Free songs
  • /Ανακοινώσεις
  • /Εγγραφές στα νηπιαγωγεία και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση

Εγγραφές στα νηπιαγωγεία και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση

Εγγραφές στα νηπιαγωγεία

και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ ψήφισε τον ν. 4521/2018 για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση ουσιαστικά υπονομεύει την εφαρμογή της καθώς ενέπλεξε τους δήμους στις αποφάσεις για την υλοποίησή της, ανοίγοντας επικίνδυνους δρόμους για την εκπαίδευση συνολικά ακολουθώντας με τους σχεδιασμούς της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, των σχολαρχών και του κεφαλαίου.

Ως αποτέλεσμα 27 Δήμοι που έχουν περίπου το 50% των νηπίων ηλικίας 4-6 ετών,  βρίσκονται ακόμη εκτός της υποχρεωτικότητας. Ταυτόχρονα, έναν και πλέον χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες σε κτιριακή υποδομή. Κανένας σχεδιασμός και κανένα χρονοδιάγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί για το πότε και πώς θα καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, την ίδια στιγμή που κανένα κονδύλι δεν έχει εξασφαλιστεί.  Δεν έχει μεριμνήσει για τη δημιουργία ενός φορέα (όπως ο πρώην ΟΣΚ), που θα αναλάβει την κατασκευή των νέων νηπιαγωγείων που χρειάζονται για την υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Δεν πραγματοποιήθηκε ούτε ένας μόνιμος διορισμός και ιδίως των νηπιαγωγών που απαιτούνται για την εφαρμογή του δίχρονου υποχρεωτικού Νηπιαγωγείου παρά μόνο δίνονται αφειδώς,αόριστες υποσχέσεις για το μέλλον.

Οι διευθυντές εκπαίδευσης, αντί να προβούν σε ίδρυση παραρτημάτων και νέων νηπιαγωγείων, ισχυρίζονται ότι περιμένουν να βρεθούν πρώτα οι αίθουσες, να έρθουν οι Δήμαρχοι που άλλοτε δεν  εμφανίζονται και άλλοτε πετούν το μπαλάκι οι μεν στους δε, οδηγώντας και οι δυο πλευρές γονείς και εκπαιδευτικούς σε ομηρία έως τον Σεπτέμβριο και  ανοίγοντας τον δρόμο να ολοκληρώσουν τη βρώμικη δουλειά της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του κεφαλαίου όλες οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις…

Σε αυτό το νέο έδαφος, και εκμεταλλευόμενη  τα δικαιώματα που της έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ΚΕΔΕ, ζητά την αναστολή του νόμου. Βρίσκεται σε πλήρης σύμπνοια με τους σχολάρχες, τους ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών, την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ, που επιδιώκουν την αναστολή της εφαρμογής της δίχρονης όπου ισχύει, για να συνεχίσουν να αλώνουν τον χώρο της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης με τα vouchers και τα τροφεία και έχοντας μετατρέψει σε εμπορεύσιμο είδος το δημόσιο δικαίωμα για προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση, ενώ πλήθος συντεχνιακών συμφερόντων σε απόλυτη ευθυγράμμιση με Ε.Ε. και ΟΟΣΑ αναζητούν την ενοποίηση των ηλικιών 0-6 ετών, ώστε να αλλάξουν άρδην τα επαγγελματικά δικαιώματα που δίνονται από τα Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Αγωγής.

Ήδη μια σειρά δήμοι παρότι έχουν ενταχθεί στη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση θέτουν στα δημοτικά συμβούλια τους τη λήψη απόφασης για την αναστολή της εφαρμογής της, μεταξύ αυτών προσφάτως στη Β΄Αθήνας και οι Δήμοι Κηφισιάς και Αμαρουσίου που έλαβαν  σχετική απόφαση αιτήματος για αναστολή της εφαρμογής. Στην παραπάνω πρακτική πρωτοστατεί ο Γ. Πατούλης νυν δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και εκλεγμένος περιφερειάρχης Αττικής, υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, με εισήγηση του οποίου η ΚΕΔΕ ζητά την αναστολή της εφαρμογής του νόμου για τη δίχρονη.

. Οι Δήμοι της περιοχής μας δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ουσιαστική ενέργεια, με το πρόσχημα της αναμονής των αιθουσών ή της αδυναμίας για ενοικίαση αυτών. Όμως κανένας χώρος δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί, καμία πρόσκληση για ενοικίαση δεν έχει γίνει, κανένα χρονοδιάγραμμα δεν έχει εκδοθεί, κανένα οικόπεδο δεν έχει αναζητηθεί. Οι Δήμοι δεν έχουν προχωρήσει ούτε σε αυτά για τα οποία έχουν δεσμευτεί στις αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Σύλλογό μας και τους αρμόδιους της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας. Δίνουν κατευθύνσεις για μετακινήσεις νηπίων και διασκορπισμό τους σε άλλα νηπιαγωγεία όπως χρακτηριστικά κάνει ο Δήμος Χαλανδρίου. Υπαναχωρούν ακόμη και από τις θέσεις που έχουν υπογράψει όπως ο Δήμος Βριλησσίων που δηλώνει αδυναμία εξεύρεσης αιθουσών ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Την ίδια στιγμή βέβαια οι δημοτικές αρχές διατηρούν τα τροφεία, οι παιδικοί σταθμοί δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αιτήσεις των γονέων, οι ελλείψεις μόνιμου προσωπικού και η γιγάντωση των ελαστικών σχέσεων κυριαρχούν στους δήμους. Δεκάδες δημοτικοί σταθμοί στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια

Για άλλη μια φορά η Διεύθυνση Π. Ε. Β΄ Αθήνας ασχολούμενη με το θέμα της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπ/σης στους Δήμους της περιοχής ευθύνης της παρουσιάζει εικόνα μεθοδευμένης εκ των ενόντων διαχείρισης των εγγραφών εις βάρος των παιδιών και της λειτουργίας των Νηπιαγωγείων, με τη δημιουργία πληθωρικών τμημάτων και μετακινήσεις νηπίων αντί να προβεί σε ίδρυση παραρτημάτων και νέων νηπιαγωγείων.

Ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος για 22 παιδιά στο τμήμα καταστρατηγείται με στόχο να μειωθούν οι αίθουσες που χρειάζονται για την εφαρμογή της Δίχρονης, ενώ η Διεύθυνση Π. Ε. Β΄ Αθήνας αδυνατεί να έρθει σε οποιαδήποτε συνεννόηση με τους Δήμους της περιοχής ευθύνης της ακόμα και για τον αριθμό των εγγραφέντων νηπίων και προνηπίων στα Νηπιαγωγεία της περιοχής ευθύνης της. Οι Προϊστάμενες των Νηπιαγωγείων δέχονται αλλεπάλληλες και αντικρουόμενες μεταξύ τους έγγραφες εντολές σχετικά με τις εγγραφές και οι γονείς που έχουν γράψει με βάση το νόμο τα παιδιά τους στα νηπιαγωγεία δεν γνωρίζουν σε αρκετές περιπτώσεις που θα στεγαστούν τα παιδιά τους κατά τη φοίτησή τους στα νηπιαγωγεία από την 11η Σεπτεμβρίου 2019 και ύστερα.

Νέα πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας αποτελεί   η τελευταία έγγραφη (μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντολή της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας (Τμήμα Ε΄ Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Δ.Π.Ε. Β΄ Αθήνας) σε νηπιαγωγεία της περιοχής ευθύνης του σωματείου μας σύμφωνα με την οποία:

« Ενημερώνονται οι νηπιαγωγοί ότι κατά το διάστημα των καλοκαιρινών διακοπών θα  χρειαστεί να υπάρξει επικοινωνία με τον Δήμο για το θέμα των επιπλέον  αιθουσών που έχουμε ζητήσει, και παρακαλούνται  να  αποστείλουν (στη Δ.Π.Ε. Β΄ Αθήνας):

1.Ονόματα και τηλέφωνα τριών γονέων από τον Σύλλογο Γονέων και  Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου σας,

1. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει Σύλλογος Γονέων, ονόματα και τηλέφωνα
    τριών γονέων (υπεύθυνων επικοινωνίας), που εσείς θεωρείτε ότι μπορούν
    να αντεπεξέλθουν στα θέματα που προκύπτουν ως προς την εύρεση αιθουσών.
    Παρακαλούμε (η Δ/νση Π. Ε. Β΄ Αθήνας) να μας στείλετε τα στοιχεία που ζητάμε μέχρι την Τρίτη 18/6/2019.»

Η  Δ/νση Π. Ε. Β΄ Αθήνας εγκαινιάζει νέα τακτική ζητώντας τέτοιου είδους στοιχεία από τις νηπιαγωγούς και  εμπλέκοντας τις ίδιες και  τους γονείς στο ζήτημα της επικοινωνίας μεταξύ υπηρεσιών του Δημοσίου (Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας και Δήμων της περιοχής) για το θέμα της εξεύρεσης αιθουσών

Αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που οδηγεί στη διάλυση και στη δυσφήμιση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και τις πολιτικές που υλοποιούν το ΥΠΠΕΘ και οι αρμόδιοι της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ  και αποδοκιμάζουμε απερίφραστα για άλλη μια φορά.

Η μη άμεση συνολική εφαρμογή της 2χρονης θα αποτελέσει αρνητική εξέλιξη αφού ουσιαστικά θα αναιρεί και θα αμφισβητεί την προσχολική αγωγή και εκπαίδευση ως διακριτή, υποχρεωτική εκπαιδευτική βαθμίδα. Είναι γνωστή η θέση της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ για τη μεταφορά των σχολείων στους δήμους και το Νηπιαγωγείο  θα αποτελέσει το πρώτο βήμα, ένας νεοφιλελεύθερος στόχος που επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί από το 1995,  και αποτράπηκε από την αντίσταση πρώτα και κύρια του μαχόμενου εκπαιδευτικού κινήματος

Καλούμε το Δ.Σ της ΔΟΕ να μπει μπροστά στον αγώνα για την πλήρη εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα. Κάθε πισωγύρισμα στην εφαρμογή της δίχρονης είναι αρνητική εξέλιξη για όλη την εκπαίδευση, είναι αρνητική εξέλιξη ακόμα και για τη μονοετή υποχρεωτικότητα σύμφωνα με δηλώσεις της Κεραμέως και όλου του νεοφιλελεύθερου μπλοκ που ανοίγει το δρόμο για ελεύθερη επιλογή με κουπόνια, αρχικά για το Νηπιαγωγείο και σε επόμενη φάση και για άλλα κομμάτια της εκπαίδευσης.

Καλούμε τους συλλόγους εκπαιδευτικών τους συλλόγους γονέων και τις Ενώσεις να βγάλουν αντίστοιχες ανακοινώσεις.

Απαιτούμε  από το ΥΠΠΕΘ και την κυβέρνηση να προχωρήσουν  άμεσα στην εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης σε ολόκληρη την επικράτεια από το σχολικό έτος 2019 – 2020, προχωρώντας ταυτόχρονα στην επαναλειτουργία του Ο.Σ.Κ. και τη γενναία χρηματοδότησή του με στόχο την αντιμετώπιση των κτiριακών αναγκών των Δημόσιων σχολείων και νηπιαγωγείων της χώρας. Καμία παραχώρηση οικοπέδων που προορίζονται για ανέγερση σχολείων και κτηρίων του Δημοσίου στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ για εκμετάλλευση από τους δανειστές και την Ε. Ε. για εξυπηρέτηση του Δημόσιου χρέους (διεκδικούμε τη διαγραφή του Δημόσιου χρέους που άλλωστε δεν δημιούργησαν οι εργαζόμενοι). Πλήρης απεμπλοκή και κατάργηση των αρμοδιοτήτων των Δήμων σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Δημόσιων Σχολείων και Νηπιαγωγείων.

Η μάχη για τη 2χρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση είναι μάχη για το Δημόσιο σχολείο, είναι μάχη για την ισότητα απέναντι στα παιδιά και τις οικογένειές τους, είναι μάχη για σταθερά επαγγελματικά δικαιώματα.

Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, για την άμεση εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Θα συμβάλλουμε με κάθε τρόπο ώστε όλα τα προνήπια να φοιτήσουν δωρεάν, στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Διεκδικούμε να καλυφθούν εδώ και τώρα οι ελλείψεις σε κτήρια, υλικοτεχνική υποδομή. Παλεύουμε για μόνιμους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών,  για τον άμεσο διορισμό όλων των αναπληρωτών με έστω και μία σύμβαση αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία, για την κατάργηση του προσοντολογίου.