Free songs

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ «ΡΩΓΜΗΣ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ

Πολύ μελάνι χύθηκε και πολλή συζήτηση έγινε για τη διαδικασία επιλογής των διευθυντών σχολείων. Με όσα και να έχουν συμβεί το πιο ουσιώδες είναι ότι ο διευθυντής παραμένει κυρίαρχος πυλώνας της αξιολογικής διαδικασίας εντός της σχολικής μονάδας τουλάχιστον στο σκέλος της αυτοαξιολόγησης. Το νομοθέτημα των Διαμαντοπούλου- Αρβανιτόπουλου παραμένει και περιμένει. Οι ελπίδες  που κάποιοι έθρεψαν για μεταστροφή έπαψαν πολύ γρήγορα καθώς η αγαστή συνεργασία κυβέρνησης – ΟΟΣΑ  επισφραγίστηκε μέσα από το τρίτο Μνημόνιο.

Η κήρυξη της αντισυνταγματικότητας του νόμου Μπαλτά –Κουράκη από το ΣΤΕ ο οποίος προέβλεπε τη συμμετοχή του συλλόγου διδασκόντων αναλογικά στην επιλογή του διευθυντή της σχολικής μονάδας,  χωρίς ωστόσο να θίγει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης, όπως αυτό  είχε επιβληθεί ως τότε , θεωρήθηκε από πολλούς ως πισωγύρισμα . Το σίγουρο είναι ότι αποτέλεσε ένα γλυκαντικό που θα σερβιριζόταν μαζί με το πικρό ποτήρι της αξιολόγησης. Είναι επομένως  αδιανόητο να νοσταλγείται κάτι που κατασκευάζει συνενόχους . Όσοι μιλούσαν για εμπέδωση και διάδοση δημοκρατικών διαδικασιών μέσα στο σχολείο λένε τη μισή αλήθεια δηλαδή ψέματα.

Η απόφαση του ΣΤΕ έριξε και το τελευταίο φύλο συκής. Οι συντηρητικοί κύκλοι επικαλούμενοι το σύνταγμα δεν επιθυμούν ούτε αυτό το ακίνδυνο. Θέλουν μία συντηρητική αναδίπλωση  και το πέτυχαν. Το υπουργείο επαναφέρει μία ρετουσαρισμένη διαδικασία  με τη συνέντευξη των υποψηφίων να φιγουράρει απλά με μικρότερη μοριοδότηση. Το όποιο καινούργιο είναι η έκφραση γνώμης από τους «υπηρετούντες και συνυπηρετούντες  μόνιμους εκπαιδευτικούς»  της σχολικής μονάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι απουσιάζει η έκφραση «σύλλογος διδασκόντων». Μόνο που η αποτίμηση αυτή δεν θα περιλαμβάνει  αριθμητική αποτύπωση και θα είναι …συμβουλευτική. Με άλλα λόγια το συμβούλιο επιλογής αν θέλει θα τη λάβει υπόψη του. Επίσης από τη διαδικασία αποκλείονται οι μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Ναι, δεν διαβάσατε λάθος,  οι αναπληρωτές συνάδελφοι μας δεν δικαιούνται ούτε καν να εκφράσουν άποψη. Οι άνθρωποι της επισφαλούς εργασίας στην εκπαίδευση εκτός από εργασιακά απαξιώνονται και ηθικά.

Επιπροσθέτως η διαδικασία περιλαμβάνει έκφραση γνώμης επί συγκεκριμένων ερωτήσεων καταγεγραμμένων  εν ανωνυμία . Η έκφραση γνώμης  αυτού του τύπου συνιστά ξεκάθαρη αξιολογική κρίση . Είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις διακηρύξεις  κυβέρνησης και ΟΟΣΑ για την καλλιέργεια  κουλτούρας  αξιολόγησης μέσα στη σχολική μονάδα. Ας αναλογιστεί κάποιος τι θα επακολουθήσει : αυτοαξιολόγηση της μονάδας και εξωτερική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Μετά από αυτό , αν συμβεί , η ηγεσία του υπουργείου , θα αποκτήσει την απόλυτη νομιμοποίηση να προχωρήσει το σχεδιασμό της.

Για αυτούς τους λόγους η ομοσπονδία μετά από πίεση των πρωτοβάθμιων συλλόγων κάλεσε σε αποχή από την εν λόγω διαδικασία καλύπτοντας συνδικαλιστικά τα μέλη της. Μένει να εξειδικεύσει αυτή την προτροπή με την  έκδοση ενός υποδείγματος πρακτικού.

Ως «Ρωγμή»  καλούμε να μην συμμετάσχετε σε μία διαδικασία  που μόνο στόχο έχει να βρει συνενόχους  …

Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να απέχουν από τη διαδικασία των αξιολογικών κρίσεων για τους υποψήφιους διευθυντές, από κάθε διαδικασία γνωμοδότησης και αξιολόγησης–«φόρμες αποτίμησης», αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας.

Να  μη  δεχθούμε  να μπούμε  στο παιχνίδι της αξιολόγησης που ξεκινάει το υπουργείο. Δεν νομιμοποιούμε μια διαδικασία που ανοίγει τον δρόμο της αξιολόγησης, που υποβαθμίζει  το δημόσιο σχολείο και τις συλλογικές διαδικασίες. Δεν πατάμε την πεπονόφλουδα. Δεν προσφέρουμε καλή υπηρεσία σε κανέναν υποψήφιο, συμμετέχοντας σε αυτή τη φάρσα χωρίς αντίκρυσμα, που επιδιώκει να μας κάνει συνένοχους για την επιβολή της αξιολόγησης που ξεκινά πάλι. Απέχουμε από την αξιολόγηση σε όλα τα σχολεία και για όλους τους συναδέλφους!

Καλούμε τους αιρετούς να μην αξιολογήσουν στις σχετικές συνεδριάσεις επιλογής των διευθυντών.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αρνηθούν να στελεχώσουν και να μην συμμετέχουν στα συμβούλια επιλογής διευθυντών, που βιαστικά η Κυβέρνηση συγκρότησε σε κάθε ΠΥΣΠΕ της χώρας με γρήγορες διαδικασίες.