Free songs

Ρωγμή στο “Αδιέξοδο…” Περί βεβαιώσεων, ο λόγος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΡΩΓΜΗ ΣΤΟ «ΑΔΙΕΞΟΔΟ…»

Συνάδελφοι /σσες αναπληρωτές κι αναπληρώτριες,
όπως ίσως γνωρίζετε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης την Τρίτη 22 Μαΐου , ο Σύλλογος μας χορήγησε βεβαιώσεις παρουσίας στη συνέλευση «σε όσους συναδέλφους το επιθυμούσαν». Οι συγκεκριμένες βεβαιώσεις παρουσίας θα πιστοποιούσαν την παρουσία των συναδέλφων στις διαδικασίες της συνέλευσης. Κύριος αποδέκτης ωστόσο αυτών των βεβαιώσεων είναι το σώμα των αναπληρωτών συναδέλφων μας, μελών του συλλόγου μας, των ελαστικά και επισφαλώς εργαζόμενων στην εκπαίδευση.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε κατά πλειοψηφία από το ΔΣ του συλλόγου μας. Εμείς διαφωνήσαμε και μειοψηφήσαμε εκφράζοντας την αντίθεσή μας κυρίως: επειδή συνιστά παραβίαση του νόμου 1264 του 1982 σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται στον εργοδότη, εν προκειμένω στις διευθύνσεις εκπαίδευσης, να απαιτούν και να έχουν τα στοιχεία των εργαζόμενων –μελών των συνδικαλιστικών οργάνων. Επίσης πιστεύουμε ακράδαντα ότι ένα εργατικό σωματείο δεν μπορεί να  συνεργάζεται με τον πάσης φύσεως εργοδότη. Αυτό αποτελεί βασική κι ανυποχώρητη αρχή για μας. Θεωρούμε ότι το εργατικό σωματείο είναι το σημείο αναφοράς για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων όλων των εργαζόμενων σε κάθε χώρο δουλειάς. Δυστυχώς και στη συνέλευση όπου τέθηκε το θέμα, επικράτησε ο φόβος να μη κοπεί το μεροκάματο αν δεν πάρουν βεβαίωση οι αναπληρωτές και το επιχείρημα ότι δίνουν και οι άλλοι σύλλογοι και υπερίσχυσε η άποψη να δίνονται βεβαιώσεις. Η Δ/νση Β Αθήνας εκτός των άλλων δεν ενημέρωσε επίσημα ήτοι εγγράφως τις σχολικές μονάδες για αυτή την «υποχρέωση» των αναπληρωτών. Πιθανόν να θεωρεί δεδομένη και αυτονόητη την ευθύνη των διευθυντών και διευθυντριών των σχολικών μονάδων να διεκπεραιώσουν οι ίδιοι υπηρεσιακά κάτι τέτοιο. Με άλλα λόγια: μην ξεχάσετε να τους το θυμίσετε να το ζητήσουν από το συνδικαλιστικό όργανο. Δηλαδή αρχίζει η εμπέδωση δια της επαναλήψεως επικίνδυνων συνηθειών.

Όμως υπάρχουν και άλλα σωματεία σε άλλες διευθύνσεις που αρνηθήκανε, δεν έδωσαν  ατομικές βεβαιώσεις, αλλά παραπέμψανε στην εξασφάλιση της άδειας για όλους τους εκπαιδευτικούς  του συλλόγου και στο έγγραφο της προκήρυξης της Γ.Σ. από το Δ.Σ. (σύλλογος «Αριστοτέλης») του συλλόγου – το οποίο ανακοινώνεται και αποστέλλεται ούτως ή άλλως στα σχολεία.
Κι άλλοι καταγγείλανε τις Διευθύνσεις λέγοντας: (Αντιγράφουμε  από ανακοίνωση του συλλόγου Φυλης-Ζεφυρίου-Λιοσίων)
“Ενόψει της ψήφισης του νέου συνδικαλιστικού νόμου που προβλέπει τη διάλυση και παράλυση κάθε συλλογικής διαδικασίας, που αφαιρεί τη δυνατότητα των εργαζομένων να διεκδικούν και να αγωνίζονται υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα τους, είναι για εμάς σαφές ότι η Διεύθυνση και συγκεκριμένα ο Διευθυντής Εκπαίδευσης δίνει μαθήματα καλής θέλησης στην κυβέρνηση και το Υπουργείο. Ξεκαθαρίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το σωματείο δεν θα παίξει το ρόλο του «ρουφιάνου» της εργοδοσίας.
Σε μια περίοδο όπου η ατομική λύση και ο αλληλοσπαραγμός προβάλλεται ως η μοναδική λύση, τη στιγμή που σύσσωμοι κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ απαιτούν την διάλυση κάθε εργασιακού δικαιώματος και το σπάσιμο των συλλογικών διεκδικήσεων είναι στο χέρι μας να στείλουμε σαφές μήνυμα: Το σωματείο και τις διαδικασίες του τις διασφαλίζουν τα μέλη του με τη στάση και τις αποφάσεις τους. Να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή αγωνιζόμενοι για το σχολείο, την εργασία μας, για τα κοινωνικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα.”

Δηλαδή λέγοντας τα αυτονόητα αυτά που θα έπρεπε κάθε σύλλογος να βροντοφωνάξει. Αυτή είναι και η δική μας θέση ως παράταξη. Και  γι αυτό οι αναπληρώτριες μέλη μας, μετά από απόφαση συλλογική της παράταξης μας δεν ζήτησαν βεβαίωση. Αντί αυτού κατέθεσαν στη Δ/νση την πιο κάτω δήλωση.
Καλούμε όλους τους αναπληρωτές και αναπληρώτριες να πράξουν το ίδιο. Επίσης καλούμε και κείνους που ζήτησαν και πήραν βεβαίωση να επανεξετάσουν τη θέση τους και να μην καταθέσουν αυτή τη βεβαίωση καταθέτοντας τη δήλωση που προαναφέραμε

Τέλος κρίνουμε ως αυτονόητο ότι το συνδικαλιστικό όργανο οφείλει να παρέμβει υπερασπιζόμενο τα μέλη του από οποιαδήποτε αυθαιρεσία της διοίκησης οποτεδήποτε κι αν αυτή συμβεί.

Υπεύθυνη Δήλωση