Free songs
  • /Διέξοδος Η Αγωνιστική Συσπείρωση
  • /Για την Κ.Υ.Α. που εξαιρεί 13 Δήμους από την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης  την σχολική χρονιά 2019 – 2020

Για την Κ.Υ.Α. που εξαιρεί 13 Δήμους

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στις 13 Αυγούστου εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), από την κυβέρνησης της ΝΔ, που εξαιρεί 13 Δήμους (Κομοτηνής, Παιονίας, Ραφήνας -Πικερμίου, Σαρωνικού, Μαραθώνα, Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Κεντρικής Κέρκυρας, Μαλεβιζίου, Κω, Ρόδου),από την υλοποίηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής για τη χρονιά 2019-2020, μεταξύ αυτών και τέσσερις από τη Β΄Αθήνας (Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης).

Η Κ.Υ.Α επικαλείται την αδυναμία των παραπάνω Δήμων να βρούνε λύση στα υπαρκτά και χρόνια προβλήματα της έλλειψης υποδομών, κτηρίων κλπ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι άκρως επικίνδυνη και αρνητική. Η εφαρμογή της υποχωρητικότητας της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής γίνεται λάστιχο! Η αναστολή των 13 Δήμων από την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της Ν. Δ. και του ΥΠΑΙΘ που αφορά την αλλαγή του χαρακτήρα της Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης και του DNA του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και του Δημόσιου Σχολείου εν γένει, στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για υπαγωγή της εκπαίδευσης στους δήμους (αποκέντρωση) με vouchers και χρηματοδότηση από τους γονείς και μέχρι τότε λειτουργία παράλληλου δικτύου Δημόσιων νηπιαγωγείων – Δημοτικών Βρεφονηπιακών σταθμών & Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων, για να συνεχίσουν να αλώνουν τον χώρο της προσχολικής αγωγής με τα vouchers και τα τροφεία και έχοντας μετατρέψει σε εμπορεύσιμο είδος το δημόσιο δικαίωμα για προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση.

Έτσι από την εφαρμογή σε βάθος τριετίας του ΣΥΡΙΖΑ περάσαμε στις “εξαιρέσεις” Δήμων από τη Ν.Δ. Μια αλά καρτ εφαρμογή που δημιουργεί τεράστια διαφοροποίηση στον χάρτη της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής (Δήμοι που υλοποιείται, Δήμοι που δεν υλοποιείται, Δήμοι που εντάσσονται ή εξαιρούνται ανάλογα με τις αποφάσεις της κυβέρνηση και τη στάση των εκάστοτε Δημοτικών αρχών) και πλήττει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Η κυβέρνηση δημιουργεί ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα ειδικά για τις λαϊκές οικογένειες που θα υποχρεωθούν να αναζητούν που θα στείλουν τα παιδιά τους τον Σεπτέμβριο, λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.  Στην πραγματικότητα με τον τρόπο αυτό αντί για τη φοίτηση στο δημόσιο και δωρεάν νηπιαγωγείο, η κυβέρνηση στέλνει χιλιάδες οικογένειες να τροφοδοτήσουν την κερδοφορία των ιδιωτικών παιδικών σταθμών με τα vouchers που θα πάρουν από το κράτος.

Επιβεβαιώνεται ότι η υλοποίηση της Δίχρονης σε βάθος τριετίας και με μηδενική δαπάνη για το κράτος στην ουσία υπονομεύει τον ίδιο το νόμο.

Η ΝΔ συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της κοροϊδίας όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάει γενικά υπέρ της Δίχρονης, αλλά στην πράξη την υπονομεύει. Δεν πήρε κανένα μέτρο για τη χρηματοδότηση, τις αναγκαίες υποδομές, τους μόνιμους διορισμούς αν και σε όλους τους τόνους διαμήνυε πως γνώριζε τα προβλήματα εφαρμογής της Δίχρονης από την εποχή που ήταν αντιπολίτευση. Στην πράξη πολλές οικογένειες οδηγούνται στην ιδιωτική εκπαίδευση!

Τεράστιες ευθύνες έχει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία έστρωσε το δρόμο δίνοντας ρόλο στους δημάρχους για την πορεία της δίχρονης (ρόλο τον οποίο η νυν κυβέρνηση ΝΔ έρχεται να αναβαθμίσει), νομοθέτησε για σταδιακή εφαρμογή αντί για καθολική όπως όφειλε, δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ και δεν αντιμετώπισε το κτηριακό ζήτημα. Μαζί με τη ΝΔ είναι δεσμευμένοι στις αντιλαϊκές πολιτικές και τα ματωμένα πλεονάσματα, στον “εξορθολογισμό” των δαπανών του Δημοσίου.

Απαιτούμε:

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ για όλα τα παιδιά ηλικίας 4 – 6 ετών σε όλη τη χώρα ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Ανάκληση της ΚΥΑ που εξαιρεί τους 13 Δήμους και νέα ΚΥΑ που θα περιλαμβάνει όλους τους δήμους της χώρας.

-Κατασκευή νέων σύγχρονων νηπιαγωγείων, πλήρης εξοπλισμός του με όλα τα απαραίτητα μέτρα. Συγκεκριμένος προγραμματισμός για την ανέγερση των αναγκαίων σύγχρονων κτιρίων για την κάλυψη των αναγκών όλων των νηπιαγωγείων. Ίδρυση άμεσα παραρτημάτων, ενοικίαση κατάλληλων χώρων. Κανένα κοντέινερ σε ακατάλληλα προαύλια σχολείων.

– Ενημέρωση όλων των γονέων για την υποχρέωσή τους να εγγράψουν όλα τα παιδιά 4 ετών στα δημόσια νηπιαγωγεία της περιοχής τους και Προεγγραφές από τώρα ώστε να υπάρξει πλήρης εικόνα του τόπου κατοικίας των παιδιών για να παρθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα υλικοτεχνικής υποδομής εγκαίρως.

-Να καταργηθεί το όριο των 14 μαθητών για την ίδρυση νηπιαγωγείου και να εφαρμοστεί η αναλογία εκπαιδευτικού/νηπίων στο  1/15.

-Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί νηπιαγωγών για την κάλυψη όλων των αναγκών.

Μείωση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών –προσμέτρηση των επιπλέον διδακτικών ωρών ως υπερωρίες και ως συντάξιμος χρόνος και για τις νηπιαγωγούς και για όλους τους εκπαιδευτικούς ολιγοθεσίων.

-Κάλυψη όλων των νηπιαγωγείων με το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό.

-Κρατική χρηματοδότηση για την πλήρη κάλυψη της λειτουργίας (υποδομές, εξοπλισμός, προσωπικό) όλων των νηπιαγωγείων.

Είναι απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στα Δημόσια Νηπιαγωγεία όλης της χώρας με όλες τις απαραίτητες παιδαγωγικές προϋποθέσεις.

Καλούμε όλους τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. να δυναμώσουν την διεκδίκηση, την πάλη για την μόρφωση και τη ζωή που μας αξίζει, να προχωρήσουν σε μαζικές κινητοποιήσεις μαζί με τους γονείς!

Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να πάρει άμεσα αποφάσεις δράσης στην ίδια κατεύθυνση!