ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Α.Σ.Ε. – ΣΕΠΕ « Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ » Σοβαρά προβλήματα σχετικά με τις κτηριακές υποδομές στα σχολεία μας

 

Η νέα σχολική χρονιά δε βρίσκει την Παιδεία σε καλύτερη κατάσταση από τα προηγούμενα χρόνια . Αντίθετα και φέτος  τα προβλήματα είναι πολλά . Τα σχολεία θα λειτουργήσουν και πάλι με πολλούς αναπληρωτές και όχι μόνιμους εκπαιδευτικούς . Επίσης οι κτηριακές υποδομές είναι ανεπαρκείς για την κάλυψη των αναγκών στα δημοτικά  και νηπιαγωγεία .

Ως Α.Σ.Ε. έχουμε επισημάνει το πρόβλημα της σχολικής στέγης και την άμεση ανάγκη ανέγερσης  νέων σχολικών μονάδων .  Η μη καθολική εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής σε όλους τους δήμους των περιοχών ευθύνης μας αναδεικνύει αυτό το σοβαρό πρόβλημα .

Πιστεύουμε πως η  φοίτηση όλων των παιδιών σε δομές Προσχολικής Αγωγής, άρα και η εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο, δεν είναι απλά και μόνο μια διευκόλυνση των γονιών, αλλά πρωτίστως μια παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα, που αφορά την ανάπτυξη, την εκπαίδευση και τη διαπαιδαγώγηση των προνηπίων και νηπίων.

Η  κυβέρνηση  της ΝΔ συνεχίζοντας  την πολιτική της προηγούμενης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δε φαίνεται να διαθέτει ούτε ένα ευρώ για υποδομές  μα ούτε προβλέπει  διορισμούς εκπαιδευτικών.

Η Διεύθυνση μαζί  με τις δημοτικές αρχές των περιοχών της ευθύνης μας , σε μια προσπάθεια εύρεσης χώρων για τη στέγαση των προνηπίων  χωρίς καμιά δαπάνη , προτείνουν  τη λειτουργία τμημάτων ως παραρτήματα των υπαρχόντων νηπιαγωγείων σε αίθουσες εκδηλώσεων , τραπεζαρίες,  με συμπτύξεις τμημάτων , μετακινήσεις μαθητών σε άλλα σχολεία μακριά από τον τόπο κατοικίας τους , με τοποθετήσεις προκάτ σε προαύλια σχολείων  και άλλες τέτοιες πρόχειρες λύσεις , που μπορεί να είναι και μόνιμες .  Ζητούν τη σύμφωνη γνώμη εκπαιδευτικών και γονέων μεταφέροντας τους τις ευθύνες . Οι συνάδελφοι δεν έχουν καμιά δουλειά να εμπλακούν σε μια τέτοια διαδικασία.

 

Αναρωτιόμαστε, πόσες δεκαετίες γυρίζουμε πίσω; Πόσο παιδαγωγικό είναι να περάσουν τα πιο ευαίσθητα χρόνια της ζωής τους μέσα στα κοντέινερ; Πόσο ασφαλές είναι για τα ίδια να συναυλίζονται με μαθητές όλων των ηλικιών; Πόσο παιδαγωγικό είναι ο συνωστισμός όλων των μαθητών στους, έτσι κι αλλιώς, περιορισμένους ελεύθερους χώρους, εντός των σχολικών κτηρίων;

Θεωρούμε επιβεβλημένη την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής σε δομές του ΥΠΠΕΘ που εξυπηρετούνται από νηπιαγωγεία στα γεωγραφικά όρια των δήμων .

Δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις με την εκπαίδευση των παιδιών μας, πόσο μάλλον για τα πρώτα τους βήματα στο σχολικό περιβάλλον.

Αντιπαλεύουμε αυτή την αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική πολιτική στον χώρο της Προσχολικής Αγωγής! Απαιτούμε ουσιαστική αναβάθμιση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου .

 

Ζητάμε :

 

Να καλυφθεί η ανάγκη για Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή σε όλους τους δήμους των περιοχών ευθύνης μας , ώστε όλα τα προνήπια να φοιτήσουν στα δημόσια Νηπιαγωγεία

Να εξασφαλιστούν οι  αναγκαίες κτηριακές υποδομές .

Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών  και βοηθητικού προσωπικού .

Όλα τα παιδιά ως 4 χρόνων να έχουν τη θέση τους σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς .