Λίγες μέρες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς  και τα πρώτα κρούσματα έχουν εμφανιστεί στα σχολεία των περιοχών ευθύνης μας . Μετά το κρούσμα σε σχολείο της Αγ. Παρασκευής ακολουθεί κρούσμα σε σχολείο των Βριλησσίων.

Έντονη είναι η ανησυχία και η ανασφάλεια των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών αφού σύμφωνα με το πρωτόκολλο  όταν εξακριβωθεί θετικό  κρούσμα  σε ένα άτομο δε γίνεται απολύμανση , ούτε ιχνηλάτηση στενών επαφών, ούτε διαγνωστικά τεστ στην κοινότητα .

Οι αρμόδιες αρχές δίνουν οδηγίες  η απολύμανση να γίνει από το προσωπικό της καθαριότητας,  που  σημειωτέον  η σύμβασή τους ανανεώθηκε  το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.  Αντί ο ΕΟΔΥ  να στείλει συνεργείο για την απολύμανση ζητά από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων να  απολυμάνουν  τον χώρο με νερό και χλωρίνη χωρίς τον απαραίτητο για την προστασία τους από τον κορωνοϊό εξοπλισμό , διακινδυνεύοντας την υγεία τους.

Γίνεται φανερό ότι η Κυβέρνηση δε διαθέτει ούτε ένα ευρώ για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων αφήνοντας έκθετους εκπαιδευτικούς , μαθητές και τις οικογένειές τους.

Ενώ από την άλλη δίνει 70 δις για την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Τα πρωτόκολλα  – λάστιχο και ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες αρχές την κατάσταση δείχνουν πόσο ανεπαρκή είναι τα μέτρα ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν με ασφάλεια για την υγεία εκπαιδευτικών , μαθητών και των οικογενειών τους.

Αποδεικνύεται η ανάγκη να παρθούν ουσιαστικά μέτρα . Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο έστω και τώρα να υιοθετήσει τις προτάσεις των εκπαιδευτικών σωματείων και του γονεϊκού κινήματος  ώστε να εξασφαλιστεί η  ασφαλής και ουσιαστική λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας .

Απαιτούμε , καταρχήν  όταν υπάρχει κρούσμα :

• Να γίνεται άμεσα ιχνηλάτηση επαφών και διαγνωστικά τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ .
  • Να μην προσέρχονται οι εκπαιδευτικοί στο χώρο του σχολείου , για όσες μέρες απαιτείται.

Διεκδικούμε :

• Σχολεία καθαράμε 15 μαθητές το πολύ ανά τάξη , νέες αίθουσες διδασκαλίας  και πρόσληψη όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού  και βοηθητικού προσωπικού .
  • Τουλάχιστον ένας επιπλέον δάσκαλος στη διάθεση κάθε Δημοτικού. Αντίστοιχη διάθεση εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών. Στη διάθεση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης αντίστοιχου αριθμού Νηπιαγωγών για τις ανάγκες της Προσχολικής Αγωγής.
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την επαρκή προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κλπ.)
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
  • Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

Συνάδελφοι , Συναδέλφισσες ,

Κανείς εφησυχασμός !

Είναι ανάγκη σε αυτές τις συνθήκες να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια  μας !

Να  διεκδικήσουμε μέσα από τα σωματεία μας τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ασφάλεια και την υγιεινή στα σχολεία . Μαζί με συλλόγους και ενώσεις γονέων συμμετέχουμε σε  παραστάσεις διαμαρτυρίας στον ΕΟΔΥ , στους Δήμους, στη Δ/νση Π.Ε.  Β΄ Αθήνας

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση  που διοργανώνουν εκπαιδευτικοί , γονείς ,

καθαριστές / ες  , μαθητές  στις 17 Σεπτεμβρίου , στα Προπύλαια και ώρα 18:30 μμ.

16  Σεπτεμβρίου 2020