Free songs

ΡΩΓΜΗ στο “Αδιέξοδο…”: Και τώρα τι;

Μάιος 2018

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η περίοδος που διανύουμε ίσως να είναι η δυσκολότερη των τελευταίων «μνημονιακών» χρόνων. Κι αυτό, όχι γιατί έχει αλλάξει κάτι από το μνημονιακό μέτωπο, τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κι όλες τις προηγούμενες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συγκυβερνήσεις, «συμμαχίες και λυκοφιλίες», αλλά γιατί οι δικές μας αντιδράσεις έχουν πέσει, δεν είναι αυτές που χρειάζονται για να τους φρενάρουμε και να τους ανατρέψουμε. Όλο το πολιτικό προσωπικό κάνει απίστευτα καλά τη «δουλειά» του ή θα λέγαμε το καταστροφικό του έργο απέναντι στη ζωή μας. Εμείς τελικά τι κάνουμε;

Στα οχτώ χρόνια μνημονιακής πολιτικής είχαμε ποικιλία κυβερνήσεων και κάθε φορά «διάφορα» εκλογικά διακυβεύματα. Πολλές φορές βγήκαμε στους δρόμους και παλέψαμε για να τους σταματήσουμε. Πολλές φορές επίσης μπήκαμε στη διαδικασία των εκλογών. Ό,τι ωστόσο και να ψηφίζαμε μας έμεναν τα Μνημόνια. Τώρα έχουμε με την κυβέρνηση της ψευσοαριστεράς με τη σχετική δόση εθνικοπατριωτισμού το «μετα-Μνημόνιο», που είναι η μνημονιακή πολιτική με δανεισμό από τις «αγορές» και όχι από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Αυτή θα είναι η μόνη διαφορά. Όλα τα υπόλοιπα θα παραμείνουν ως έχουν.

Και εμείς τελικά τι κάνουμε; Παρακολουθούμε απλώς τις καταστάσεις;

Μια σύντομη λοιπόν καταγραφή της κατάστασης που ζούμε, μέσα από σκίτσα και παρεμβάσεις, γιατί η τέχνη όταν είναι στρατευμένη, ξυπνάει τους ανθρώπους απ’ τον λήθαργο και διαμορφώνει συνειδήσεις. Και οι γελοιογραφίες είναι τέχνη!

Μακρόν, Τραμπ και Μέι δαγκώνουν και πάλι τη Συρία

Ο καπιταλισμός λοιπόν ξαναβρήκε τον παλιό αληθινό εαυτό του, μετά από χρόνια καταπίεσης από τις σοσιαλιστικές ιδέες. Χωρίς αντίπαλο δέος, καταργεί ή συρρικνώνει το κοινωνικό κράτος, εξαπολύει πολέμους και επιβάλλει πραξικοπήματα και χρεοκοπίες κατά βούληση.Επιτέλους έχουμε έναν κανονικό καπιταλισμό,

όπως τον γνώρισε η ανθρωπότητα, μέχρι τη διάβρωση του από τις σοσιαλιστικές ιδέες. Ταξικό, πολεμικό, επεκτατικό και αυταρχικό. Η πολλή δημοκρατία, επί πολύ, του είναι ασύμβατη. Ύστερα από μία μεγάλη παρένθεση, μπαίνει φρένο στο κοινωνικό κράτος και γίνεται συντεταγμένη επιστροφή στους επιθετικούς τυχοδιωκτικούς πολέμους, στις γενοκτονίες και στην αρπαγή.

Το νέο γκράφιτι του Banksy για τον καπιταλισμό

Ζούμε πλέον σε κανονικές καπιταλιστικές συνθήκες. Καπιταλιστές εναντίον καπιταλιστών και όλοι μαζί σε βάρος των εργαζομένων, πόλεμοι εναντίον εχθρών και φίλων, παρακολουθήσεις όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, βασανιστήρια, στοχευμένες δολοφονίες, κατάργηση νόμιμα εκλεγμένων κυβερνήσεων, επιστράτευση ναζιστών, φασιστών και εθνικιστών, πρόκληση εμφυλίων πολέμων, λεηλασία των πιο αδύναμων αντιπάλων και συμμάχων, ανισότητες σε ύψιστο βαθμό, ολιγαρχίες με κοινοβουλευτικό μανδύα.Η δημοκρατία σε φερετζέ των ολιγαρχικών καθεστώτων. Ο καπιταλισμός στα φόρτε του, ενώαπό την άλλη βρίσκεται στην παρακμή του.

Στα δικά μας τώρα…

Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων ευθυγραμμιζόμενη με τις επιταγές των Αμερικανών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αναβαθμίζοντας τη βάση της Σούδας και τις άλλες βάσεις, παραδίδοντας το Αιγαίο στους στόλους τους, εμπλέκει τη χώρα και το λαό στα νέα πολεμικά σχέδιά τους. Το αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα πρέπει να απαντήσει με μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στις επεμβάσεις του, καθώς και στην πολιτική της κυβέρνησης και της ελληνικής αστικής τάξης,  που ευθυγραμμίζονται με τα σχέδια των Αμερικανών, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Έχει χρέος να αγωνίζεται για την ειρήνη, για την αποτροπή του πολέμου και την αλληλοσφαγή των λαών, για το απαραβίαστο των συνόρων, ενάντια σε κάθε πολεμικό τυχοδιωκτισμό και για την ανάπτυξη πολιτικών και κινημάτων φιλίας και αλληλεγγύης των λαών, στο πλάι των θυμάτων της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων βασικών για το λαό υπηρεσιών, η μείωση των συντάξεων και των οικογενειακών επιδομάτων, η ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία, είναι το δώρο της κυβέρνησης στους «θεσμούς» και σε αυτούς που κατέχουν τον πλούτο. Οι βιομήχανοι (ΣΕΒ) πανηγυρίζουν, αφού όπως λένε τα μέτρα αυτά «αποτελούν τη θετική όψη των μνημονίων». Όπως και να ονομάζονται, μνημόνια ή εποπτεία, δημοσιονομικό πλεόνασμα ή επιτήρηση, η ουσία είναι η ίδια: το «έκτακτο καθεστώς» μετατρέπεται σε  καθημερινότητα και «κανονικότητα». Η «δίκαιη ανάπτυξη» για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ακριβώς εκεί στηρίζεται: στη δραστική μείωση των μισθών και του εργασιακού κόστους.

Είναι μια κυβέρνηση προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης όπως αποδείχθηκε με την ψήφιση του 4ου μνημονίου.  Την ίδια στιγμή, είναι τουλάχιστον εξοργιστική η στάση κυβέρνησης, μνημονιακής αντιπολίτευσης και ολόκληρου του πολιτικού κατεστημένου να μοιράζουν ξανά ψεύτικες υποσχέσεις για «έξοδο από τα μνημόνια» ενώ είναι εκείνοι που βύθισαν τη χώρα στη μνημονιακή κόλαση όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μάλλον μας περνάνε για «χρυσόψαρα»!

Η κυβερνητική πολιτική στην Εκπαίδευση

Κυβέρνηση, ΟΟΣΑ, Ε.Ε, Δ.Ν.Τ και οι πολιτικές συμμόρφωσης στις προσταγές τους, συνεχίζουν να χτυπούν το χώρο της εκπαίδευσης. Υπονομεύουν τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, εντείνουν την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΟΥΤΑ;

Καλούμε όλες και όλους να συστρατευτούμε στο αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Τα σχολεία μας να γίνουν μετερίζι της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης των λαών. Να απαιτήσουμε, « Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ», « Έξω οι αμερικάνικες βάσεις του θανάτου», «Να μη γίνει, πάλι, η χώρα μας πολεμικό ορμητήριο των Αμερικανών», «Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα».

Να σκεφτόμαστε τους άλλους και να δείξουμε στα παιδιά μας στο σχολείο αυτόν τον δρόμο…

Τους πρόσφυγες…

Τους Παλαιστίνιους…

Αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας, την αξιοπρέπεια μας

Σε κοινό βηματισμό με όλους τους εργαζόμενους παλεύουμε ενάντια στη φορολεηλασία, τα χαράτσια, τις ιδιωτικοποιήσεις, τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας, το  ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα σε δημόσια και δωρεάν κοινωνικά αγαθά. Παιδεία – υγεία – ασφάλιση -ρεύμα και νερό για όλο το λαό!

Συνεχίζουμε στο δρόμο των μεγάλων πανεκπαιδευτικών κινητοποιήσεων του Μάρτη!

Με ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο που θα συνενώνει όλη την εκπαίδευση σε έναν ανυποχώρητο αγώνα, που θα θέσει το σύνολο των αναγκών μιας πραγματικά δημόσιας εκπαίδευσης για όλους! Που θα υπερασπίζεται ταυτόχρονα το δικαίωμα του μαθητή, του φοιτητή, του γονιού και του εκπαιδευτικού.

Με μέτωπο Αγώνα για Μόνιμη Σταθερή Εργασία για όλους. Για να σπάσει η υποταγή των εργαζομένων στους δημοσιονομικούς δείκτες και την προσμονή της «ανάπτυξής τους», της «εξόδου από τα μνημόνια».

Για να γίνουμε το κίνημα που δεν θα μπορούν να αγνοήσουν, κίνημα ρήξης και ανατροπής της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ και όλου του μνημονιακού μετώπου που κυβέρνησε και ψήφισε μνημόνια ως τώρα.

Με αγώνες σύγκρουσης και ανατροπής, όχι διαμαρτυρίας και υποταγής.

Με συνδικάτο ταξικό, όχι κυβερνητικό και κρατικό.