Ανακοίνωση της Α.Σ.Ε. στη Β’ Αθήνας για την παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Π.Ε. για τα Πειραματικά σχολεία

Πραγματοποιήθηκε σήμερα  Δευτέρα 17/5  παράσταση διαμαρτυρίας  στη  Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  από τα σωματεία Εκπαιδευτικών   της Β΄Αθήνας  με αφορμή τον ορισμό Πειραματικών σχολείων  στις περιοχές της ευθύνης τους.

Συγκεκριμένα ο Διευθυντής Εκπαίδευσης υλοποιώντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης  για επέκταση των Πειραματικών σχολείων  όρισε  4 σχολεία της Β΄Αθήνας σε Πειραματικά, με αιφνιδιαστικό τρόπο χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική αίτηση ή απόφαση των Συλλόγων  Διδασκόντων και επιπλέον χωρίς να έχουν ενημερωθεί για τις προθέσεις της Διεύθυνσης και του ΥΠΑΙΘ.

Η προσπάθεια γενίκευσης  των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων καμία σχέση δεν έχει με την αναγκαία αναβάθμιση  των σχολείων . Αντίθετα συνδέεται  με την εφαρμογή της αξιολόγησης,  την οποία ο κλάδος στην συντριπτική του  πλειοψηφία πρόσφατα απέρριψε συμμετέχοντας στην απεργία – αποχή από τη διαδικασία ,  την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αφού οι εκπαιδευτικοί χάνουν τις οργανικές θέσεις τους, εργάζονται με θητεία και αξιολογούνται διαρκώς . Η χρηματοδότηση των σχολείων αφήνεται στην τύχη των δωρητών και των χορηγών, διαχωρίζει τους «άριστους» μαθητές από τους «κακούς» και στήνονται σχολεία πολλών ταχυτήτων.

Στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν εκτός από την αντιπροσωπεία των ΔΣ των σωματείων, μέλη των Συλλόγων Διδασκόντων των σχολείων που έχουν οριστεί ως πειραματικά και οι οποίοι κατέθεσαν  τις αρνητικές αποφάσεις τους, εκπρόσωπος της Ένωσης Χαλανδρίου και μέλη των Συλλόγων Γονέων. Η συζήτηση όμως απέβη άκαρπη αφού δε δόθηκε καμία ουσιαστική απάντηση  στα ερωτήματα των παρευρισκομένων. Κάτω από τις πιέσεις ο Διευθυντής Εκπαίδευσης αποχώρησε και απροκάλυπτα κάλεσε την άμεση δράση(!!!) με την αιτιολογία ότι έχουν προξενηθεί ζημιές στα γραφεία της Διεύθυνσης, καταγγελία «ατυχής», ύστερα από τον έλεγχο της αστυνομίας.

Δε μας προκαλεί εντύπωση η αντίδραση! Εμείς όμως δεν τρομοκρατούμαστε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ίσες ευκαιρίες για τους μαθητές μας χωρίς ταξικούς φραγμούς και να καταγγέλλουμε τον προκλητικό τρόπο επιβολής των σχολείων ως πειραματικά. Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε την υποκρισία του υπουργείου παιδείας που ένα χρόνο τώρα έχει αφήσει τα σχολεία, εκπαιδευτικούς, μαθητές και οικογένειες στην τύχη τους.

Ως ΑΣΕ Β΄ Αθήνας συγχαίρουμε τους συναδέλφους για την αγωνιστική τους στάση και στεκόμαστε δίπλα τους. Όλοι μαζί μέσα από τα σωματεία μας και τους Συλλόγους Διδασκόντων θα συνεχίζουμε να βάζουμε εμπόδια στην αντιεκπαιδευτική  πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας που υλοποιώντας τις πολιτικές κατευθύνσεις της Ε.Ε. και των άλλων αστικών κομμάτων (σήμερα της ΝΔ, πριν ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) θέλουν να μετατρέψουν το δημόσιο σχολείο σε σχολείο της αγοράς και των επιχειρηματικών ομίλων.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους από κοινού με τους γονείς να δυναμώσουμε τον αγώνα, να συνεχίσουμε να  αντιπαλεύουμε την εφαρμογή  μέτρων που υποβαθμίζουν το Δημόσιο, Δωρεάν σχολείο, να αγωνιζόμαστε για τα εργασιακά μας δικαιώματα και να διεκδικούμε  ουσιαστική αναβάθμιση της Εκπαίδευσης, όπου θα ικανοποιούνται οι σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών του λαού.

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε με οδηγό τις δικές μας ανάγκες στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή,

17/5/2021