Έκαψαν τα πτυχία τους μέσα στο Υπ.Παιδείας – Τώρα συνάντηση με τον Υπουργό – Τετάρτη 5 Απριλίου

Από χτες το βράδυ είχαν κατασκηνώσει περίπου 50 άτομα στο Υπουργείο Παιδείας μετά τον χτεσινό απκλεισμό μέχρι αργά το απόγευμα. Σήμερα το πρωί αναγκάστηκε να δεχτεί τους διαμαρτυρώμενους αναπληρωτές ο Υπουργός Παιδείας καθώς κατάφεραν να μπουν στον αύλιο χώρο του Υπουργείου.

Οι αναπληρωτές, συσπειρωμένοι, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν δεν διαπραγματεύονται κανένα σημείο της τροπολογίας αλλά ζητάνε την οριστική απόσυρσή της. 

Βασικό Αίτημα: ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Αναλυτικότερα:

Μετά τη δυναμική  συγκέντρωση που έγινε χθες 4/4 στο Υπουργείο Παιδείας, με αναπληρωτές και μόνιμους  που ήρθαν από όλη την Ελλάδα (ακόμα κι από τη Θράκη, την Ικαρία κλπ) σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε σημαντική κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας.

Στις 8 το πρωί, μια ομάδα συναδέλφων μπήκε από την κάτω ανοιχτή πόρτα του υπουργείου, με σκοπό να μπουν και οι υπόλοιποι που μαζεύονταν και να απαιτήσουν συνάντηση σήμερα με το Γαβρόγλου παρουσία όλων όσων ήταν στο χώρο. Όταν έκλεισε η πόρτα, οι συνάδελφοι άρχισαν να πηδούν από τα κάγκελα, έμπαιναν από την κάτω πλευρά κι ανάγκασαν με αυτό τον τρόπο να ανοίξει ξανά η πόρτα και να μπουν μέσα όλοι όσοι ήταν εκεί – περίπου 150 άτομα.

Με πανό κλείσαμε την κεντρική είσοδο, φωνάζαμε συνθήματα και απαιτήσαμε συνάντηση με το Γαβρόγλου το πρωί, πριν τη συγκέντρωση.

Τελικά επιβλήθηκε από τον κόσμο να κατέβει κάτω στο αμφιθέατρο και η συνάντηση έγινε με όλους τους συναδέλφους.

Μίλησαν εκπρόσωποι από τις συλλογικότητες των αναπληρωτών και τη ΔΟΕ. Το γενικό  πνεύμα των τοποθετήσεων ήταν να γίνουν μαζικοί μόνιμοι διορισμοί τώρα, την απόσυρση της τροπολογίας και της υπουργικής απόφασης για την ειδική αγωγή, όχι προσοντολόγιο στους πίνακες αναπληρωτών της ειδικής που ανοίγει δρόμο και για τους υπόλοιπους αναπληρωτές, όχι στο ευέλικτο και φτηνό της αγοράς ,   την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στην ειδική αγωγή και ειδικά στην παράλληλη στήριξη κλπ.

Ο Γαβρόγλου στο μόνο που δεσμεύτηκε ήταν ότι δεν θα γίνουν διορισμοί. Ενδιαφέρον είχε ότι μιλώντας στην αρχή για το γεγονός της υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης αναφέρθηκε και στον κίνδυνο ιδιωτικοποίησής της – “η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης σημαίνει ιδιωτικοποίησή της με χαμηλά δίδακτρα στην αρχή, vouchers κλπ’ – κάτι που πρώτη φορά αναφέρεται με τέτοιο τρόπο. Μίλησε επίσης για “παθογένειες” στην εκπαίδευση και “συντεχνιοποίηση που είναι απειλή για τη δημοκρατία” και άλλα τέτοια ωραία. Για το επίμαχο θέμα της ειδικής δεν είπε τίποτε, είπε ότι θα μελετήσει  αυτά που ειπώθηκαν και θα απαντήσει σε επόμενη συνάντηση- η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει την Παρασκευή.

Όσοι ήταν στο υπουργείο κατέβηκαν μετά στη συγκέντρωση, που ήταν αρκετά μαζική, με πορεία στο Υπουργείο Εργασίας και στη Βουλή. Στο Υπουργείο Εργασίας κατατέθηκε το υπόμνημα των σωματείων και των  αναπληρωτών για τα εργασιακά. Κατηγορηματικά ειπώθηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών με τους μόνιμους, κι ότι εξετάζουν κάποιες μικροβελτιώσεις στα θέματα των αδειών και του επιδόματος ανεργίας.

 

Image may contain: 1 person, standing