Free songs
  • /ΡΩΓΜΗ στο «Αδιέξοδο..»
  • /ΡΩΓΜΗ στο “Αδιέξοδο…”: Ενημερωτικό Σημείωμα για τη Συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου μας “Ο Περικλής” στις 6/3/2018

Την Τρίτη  6 του μήνα  έγινε  η καθιερωμένη  συνεδρίαση  του Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Στο μεγαλύτερο μέρος της η συνεδρίαση περιστράφηκε γύρω από το θέμα των κινητοποιήσεων  της εκπαιδευτικής κοινότητας και ιδίως των αναπληρωτών συναδέλφων με αίτημα την πραγματοποίηση  διορισμών.

Ο πρόεδρος από τη μεριά της ΔΑΚΕ πήρε το λόγο και αναφέρθηκε στα όσα συνέβησαν την προηγούμενη Παρασκευή στο υπουργείο ρίχνοντας ευθύνες στην κυβέρνηση και καταδίκασε τη ρίψη χημικών και τον ξυλοδαρμό των διαδηλωτών από τα ΜΑΤ. Τοποθετήθηκε και για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων χαρακτηρίζοντας τον προγραμματισμό των κινητοποιήσεων των αναπληρωτών ως αντιπαραθετικό και διχαστικό προς το σχεδιασμό και τις αποφάσεις της ΔΟΕ. Εδώ απαιτείται μία σημαντική διευκρίνιση. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης της Παρασκευής οι διαδηλωτές εισήλθαν στο χώρο του υπουργείου, κατέλαβαν το χώρο του ισογείου, σπάζοντας την τρομοκρατία και πραγματοποίησαν μία άνευ προηγουμένου μαχητική και μαζική συνέλευση όπου αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων  με νέα συγκέντρωση  στο υπουργείο την Παρασκευή 9-3. Στην κατεύθυνση αυτή κάλεσαν τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες – ΔΟΕ και ΟΛΜΕ – να στηρίξουν τις αποφάσεις της συνέλευσής τους κηρύσσοντας 24ωρη απεργία και  να ενισχύσουν τις δράσεις τους. Η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ απέφυγαν να το πράξουν. Μάλιστα η ΟΛΜΕ “κατήγγειλε” και τους “ταραξίες” διαδηλωτές . Εμφανίστηκε πιο φιλοκυβερνητική ακόμη και από την ηγεσία του υπουργείου στηρίζοντας και δικαιολογώντας τον αυταρχισμό της κυβέρνησης.

Η ΔΟΕ εξήγγειλε κινητοποίηση με συγκέντρωση στο υπουργείο για την Παρασκευή 16 του μήνα. Δεν κήρυξε απεργία, μάλλον δεν το θεωρεί απαραίτητο, προκειμένου να ενισχύσει τον όποιο αγωνιστικό σχεδιασμό και γενικότερα έχει αφήσει την υπόθεση στην τύχη της. Από την άλλη πλευρά αρκετά  πρωτοβάθμια σωματεία της πρωτοβάθμιας και της δευτερο βάθμιας πήραν απόφαση στήριξης  των κινητοποιήσεων .Έτσι κήρυξαν τρίωρη στάση καλώντας στη συγκέντρωση της Παρασκευής Πήραν το νήμα από το αγωνιζόμενο κομμάτι της εκπαίδευσης προσπαθώντας να πιέσουν  τις ομοσπονδίες. Η πλειοψηφούσα παράταξη αρνήθηκε στο σύλλογό μας  να ψηφίσει την πρόταση των παρατάξεων “Ρωγμή” και “Διέξοδο” για τρίωρη στάση και συμμετοχή στη συγκέντρωση και υπεραμύνθηκε της στάσης της ΔΟΕ για κινητοποιήσεις την Παρασκευή 16-3. Ο πρόεδρος δήλωσε μάλιστα ότι δεν υπερψηφίζουν την πρόταση για της 9-3 αλλά θα την στηρίξουν εφόσον οι όμοροι σύλλογοι στη Β Αθήνας βγάλουν απόφαση για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της 9-3. Ας σημειωθεί γιατί έχει αξία ότι ήταν από νωρίτερα γνωστό ότι ο όμορος σύλλογος του Αμαρουσίου είχε πάρει απόφαση για στάση εργασίας και συμμετοχή  στις 9 του μήνα. Το ΠΑΜΕ τοποθετήθηκε με αιχμή την δική του πρόταση για κινητοποίηση στις 16. Αιτιολογία ήταν ότι πρέπει να γίνει προετοιμασία για να υπάρξει επιτυχημένη κινητοποίηση. Κάτω από τις έντονες πιέσεις μας  δηλώθηκε ότι θα παρακολουθούνται οι εξελίξεις και πιθανά ο σχεδιασμός να διαφοροποιηθεί. Στην ίδια ρότα και η ΔΗΣΥ που δήλωσε ότι συντάσσεται με τη ΔΟΕ

Είναι ολοφάνερο ότι οι εκπρόσωποι του φιλοκυβερνητικού συνδικαλισμού έχουν βαλθεί να παίξουν το ρόλο του πυροσβέστη  και να βοηθήσουν το υπουργείο να βγει από τη δύσκολη θέση. Το άσχημο είναι ότι και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ακολουθούν μην πιστεύοντας ότι η μαχητική διάθεση του κόσμου της επισφαλούς εργασίας στην εκπαίδευση μπορεί να οδηγήσει σε εξελίξεις. Μάλιστα η στάση του μάλλον αντιφατική δείχνει  γιατί σε αρκετούς συλλόγους  υπερψήφισε τον σχεδιασμό για τις 9-3.

Όπως γράφτηκε και πιο πάνω η ΔΑΚΕ  αλλά και η ΔΗΣΥ υπερασπίστηκαν του σχεδιασμού της ΔΟΕ. Εντούτοις απέφυγαν να δεσμευτούν για οποιαδήποτε προετοιμασία αφήνοντας τη σε χρόνο αόριστο .Ούτε για προπαγάνδιση  , ούτε για έκτακτη γενική συνέλευση, έγινε  κουβέντα ώστε να οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα. Για μία ακόμη φορά έδειξαν ότι ούτε θέλουνούτε και μπορούν να υπερασπιστεί την ύπαρξη  και την υπόσταση του δημόσιου σχολείου. Το μόνο που κάνουν είναι να τα βάζουν με την “κακή αριστερή κυβέρνηση που επιφέρει δεινά”. Το κακό για αυτούς είναι ότι η κυβέρνηση  μόνο αριστερή δεν είναι. Ίσα ίσα οι εκλεκτικές ομοιότητες είναι πάρα πολλές.

Εμείς καλούμε τους συναδέλφους να στηρίξουν  την κινητοποίηση στο υπουργείο την Παρασκευή 9/3 με αίτημα μόνιμους μαζικούς διορισμούς στο δημόσιο σχολείο. Είναι το μόνο αίτημα που αυτή τη στιγμή  συσπειρώνει τον κόσμο της εκπαίδευσης κι αυτό επιβάλλεται να είναι η αιχμή του δόρατος στον αγώνα μας .