα χρόνια μετά” (Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μανώλης Χατζημανώλης, Κ.Τέντογλου, Σ. Παπαλάμπρου, Μικτή χορωδία – Ορχήστρα ” ‘Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος”. Σε συνεργασία με το Δήμο Δεσκάτης.
 3ΕΦΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝΙ. Μ. Κοίμησης Θεοτόκου ΤορνικίουΘεματικές ξεναγήσεις στο διώροφο καθολικό της Μονής από 20:00 έως 22:00
 4ΕΦΑ ΚΟΖΑΝΗΣΑρχαιολογικό Μουσείο ΑιανήςΠαρουσίαση και έκθεση εικαστικών έργων (δημιουργίες του θερινού εικαστικού εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών σε συνδιοργάνωση με την ΕΦΑ Κοζάνης), ώρες λειτουργίας 8:00 – 24:00
 5ΕΦΑ ΚΟΖΑΝΗΣΑρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, αύλειος χώροςΜουσικοχορευτική εκδήλωση “Μουσική και Χοροί στο Φεγγάρι”
 6ΕΦΑ ΚΟΖΑΝΗΣΑίθουσα εκδηλώσεων και πολλαπλών χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου ΑιανήςΕγκαίνια της έκθεσης ψηφιδωτών έργων του Ν. Πιτσαλίδη. Η έκθεση περιλαμβάνει 38 έργα και θα διαρκέσει έως τα τέλη Οκτωβρίου 2015. Αποτελεί συνδιοργάνωση της ΕΦΑ Κοζάνης και του κ. Ν. Πιτσαλίδη, συντηρητή ψηφιδωτών, πρώην υπαλλήλου της 9ης ΕΒΑ Θεσσαλονίκης. Ώρες λειτουργίας 8:00 – 24:00

 

Α/ΑΥΠΗΡΕΣΙΑΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ / ΜΝΗΜΕΙΟ / ΜΟΥΣΕΙΟΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
  1ΕΦΑ ΑΡΤΑΣΑύλειος χώρος Παρηγορήτισσας – Μουσείο ΓλυπτοθήκηΜουσική εκδήλωση με τοπικά μουσικά συγκροτήματα
 2ΕΦΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣΑρχαιολογικό Μουσείο ΗγουμενίτσαςΜουσική Εκδήλωση
 3ΕΦΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣΑρχαιολογικός χώρος ΕλέαςΜουσική Εκδήλωση με σύνολο κιθάρας. Συνδιοργάνωση με το Δήμο Σουλίου
 4ΕΦΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝΑρχαιολογικός χώρος ακρόπολης Μεγάλου ΓαρδικίουΜουσική παράσταση σε συνεργασία με το Δήμο Ζίτσας, με έντεχνη ελληνική μουσική από το συγκρότημα «ΕΜΜΕΛΟΝ» στο άνω πλάτωμα της ακρόπολης. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από 20:00 έως 24:00.
 5ΕΦΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝΑρχαιολογικός χώρος ΔωδώνηςΟ χώρος θα παραμείνει ανοικτός από 20:00 έως 24:00.
 6ΕΦΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝΚάστρο Ιωαννίνων / Ακρόπολη Ίτς ΚαλέΣυναυλία “Αφιέρωμα στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι με τον Ηλία Λιούγκο και τη Σοφία Αβραμίδου” σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών.
 7ΕΦΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣΑρχαιολογικό Μουσείο ΝικόποληςΤο μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από 08:00 έως 22:00.

 

Α/ΑΥΠΗΡΕΣΙΑΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ / ΜΝΗΜΕΙΟ / ΜΟΥΣΕΙΟΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
  1ΕΦΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣΚάστρο Φαναρίου (Φανάρι Καρδίτσας)Μουσική εκδήλωση αφιέρωμα στον Β. Τσιτσάνη από την κοινή χορωδία του 4ου Γυμνασίου και του 4ου Λυκείου Καρδίτσας με τη συνοδεία της  ορχήστρας από μουσικούς της πόλης  (μουσικό σχήμα “ΧΡΟΕΣ”)
 2ΕΦΑ ΛΑΡΙΣΑΣΑρχαιολογικός χώρος ακρόπολης ΦαρσάλωνΜουσική εκδήλωση  σε συνεργασία με το Δήμο Φαρσάλων
 3ΕΦΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝΚάστρο ΤρικάλωνΜουσική εκδήλωση “Νότες Πανσελήνου στο Κάστρο Τρικάλων” με τραγούδια από Ομάδα Καλλιτεχνών της πόλης με τη συνοδεία ορχήστρας. Σε συνεργασία με το Δήμο Τρικκαίων.
 4ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ – ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑΣΣπήλαιο ΘεόπετραςΤο σπήλαιο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από 21:00 έως 24:00.
 5ΕΦΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣΑρχαιολογικό Μουσείο Βόλου1.Στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του μουσείου στις 19:00 θα παρουσιασθεί έκθεση ενδυμάτων, κεραμικών, κοσμημάτων εμπνευσμένων από εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου των μαθητών του Δημοτικού ΙΙΕΚ Βόλου. 2. Στον αύλειο χώρο του μουσείου στις 21:00 θα δοθεί συναυλία “Έχει πανσέληνο απόψε….« με την καλλιτεχνική ομάδα Ζ. Κουκουσέλη, Ν. Παρθένη, Θ. Ματζίλη, Δ. Μπεφάνη, Κ. Αντωνακάκη και Ρ. Μέτα. Συνδιοργάνωση ΕΦΑ Μαγνησίας και Δήμου Βόλου

 

Α/ΑΥΠΗΡΕΣΙΑΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ / ΜΝΗΜΕΙΟ / ΜΟΥΣΕΙΟΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
  1ΕΦΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣΚάστρο Αγίου Γεωργίου ΚεφαλονιάςΜουσική εκδήλωση σε συνεργασία με την Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ (Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Κεφαλονιάς) με τη συμμετοχή δύο δημοτικών χορωδιών και μουσικών οργάνων με αφιέρωμα σε Έλληνες Συνθέτες. Ώρα έναρξης 21:30.
 2ΕΦΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥΕνετικό Κάστρο ΜπόχαληςΜουσική παράσταση “Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος” που θα συνοδεύεται από απαγγελία ποίησης σε συνεργασία της ΕΦΑ Ζακύνθου με την Π.Ε. Ζακύνθου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μπόχαλης. Μουσική διεύθυνση – Ενορχήστρωση: Ιάκωβος Κονιτόπουλος, ώρα 22:00
 3ΕΦΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣΠαλαιό Φρούριο Κέρκυρας, Χώρος “Βερσιάδας”Μουσική συναυλία σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική Εταιρία “Μάντζαρος” και το Διεθνές Μουσικό Σωματείο “Gina Bachauer”. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό μέχρι την 1:00 π.μ.

 

Α/ΑΥΠΗΡΕΣΙΑΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ / ΜΝΗΜΕΙΟ / ΜΟΥΣΕΙΟΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  1ΕΦΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΑΔΟΣΑρχαιολογικός χώρος Στράτου (Αρχαίο Θέατρο)Mουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Δήμο Αγρινίου με τους καλλιτέχνες Φωτεινή Δάρρα και Δημήτρη Παπαδημητρίου
 2ΕΦΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΑΔΟΣΑρχαιολογικός χώρος ΠλευρώναΟ χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό έως 23:00
 3ΕΦΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΑΔΟΣΚάστρο ΝαυπάκτουH EΦΑ Αιτωλοακαρνανίας συνδιοργανώσει με το Εργαστήρι της Ειρήνης Ευαγγελάτου «Δρώντων Κάθαρσις» θεατρική παράσταση με τίτλο « Ευμενίδες… το Πάθος – Μάθος». Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό έως 23:00.
 4ΕΦΑ ΑΧΑΙΑΣΑρχαιολογικό Μουσείο ΠατρώνΣυναυλία Μικτής Χορωδίας Πολυφωνικής Πάτρας (αφιέρωμα στα 90 χρόνια από τη γέννηση των συνθετών Μ. Χατζηδάκη και Μ. Θεοδωράκη)
5ΕΦΑ ΑΧΑΙΑΣΑρχαιολογικός χώρος Φρουρίου ΡίουΣτο θεατράκι του κάστρου, στις 20:00, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στην ελληνική μουσική με ορχήστρα από τέσσερα μαντολίνα και ένα πιάνο. Διοργάνωση Δήμου Πατρέων.
6ΕΦΑ ΑΧΑΙΑΣΚάστρο ΠάτραςΞεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο κατά τις πρώτες βραδινές ώρες από αρχαιολόγους της Εφορείας και προβολή αρχαιολογικής ταινίας.

 

Α/ΑΥΠΗΡΕΣΙΑΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ / ΜΝΗΜΕΙΟ / ΜΟΥΣΕΙΟΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
7ΕΦΑ ΗΛΕΙΑΣΑρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας, Αίθριο Μουσείου Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας (Παλαιό Μουσείο – Σύγγρειον)Συναυλία εγχόρδων με το μουσικό σύνολο Χρώματα της Ήλιδας, υπό τη διεύθυνση του κ. Γιώργου Γκιτζίρη και θέμα «Αφιέρωμα σε Σύγχρονους Έλληνες Συνθέτες.  Ώρα έναρξης: 21.00. Η συναυλία οργανώνεται από την ΕΦΑ Ηλείας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.
8ΕΦΑ ΗΛΕΙΑΣ 

Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 21:00 έως 1:00
9ΕΦΑ ΗΛΕΙΑΣΑρχαιολογικός Χώρος Κάστρου ΧλεμούτσιΜουσική συνάντηση με τίτλο «Στο κάστρο το παλιό… όπως εκείνο τον παλιό καλό καιρό στου φεγγαριού το κάλεσμα». Η εκδήλωση οργανώνεται από την ΕΦΑ Ηλείας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης και περιλαμβάνει: 1. Music for a while… Μουσική για τη ζωή και τον θάνατο στον έρωτα από τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση. Φωνή: Σουρμελή Λένα Τσέμπαλο: Βασίλης Λάζαρης 2.Μικτή Χορωδία Μυρτουντίων, Διεύθυνση: Σουρμελή Λένα, Πιάνο: Χρήστος Τσαντούλης, 3.Φιλαρμονική Λεχαινών «Ο Ορφεύς», Διεύθυνση: Κοτσορώνης Κωνσταντίνος, Ώρα έναρξης: 21.30. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:30 έως και 00:30.

 

Α/ΑΥΠΗΡΕΣΙΑΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ / ΜΝΗΜΕΙΟ / ΜΟΥΣΕΙΟΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  1ΕΦΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣΚάστρο – Αρχαιολογικό Μουσείο ΛαμίαςΜουσικό σχήμα με τους Χριστόφορο Μαλάτο (κιθάρα) και την Ειρήνη Τασούλα (τραγούδι) και ξεναγήσεις του κοινού στην περιοδική έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων  “Καθ’οδόν…. Αρχαιότητες και Δημόσια Έργα στη Φθιώτιδα 2004-2014”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Δήμο Λαμιέων. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 18:00 έως 1:00
 2ΕΦΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣΒυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη1. Μουσικοχορευτική εκδήλωση με την χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Υπάτης “ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ”. 2. Έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Σίμου με τίτλο “ΥΠΑΤΗ ΓΕΝΕΘΛΙΟΣ ΓΗ: Ο τόπος, οι άνθρωποι, ο καλλιτέχνης” στον προαύλιο χώρο του Μουσείου. Τα 12 έργα του ζωγράφου στη συνέχεια θα εκτεθούν στον προθάλαμο του μουσείου έως το τέλος Σεπτεμβρίου.  3. Ξεναγήσεις του κοινού στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου. Συνεργαζόμενοι φορείς: Δήμος Λαμίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Υπάτης “ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ”. Το μουσείο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό 19:00 έως 24:00
 3ΕΦΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣΑρχαιολογικό Μουσείο ΑταλάντηςΜουσική βραδιά με τον Μουσικό και Πολιτιστικό Σύλλογο “Χορωδία Αταλάντης” υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της κ. Αντιγόνης Κεπετζή και ξεναγήσεις του κοινού στην περιοδική έκθεση του Μουσείου “Φυτά και Πολιτισμός στην Ιστορία της Ευρώπης” που φιλοξενείται στο Μουσείο έως 31.12.2015. Συνεργαζόμενοι φορείς: Δήμος Αταλάντης, Μουσικός και Πολιτιστικός Σύλλογος “Χορωδία Αταλάντης”. Το Μουσείο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό 19:00 έως 24:00

 

Α/ΑΥΠΗΡΕΣΙΑΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ / ΜΝΗΜΕΙΟ / ΜΟΥΣΕΙΟΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  4ΕΦΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣΑρχαιολογικό χώρος Πρόερνας – Νέο ΜοναστήριΜουσική συναυλία από ενδεκαμελές μουσικό συγκρότημα με επικεφαλής τον μουσικό και συνθέτη Παντελή Θαλασσινό. Συνδιοργάνωση με το Δήμο Δομοκού.  Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό 18:00 έως 1:00
5ΕΦΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣΑρχαιολογική συλλογή ΕλάτειαςΜουσικό σχήμα δύο καλλιτεχνών (πλήκτρα, κιθάρα) του συγκροτήματος “Moonlight” και ξεναγήσεις του κοινού στην Αρχαιολογική Συλλογή που θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό από 20:00 έως 23:00. Συνδιοργάνωση με το Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας.
6ΕΦΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣΔημοτική πλατεία έναντι αρχαίου θεάτρου ΧαιρώνειαςΠαράσταση “Ελένη” του Ευριπίδη & μουσικό δρώμενο με ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα της αρχαιότητας (διοργάνωση Δήμου Λεβαδέων)
 7ΕΒΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣΑύλειος χώρος Αρχαιολογικής Συλλογής ΘεσπιώνΕκδήλωση έντεχνης μουσικής με τίτλο “Αυγουστιάτικο Φεγγάρι” (διοργάνωση Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων και του Πολιτιστικού Συλλόγου “Δημόφιλος”).
8ΕΦΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣΑρχαιολογικό Μουσείο ΧαιρώνειαςΤο μουσείο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από 19:00 έως 22:00.
9ΕΦΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣΑρχαιολογικό Μουσείο ΣχηματαρίουΤο μουσείο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από 19:00 έως 22:00.

 

Α/ΑΥΠΗΡΕΣΙΑΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ / ΜΝΗΜΕΙΟ / ΜΟΥΣΕΙΟΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
1ΕΦΑ ΑΘΗΝΩΝΥπαίθριο θεατράκι των οδών Ευβούλου – Ερμού και Μελιδόνη (δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού – ο  χώρος θα είναι κλειστός για το κοινό)Μουσική εκδήλωση του συγκροτήματος “Μουσικά Εικονογραφημένα” με τίτλο “Μουσικές κινηματογραφικές ιστορίες στον Κεραμεικό” (Ν. Οικονομίδου – βιολί, Η. Παπαθανασίου – τσέλο και Κ. Χάρδας – πιάνο ακορντεόν)
2ΕΦΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣΠροαύλειος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου ΒραυρώναςΒραδιά τζαζ με το σαξοφωνίστα Δημήτρη Βασιλάκη. Συνδιοργάνωση: Δήμος Μαρκοπούλου και ΕΦΑ Αν. Αττικής
3ΕΦΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣΑρχαιολογικός χώρος ΑμφιαραείουΟ χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 8:00 έως 24:00
4ΕΦΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣΑρχαιολογικός χώρος ΣουνίουΟ χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό έως 24:00
5ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 

Νομισματικό  Μουσείο

Μουσική εκδήλωση με τίτλο “Κατευθείαν Καρδιά – Καλοκαίρι” με την Ηρώ και τον Αδάμ Τσαρούχη, με jazz και swing διασκευές των ερμηνευτών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 21:00 με την ευγενική υποστήριξη της εταιρίας “Μουσείων Εστίαση Α.Ε.”, του αναψυκτηρίου στον κήπο του Μουσείου.

 

Α/ΑΥΠΗΡΕΣΙΑΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ / ΜΝΗΜΕΙΟ / ΜΟΥΣΕΙΟΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
6ΕΦΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝΑρχαιολογικός χώρος Ιερού Ποσειδώνα στην Καλαύρεια του ΠόρουΡεσιτάλ πιάνου σε συνεργασία με τη Διεθνή Ακαδημία Πιάνου και το Δήμο Πόρου. Προσβάσιμη θα είναι μόνο η περιοχή γύρω από το φυλάκειο της εισόδου από 19:30 έως 23:00.
7ΕΦΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝΑρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, αύλειος χώροςΛυρική Τραγωδία “Προμηθέας Δεσμώτης” του Π. Καρούσου. Διάρκεια εκδήλωσης 20:30 έως 23:00. Διοργάνωση: Ελληνοαμερικανικό Κέντρο Τεχνών
8ΕΦΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝΑρχαιολογικός χώρος Αφαίας ΑίγιναςΧορευτική παράσταση από την ομάδα “Synergy of Art” υπό τη Sylvia Macchi. Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 21:00 έως 24:00.
9ΕΦΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝΚάστρο χώρας Κυθήρων και έκθεση οικοσήμων στο κτήριο ΠυριτιδαποθήκηςΟ χώρος και η έκθεση θα παραμείνουν ανοικτά με ελεύθερη είσοδο από 20:00 έως 24:00.
10ΕΦΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝΑρχαιολογικός χώρος ΕλευσίναςΣυναυλία της Σαββίνας Γιαννάτου σε συνεργασία με το Δήμο Ελευσίνος στο πλαίσιο των Αισχυλείων. Προσβάσιμοι χώροι θα είναι μόνο τα Προπύλαια και η Ρωμαϊκή Αυλή από 20:30 έως 23:30.

 

Α/ΑΥΠΗΡΕΣΙΑΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ / ΜΝΗΜΕΙΟ / ΜΟΥΣΕΙΟΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
  1ΕΦΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣΑρχαιολογικός χώρος Μυστρά, Πλάτωμα Κάτω ΧώραςΜουσική εκδήλωση με το μουσικό σχήμα “ΧΟΕΣ”. Θα παρουσιαστούν έργα μεγάλων κλασικών συνθετών και γνωστές μελωδίες του έντεχνου ελληνικού ρεπερτορίου. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:30 έως 24:00.
 2ΕΦΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣΚάστρο ΚαλαμάταςΘερινό σινεμά: προβολή της ταινίας ” Η φωνή του φεγγαριού” σε σκηνοθεσία Φρ. Φελίνι. Ώρα προβολής 21:00 με 23:00. Σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας. Το Κάστρο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από 20:00 έως 24:00.
 3ΕΦΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣΦρούριο ΠαλαμηδίουΜουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπλίου και τη Φιλαρμονική Πολεμικού Ναυτικού. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 21:00 έως 24:00
 4ΕΦΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣΑρχαιολογικός χώρος ΜιδέαςΜουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπλίου, τη Χορωδία και Φιλαρμονική ΔΟΠΠΑΤ. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 21:00 έως 24:00
 5ΕΦΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣΑρχαιολογικός Χώρος ΤίρυνθαςΜουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπλίου και το συγκρότημα Εν Καρδία. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 21:00 έως 24:00
 6ΕΦΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣΑρχαιολογικός Χώρος ΑσίνηςΜουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπλίου και την Ορχήστρα Βαγγέλη Τρίγκα. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 21:00 έως 24:00

 

Α/ΑΥΠΗΡΕΣΙΑΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ / ΜΝΗΜΕΙΟ / ΜΟΥΣΕΙΟΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
  7 ΕΦΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣΚάστρο Παραλίου Άστρους, (Πύργος Ζαφειρόπουλου)Μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή των μουσικών Στέλιου Κατσιάνη και Χρίστου Τσιαμούλη με θέμα “Μουσική των Κάστρων”. Παράλληλα θα παρουσιάζεται καθ’όλη τη διάρκεια της μέρας καλλιτεχνική έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας με θεματολογία από το μεσαιωνικό Κάστρο του 1256. Σε συνεργασία με το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας.
8ΕΦ ΕΝΑΛΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝΦρούριο ΠύλουΑπό τις 21:00 έως τα μεσάνυχτα θα παραμείνουν ανοικτές οι εκθέσεις: “Βυθισμένα Ταξίδια, Ανθρώπινες εξερευνήσεις: Ίχνη Σημαίνοντα στις Θάλασσες της Πελοποννήσου” (Κτήριο Πασά), “Βυθισμένοι Οικισμοί Νότιας Πελοποννήσου” (Προμαχώνας Μακρυγιάννη Φρουρίου Πύλου), “Ο Βυθός διηγείται” ( φωτογραφική έκθεση στην Ακρόπολη Φρουρίου Πύλου), “Κελιά ΒΚ2 και ΓΚ1” (έκθεση καταδυτικού εξοπλισμού μουσειακού χαρακτήρα στην Ακρόπολη Φρουρίου Πύλου) και “Έκθεση του Γάλλου Φιλέλληνα Rene Puaux (Αρχοντικό Τσικλητήρα, Λιμάνι Πύλου).

 

Α/ΑΥΠΗΡΕΣΙΑΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ / ΜΝΗΜΕΙΟ / ΜΟΥΣΕΙΟΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
  1ΕΦΑ ΛΕΣΒΟΥΚάστρο ΜυτιλήνηςΟ χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:00  έως 24:00
 2ΕΦΑ ΛΕΣΒΟΥΦρούριο ΜολύβουΟ χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:00  έως 24:00
 3ΕΦΑ ΛΕΣΒΟΥΦρούριο ΜύριναςΜουσική εκδήλωση με ρεπερτόριο Χατζηδάκι-Θεοδωράκη από το μουσικό σχήμα του Δημήτρη Μαυράκη και τη χορωδία του Δήμου Λήμνου. Συνδιοργάνωση της Εφορείας με το Δήμο Λήμνου.
 4ΕΦΑ ΛΕΣΒΟΥΑρχαιολογικός χώρος ΠολιόχνηςΜουσική εκδήλωση  από το μουσικό σχήμα της κ. Ευδοκίας Χατζηιωάννου με έθνικ μουσική, με αναφορές από το Παρίσι έως τη Σμύρνη.
 5ΕΦΑ ΛΕΣΒΟΥΑρχαιολογικό Μουσείο ΜυτιλήνηςΤο μουσείο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από 20:00 έως 23:00
 6ΕΦΑ ΛΕΣΒΟΥΑρχαιολογικό Μουσείο ΛήμνουΤο μουσείο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από 20:00 έως 23:00
 7ΕΦΑ ΛΕΣΒΟΥΑρχαιολογικός χώρος ΘερμήςΟ χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:00 έως 23:00
8ΕΦΑ ΛΕΣΒΟΥΑρχαιολογικός χώρος Μέσων ΛέσβουΟ χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:00 έως 23:00
9ΕΦΑ ΛΕΣΒΟΥΦρούριο ΜήθυμναςΟ χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:00 – 23:00

 

Α/ΑΥΠΗΡΕΣΙΑΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ / ΜΝΗΜΕΙΟ / ΜΟΥΣΕΙΟΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
10ΕΦΑ ΧΙΟΥΑρχαιολογικός χώρος Εμποριού ΧίουΜουσική βραδιά “Στου Φεγγαριού τις όχθες…” με τον Βασίλη Λέκκα, την Ερωφίλη και την Παιδική Χορωδία Χίου. Διοργάνωση Συλλόγου Καλαμωτούσων Χίου-Αττικής “ΑΞΑΝΕΜΟΣ – Γεώργιος Περαντάκος” με την υποστήριξη του  ΟΜΗΡΕΙΟΥ Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χίου
11ΕΦΑ ΧΙΟΥΑρχαιολογικός χώρος Αρχοντίκι στα ΨαράΜουσική βραδιά με συγκρότημα έντεχνης μουσικής
 12ΕΦΑ ΧΙΟΥΒυζαντινό Μουσείο Χίου (Μετζητιέ Τζαμί)Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 21:00 – 1:00 πρωινή
13ΕΦΑ ΧΙΟΥ Το Παλάτι Ιουστινιάνι, το κτήριο της “Σκοτεινής Φυλακής” και το Συγκρότημα του Οθωμανικού λουτρού στο Κάστρο της ΧίουΟ χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 21:00 – 1:00 πρωινή
14ΕΦΑ ΣΑΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣΑρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος (Σάμος)Το μουσείο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από 20:30 – 11:30
15ΕΦΑ ΣΑΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣΑρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου (Σάμος)Το μουσείο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από 20:30 – 11:30
16ΕΦΑ ΣΑΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣΑρχαιολογικός χώρος Ηραίου (Σάμος)Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό έως 11:30
17ΕΦΑ ΣΑΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣΑρχαιολογικό Μουσείο Αγ. Κηρύκου (Ικαρία)Το μουσείο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από 20:30 – 11:30

 

Α/ΑΥΠΗΡΕΣΙΑΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ / ΜΝΗΜΕΙΟ / ΜΟΥΣΕΙΟΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
  1ΕΦΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥΑρχαιολογικός χώρος αρχαίας ακροπόλεως Ρόδου «Στο Αρχαίο Στάδιο με την Πανσέληνο του Αυγούστου». Σειρά μουσικών δρώμενων στο χώρο του Αρχαίου Σταδίου, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας, των Χορωδιών, του Δημοτικού Ωδείου και μουσικών συνόλων του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου (ΔΟΠΑΡ). Συνδιοργάνωση ΕΦΑ Δωδεκανήσου – ΔΟΠΑΡ
 2ΕΦΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥΑρχαιολογικό Μουσείο ΛέρουΜουσική εκδήλωση με παραδοσιακή μουσική στην αυλή του μουσείου. Το μουσείο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από τις 08:00μ.μ. έως τις 11:00 μ.μ.
 3ΕΦΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝΑρχαιολογικός Χώρος Υρίων (Νάξος)“Στα Ύρια με πανσέληνο”. Συνδιοργάνωση ΕΦΑΚΥΚ-ΝΟΠΑΠΠΑ. Μία βραδιά με Μουσική, θέατρο και χορό στο αρχαίο Ιερό τη βραδιά με το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου.
 4ΕΦΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝΑρχαιολογικό Μουσείο Κέας (Κέα)Συναυλία με το Μουσικό Εργαστήρι Κέας, σε συνεργασία με τον Δήμο Κέας.
 5ΕΦΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝΚιόνια. Ιερό Ποσειδώνα (Τήνος)Μουσική εκδήλωση
 6ΕΦΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝΚάστρο Αντιπάρου (Αντίπαρος)“Νίκος Γκάτσος. Στο Κάστρο στη Γειτονιά Ονείρων”. Οργάνωση: Θεατρική ομάδα Ερωδιός -ΚΕΔΑ, Δήμος Αντιπάρου.

 

Α/ΑΥΠΗΡΕΣΙΑΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ / ΜΝΗΜΕΙΟ / ΜΟΥΣΕΙΟΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
  7ΕΦΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝΑρχαιολογικό Μουσείο ΠάρουΑφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο με τίτλο “Φύσα αεράκι φύσα με μη χαμηλώνεις ίσα με” Συμμετέχει η παιδική χορωδία Μαρουλλίας Κοντού  με τη σοπράνο Βαρβάρα Μπιζά κι ο τενόρος Γιάννης Καλύβας.
 8ΕΦΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝΑρχαιολογικό Μουσείο ΣύρουΤο μουσείο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από 21:00 έως 24:00.
9ΕΦΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝΑρχαιολογικό Μουσείο ΚιμώλουΤο μουσείο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από 21:00 έως 24:00.
10ΕΦΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝΑρχαιολογικό Μουσείο ΜήλουΤο μουσείο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από 21:00 έως 24:00.
11ΕΦΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝΑρχαιολογικό Μουσείο ΜυκόνουΤο μουσείο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από 21:00 έως 24:00.

 

Α/ΑΥΠΗΡΕΣΙΑΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ / ΜΝΗΜΕΙΟ / ΜΟΥΣΕΙΟΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
  1ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥΑρχαιολογικό Μουσείο ΗρακλείουΜουσικοχορευτική βραδιά αφιερωμένη στην παραδοσιακή αργεντίνικη μουσική (tango milongiero). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τη χορευτική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης στον κήπο του μουσείου.
 2ΕΦΑ ΧΑΝΙΩΝΑπτέρα«Ταξιδεύουμε με τα φτερά της Μουσικής και τους Vamos Ensemble».  Μουσική παράσταση  «Μέντα και κανέλα» . Ώρα έναρξης 21.30. Ο χώρος θα είναι ανοικτός από τις 20.00. Ένα μουσικό ταξίδι, από μουσικές του σήμερα και του χθες της πατρίδας μας, στις μουσικές της Σμύρνης. Με το ιδιαίτερο ύφος του, τόσο στην μουσική εκτέλεση όσο και στην ενορχήστρωση, το Μουσικό Σύνολο “Vamos” ανακαλύπτει και αναδεικνύει κοινά χαρακτηριστικά φαινομενικά διαφορετικών μουσικών ιδιωμάτων. Από την Αθήνα και το Μάνο Χατζιδάκι, στην Σύρο και τον Πειραιά  του ρεμπέτικου, στην Κρήτη του Ερωτόκριτου, στην Λέρο με την “μπρατσέρα” και στην χαμένη πατρίδα της Σμύρνης με το Nihavent Oriental και το Εμβατήριο Φλόγα.
 3ΕΦΑ ΧΑΝΙΩΝΡόκκα ΚισάμουΜουσική παράσταση  «Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζηδάκη με τον Μίλτο Λογιάδη και μέλη της Ορχήστρας των Χρωμάτων».  Ώρα έναρξης 21.00.  Ο χώρος δεν είναι οργανωμένος και ως εκ τούτου παραμένει ανοικτός στο κοινό.

 

Α/ΑΥΠΗΡΕΣΙΑΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ / ΜΝΗΜΕΙΟ / ΜΟΥΣΕΙΟΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
  4ΕΦΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ / ΕΦΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥΑρχαιολογικός χώρος ΜαλλίωνΣτα πλαίσια εορτασμού των 100 χρόνων της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου σε συνεργασία με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών και τον Δήμο Χερσονήσου οργανώνουν στον αύλειο χώρο του Μινωικού Ανακτόρου Μαλλίων τις εξής εκδηλώσεις:  1. Στις 18:30 θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του «μικρού μουσείου» χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των Εφορειών, της Γαλλικής  Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών και του Δήμου Χερσονήσου και στην συνέχεια ομιλία από την επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων κ. Βίλλυ Αποστολάκου. Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση έμπροσθεν του «μικρού μουσείου». 2. Στις 21:30 θα δοθεί παράσταση αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και συγκεκριμένα ο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, από το θίασο των ViVi του σκηνοθέτη Τηλέμαχου Μουδατσάκη.
5ΕΦΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥΑρχαιολογικός χώρος ΚνωσούΟ χώρος θα παραμείνει ανοικτός έως τις 23:00
6ΕΦΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥΑρχαιολογικός χώρος ΓόρτυναςΟ χώρος θα παραμείνει ανοικτός έως τις 23:00
7ΕΦΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  Χώρος υποδοχής αρχαιολογικού χώρου Φαιστού (όχι το ανάκτορο)Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός έως τις 23:00
8ΕΦΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥΑρχαιολογικός χώρος Μοναστηρακίου ΑμαρίουΣυναυλία και εκπαιδευτικό πρόγραμμα
9ΕΦΑ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ – ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑΣΣπήλαιο Ιδαίο ΆντροΒραδιά παραδοσιακής ελληνικής μουσικής στον εξωτερικό χώρο του σπηλαίου.

 

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 2015                                                                                                                                                                                                     Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015
Α/ΑΥΠΗΡΕΣΙΑΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ / ΜΝΗΜΕΙΟ / ΜΟΥΣΕΙΟΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
1ΕΦΑ ΛΑΡΙΣΑΣΑρχαιολογικός χώρος Κάστρου ΒελίκαςΜουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Δήμο Αγιάς
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
2ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ – ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑΣΣπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής“Όνειρο θερινής νυκτός” του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Θεατρική παράσταση της εφηβικής θεατρικής ομάδας του πολιτιστικού συλλόγου “Ο Φάρος” σε συνεργασία με το Δήμο Προποντίδας.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
 3ΕΦΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝΑγορά των Κομπεταλιαστών (Δήλος) «Να’ χα τον ουρανό χαρτί τη θάλασσα μελάνι » Μουσική βραδιά.
Συμμετέχουν : Γεράσιμος Ανδρεάτος και η χορωδία Μυκόνου του Πολιτιστικού Οργανισμού Γεώργιος Αξιώτης (Διεύθυνση χορωδίας κ. Τίνα Ψαλίδα) Συνδιοργάνωση ΕΦΑΚΥΚ – Δήμος Μυκονίων.

 

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 2015                                                                                                                                                                                                     Κυριακή 30 Αυγούστου 2015
Α/ΑΥΠΗΡΕΣΙΑΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ / ΜΝΗΜΕΙΟ / ΜΟΥΣΕΙΟΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
1ΕΦΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣΝαός Απόλλωνα (Μητρόπολη Καρδίτσας) Μουσική εκδήλωση με έντεχνη μουσική από τοπικό καλλιεχνικό σχήμα της πόλης της Καρδίτσας
2ΕΦΑ ΛΑΡΙΣΑΣΒ΄ Αρχαίο θέατρο ΛάρισαςΜουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων
3ΕΦΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣΑρχαιολογικός χώρος Φθιωτιδών Θηβών Νέας ΑγχιάλουΣτη Βασιλική Α΄ Αγίου Δημητρίου στις 21:00 θα δοθεί συναυλία “Λυρικές φωνές κάτω από την Πανσέληνο” με τις κ.κ. Κ. Αποστολοπούλου, υψίφωνο, Τζ. Χατζηδήμου, μεσόφωνο και Ν.Παπαδημητρίου, πιάνο,  σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου.