Free songs
  • /Ανακοινώσεις
  • /ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.  Α.Σ.Ε.    Β΄ΑΘΗΝΑΣ

«Σχετικά με την πρόταση  περί αναστολής της Υπουργικής Απόφασης που αφορά στην εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο Δήμο Κηφισιάς.»

Ως ΑΣΕ έχουμε ξεκάθαρη θέση για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής ότι είναι ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί άμεσα, ώστε όλα τα προνήπια να φοιτήσουν στα δημόσια νηπιαγωγεία με ταυτόχρονη εξασφάλιση των αναγκαίων κτηριακών υποδομών και των αντικειμενικά αυξημένων αναγκών.

Η πρώτη χρονιά (2018-19) υλοποίησης της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής  ανέδειξε τις ελλείψεις, τα μεγάλα κενά που προέκυψαν, καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους  και αυτό είναι εύλογο αφού η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας δεν πήραν ούτε ένα υποστηρικτικό μέτρο, δεν εξασφάλισαν την ελάχιστη χρηματοδότηση, προκειμένου να καλυφτούν οι επιπρόσθετες ανάγκες από την εφαρμογή της. Τέλος Φλεβάρη του 2019, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τους 114 νέους δήμους (σύνολο 248 από τους 325), στους οποίους από τη σχολική χρονιά 2019 – 20 θα ισχύει η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, δηλαδή η ένταξη των προνηπίων στα νηπιαγωγεία. Χωρίς όμως να έχει προκύψει επιπλέον χρηματοδότηση, πρόσληψη προσωπικού, δημιουργία κτιριακών υποδομών και δέσμευση νέων χώρων (οικοπέδων).

Στα πλαίσια αυτής της αδυναμίας επιχειρούν σε αρκετούς δήμους (όπως Κηφισιάς, Αμαρουσίου κλπ…) να εξασφαλίσουν την αναστολή της εφαρμογής της υποχρεωτικότητας παραθέτοντάς ένα σωρό επιχειρήματα «συντεχνιακά» και ανυπόστατα από την σκοπιά της παιδαγωγικής επιστήμης, που αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη. Και τελικά με τη στάση τους απαλλάσσουν το κράτος από την ευθύνη και την υποχρέωση απέναντι στα παιδιά και τις ανάγκες τους και φορτώνοντας τις ευθύνες (για αγωγή, φροντίδα, εκπαίδευση, υγεία)  και τα οικονομικά βάρη αποκλειστικά στην οικογένεια. Αλήθεια ποιος είναι υπεύθυνος που δεν έχει μόνιμο βοηθητικό προσωπικό το δημόσιο νηπιαγωγείο; Ποιος είναι υπεύθυνος που τα χρήματα των σχολικών επιτροπών των δήμων δεν επαρκούν για τα αναλώσιμα υλικά; Ποιος προωθεί την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματική δράση; Ας κοιταχτούν σε ένα καθρέφτη……..

Με τη στάση τους κυβέρνηση και ΚΕΔΕ ακολουθούν τις οδηγίες της ΕΕ που σκοπό έχουν να τσακίσουν τον δημόσιο χαρακτήρα της Προσχολικής. Να αναφέρουμε συγκεκριμένα ότι στις χώρες της ΕΕ μόνο το 15% των παιδιών, κάτω των 3 ετών βρίσκονται σε δομές, ενώ στη χώρα μας 200.000 παιδιά 1 έως 4 ετών είναι εκτός δημόσιων δομών.

Επιπλέον είναι πρόκληση ο κουρνιαχτός που σηκώνεται από τις δημοτικές αρχές και την ΚΕΔΕ όταν δεν αφιερώνουν ούτε μία παράγραφο για την αναλογία παιδαγωγών ανά μαθητή, ούτε για τον αριθμό των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, ούτε για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, που τους κρατούν σε ομηρία με κάθε είδους σύμβαση (2μηνη, 6μηνη, 8μηνη…….κλπ) ούτε και για το παιδαγωγικό περιβάλλον, που είναι εις βάρος των παιδιών εξαιτίας της μη σταθερότητας.

Ευθύνη επίσης έχει και η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΕΡΑ-ΑΕΕΚΕ-ΕΚΕ/ΣΥΡΙΖΑ), που μιλώντας για νίκη του κινήματος χειροκρότησε την κυβέρνηση. Έτσι από τη μια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι εφαρμόζει τη Δίχρονη Προσχολική, ενώ στην πράξη προχωρά σε όρους υποβάθμισης (μηδενική χρηματοδότηση, λύση κτηριακού-προκάτ, στοίβαγμα μαθητών σε 25άρια τμήματα, χιλιομετρικές μετακινήσεις μέσα στον ίδιο δήμο….) και από την άλλη όλοι μαζί κυβέρνηση, ΚΕΔΕ και δυνάμεις στη ΔΟΕ παίζουν το συντεχνιακό παιχνίδι ενάντια στη θεσμοθέτηση, αφήνοντας έξω παιδιά από οποιαδήποτε δομή.

Η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή είναι κυρίως μια παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα, που ο ρόλος της είναι σημαντικός στην ισόρροπη ανάπτυξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ενιαία να έχει ένα ολοκληρωμένο, ενιαίο πρόγραμμα και να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους κι όχι στο σχεδιασμό του κάθε Δήμου.

Να σταματήσει τώρα  ο αποπροσανατολισμός.Ο τόπος μας  και ο λαός του έχει την απαίτηση και τις δυνατότητες για μια ολοκληρωμένη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών του. Προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη να επικεντρώσουμε στο κύριο, να υπερασπιστούμε τις σύγχρονες ανάγκες αγωγής και φροντίδας του παιδιού και τις προϋποθέσεις σήμερα για την ικανοποίησή τους.

Απαιτούμε:

-Από τη γέννησή του παιδιού μέχρι και την είσοδο του στο σχολείο να είναι εξασφαλισμένη από το κράτος η θέση του σε προσχολική δομή, δημόσια και δωρεάν. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα των γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις.

-Παιδικοί Σταθμοί και Νηπιαγωγεία να υπάρχουν τόσα όσα ώστε να  καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών. Κτήρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.Γενναία χρηματοδότηση προς τους δήμους ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες φοίτησης για τα μικρότερα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς.

– Η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή στα Δημόσια Νηπιαγωγεία να υλοποιηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας εδώ και τώρα, με τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών.

– Να γίνουν προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού.

Ο αγώνας μας πρέπει να είναι κοινός,  όλων των εργαζομένων σε Νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, μαζί με τους γονείς των μαθητών μας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων και στα αδιέξοδα που οδηγούν.

Δεν εφησυχάζουμε!!!Οι σύγχρονες ανάγκες των παιδιών είναι στο επίκεντρο της πάλης μας.

12 Ιουνίου 2019